Situația investițiilor este discutată de Mugur Isărescu și Victor Ponta

Data publicării:
BNR -Mediafax Foto-Octav Ganea-1

Discuţiile vin în contextul în care este al cincilea an de scădere a investiţiilor străine în România. Un punct nevralgic îl constituie superimunitatea parlamentarilor, care a atras critici dure din partea celor mai mari puteri ale lumii.

Americanii sunt tranșanți și califică drept descuranjantă modalitatea în care s-au operat modificările, fără consultarea societății civile sau a sistemului judiciar. Mai mult decât atât, acțiunea Parlamentului e calificată un pas înapoi față de principiile statului de drept.

„Când vorbim despre funcţionari publici, care aparţin puterii legislative, executive, din administraţie sau din domeniul judiciar, credem că ei trebuie să se supună regulilor de combatere a corupţiei şi a conflictelor de interese. Această schimbare nu a fost adusă în discuţie în niciun moment. Din punctul nostru de vedere, este o decizie la care nu ne aşteptam'', a spus Mark Grey, purtătorul de cuvânt al CE.

„Eu sunt îngrijorat de această problemă. Cred că ANI şi DNA au avut realizări foarte importante pentru România. De fapt, aceste instituţii sunt motorul reformei vieţii publice din România”, a subliniat Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii.

Din 2008 până în prezent investițiile străine în România au scăzut constant. Excepție a făcut doar anul trecut, când sumele care au intrat în țară au crescut ușor. 2013 se anunță a fi un alt an slab, din acest punct de vedere. Ne-am descurcat ceva mai bine cu fondurile europene, dar tot nu s-a atins ţinta asumată de autorităţi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri