Transportatorii și ASF au încheiat un armistițiu

Data actualizării: Data publicării:
PROTEST - TRANSPORTATORI - RCA
Transportatorii protesteaza, in Piata Victoriei din Bucuresti, fata de pretul RCA, joi, 15 septembrie 2016. Inquam Photos / Mircea Manole

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat găsirea unei soluții privind solicitările transportatorilor în criza RCA. După ce le-a expirat autorizația de protest la ora 15.00, aceștia au părăsit Piața Victoriei. În cursul zilei circulația pe mai multe drumuri naționale și în mai multe orașe a fost blocată de aceștia.

protest camion rca

Transportatorii care au protestat joi în faţa Guvernului au părăsit joi după-amiaza Piaţa Victoriei, după ce au ajuns la o înţelegere cu ASF în privinţa tarifelor RCA. Preşedintele de onoare al Federației Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, a anunţat că s-a ajuns la un acord cu ASF. ”Azi am obţinut o victorie”, a spus el. ”În urma acestor discuţii, am primit şi documentul ce acum se semnează, se pare că nu vom mai avea parte de jaf, ci de tarife corespunzătoare ratei medii a daunalităţii combinate cu frecvenţa daunelor, aşa cum era corect să fie calculate încă de anul de trecut”, a declarat Hagiu. El a ţinut să sublinieze că transportatorii se află în etapa în care pot spune că au câştigat bătălia.

Care este soluția găsită

Soluția acceptată este îngheţarea tarifelor de referință timp de şase luni, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă aprobate de Guvern şi publicate miercuri seară. ”De exemplu, se estimează un tarif ţintă de aproximativ 7.500 lei pe an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0. Acest tarif ţintă nu include încărcări pentru profit şi marja comercială”, a exemplificat ASF rezolvarea într-un comunicat de presă.

Tariful este calculat pe baza unor factori precum frecvenţa daunelor şi valoarea lor medie, ţinând cont de datele cuprinse în raportul Milliman, actualizate în 30 iunie 2016.

ASF a acceptat să impună o marjă maximă de 25% peste valoarea calculată pe baza frecvenţei daunei pentru cheltuieli administrative. În plus, tarifele vor suferi modificări în funcţie de aplicarea sistemului bonus-malus. Autoritatea a fost de acord, sub presiunea transportatorilor, să coopteze în grupurile de lucru şi reprezentanţi ai patronatelor din transporturi.

Și-au schimbat opinia privind ASF

Satisfacția manifestată după-amiază contravine poziției exprimate în cursul dimineții de joi. În prima parte a zilei, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), parteneră de protest a FORT, a trimis un comuinicat de presă în care afirma că va continua protestul, în pofida Ordonanței Guvernului, deoarece nu este normal ca tariful de referință la care va fi înghețată valoarea RCA să fie stabilit de ASF. Aceasta, deoarece instituția condusă de Mișu Negroțoiu, ar fi  principalul vinovat de escalada prețurilor la RCA.

Transportatorii scindați

Privind soluția Guvernului transportatorii au avut opinii împărțite. Cel puțin în dimineața zilei de joi. În timp ce Confederația Operatorilor de Transport Autorizați din România (COTAR) se declara dimineață mulțumită de decizia Guvernului din ziua precedentă, alte patru asociații au continuat joi protestele. Este vorba de UNTRR, FORT, APTE 2000 (Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002) și APULUM. Au apărut chiar acuze de manipulare. Transportatorii au obținut ceea ce doreau din partea Guvernului și trebuie să închidă protestul, spunea dimineață șeful COTAR, Vasile Ștefănescu. Protestul ”a fost deturnat în alte scopuri”, declara însă el

Blocaje în orașe și pe drumurile naționale

Circulația a fost dată peste cap, joi, nu numai în Capitală, unde mii de vehicule au participat la proteste, ci și în alte orașe importante ale țării. La Iași câteva zeci de camionagii au participat la protestul desfășurat în fața clădirii Prefecturii. La Brașov zeci de camioane s-au adunat de dimineață pe centura ocolitoare a oraşului Braşov, blocând traficul spre direcții importante. Camionagii și-au mutat camioanele și pe DN1 Brașov-Predeal și DN 11 Brașov-Târgu Secuiesc. Protestatarii din Cluj au blocat A3, între Turda și Gilău, în timp ce la Sibiu nemulțumiții s-au deplasat dus- întors t între Săliște și Cunța, îngreunând traficul. Blocaje ale circulației au mai avut loc și la Timișoara și Arad.

Acuze la vârful ASF

Protestele au determinat și acuze reciproce ale șefilor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Mircea Ursache, unul dintre cei trei vicepreşedinţi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat joi, pentru News.ro, că vinovaţii pentru situaţia din piaţa asigurărilor RCA sunt în conducerea instituţiei, nominalizându-i pe vicepreşedintele responsabil de sectorul de asigurări, Marius Vorniceanu, şi pe preşedintele Mişu Negriţoiu. Ursache spune că dacă decizia privind îngheţarea tarifelor asigurărilor auto obligatorii RCA se lua în urmă cu un an, nu s-ar fi ajuns azi la proteste şi nici la scumpirea poliţelor chiar şi cu 300%.

În dispută a intervenit chiar președintele României, Klaus Iohannis. "Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis a solicitat instituţiilor cu atribuţii în domeniu să reia dialogul cu transportatorii şi companiile de asigurări, astfel încât să fie clarificate soluţiile pentru deblocarea actualei situaţii", au precizat reprezentanți ai Palatului Cotroceni.

PNL a anunţat miercuri demararea procedurilor de demitere a conducerii ASF, după ce mai mulţi deputaţi au cerut demisia lui Negriţoiu. Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu a anunţat, miercuri, că va discuta cu ceilalţi lideri de grup din Parlament pentru a demara procedura de demitere a conducerii ASF, în frunte cu Mişu Negriţoiu, după ce un număr de opt deputaţi au cerut, la audierea din comisiile parlamentare, ca Negriţoiu să plece din funcţie.

Protestele au fost determinate de creșterile semnificative ale tarifelor RCA. Potrivit declarațiilor făcute anterior de transportatorii rutieri,  tarifele RCA au crescut cu 150% numai în ultimul an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri