Sahara, noua sursă de alimentare cu gaz pentru Europa

Data publicării:
28112012 20sahara-35668

Explotarea gazelor de șist este contestată în Europa din cauza posibilei poluări a apelor freatice. E o problemă care nu mai are relevanță în deșertul Sahara, unde exploatările se vor face în zone pustii.

Investiţiile în nordul Africii sunt facilitatea şi de existenţa unor conducte de alimentare către Europa. Practic gazele scoase pot fi trimise rapid către consumatori.

Algeria este punctul fierbinte al noilor resurse energetice pentru Europa. Statul african este în negocieri cu gigantul american ExxonMobil pentru explorarea gazelor de şist în deşert. Algeria a mai semnat contracte de explorare şi cu alţi grei din domeniu, precum Eni şi Shell. Eni deja a început deja exploatarea.

Alegeria face tot posibilul pentru a atrage investitorii, inclusiv prin facilități. În final va avea mult de câştigat. În total, statul african are rezerve recuperabile de gaze de şist de 231.000 de miliarde de metri cubi, ceea ce înseamnă că poate asigura aprovizionarea Uniunii Europene vreme de 10 ani. La preţurile actuale, rezervele de gaze de şist din Algeria valorează 2.600 de miliarde de dolari. Însă dacă ele vor fi explotate preţul va scădea.

Aşa s-a întâmplat în America unde exploatările de şist au dus preţul gazelor foarte jos. Statele Unite vor să treacă la următoarea etapă, petrolul de şist, lucru care a făcut Agenţia Internaţională pentru energie să prognozeze că americanii vor deveni independenţi nergetic în mai puţin de două decenii.

Ţările europene care au cochetat cu ideea explotării gazelor de şist, dar din riscurilor asupra mediului, nu s-au făcut progrese. Franţa şi Marea Britania au oprit sau chiar interzis exploatarea În România există câteva proiecte în Dobrogea şi Moldova, dar deciziile sunt întârziate.

Sahara se poate doveni într-un final centrala energetică a Europei. Există mai multe proiecte de a captare a energiei solare, unele gigantice. Desertec e un proiect german estimat la 400 de miliarde de euro, care are ca obiectiv importul de către Europa a unei cincimi din electricitatea sa din panourile solare şi parcurile eoliene amplasate in nordul Africii şi în Orientul Mijlociu, până în 2050.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri