Statul câștigă definitiv procesul cu OMV Petrom, însă va restitui o parte din amendă

Data publicării:
555d97de682ccf69b08d5179

Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat irevocabil încălcarea legii concurenței de către compania SC OMV Petrom SA prin participarea la o înțelegere de tip cartel, alături de alte companii active pe piața carburanților, potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței.

Cu toate că instanța a redus amenda de la 366,5 milioane lei la 297,8 milioane lei, aceasta rămâne cea mai mare sancţiune aplicată de Consiliul Concurenţei, spune instituția.

Autoritatea de concurenţă a câştigat irevocabil şi procesele cu Mol România, Rompetrol Downstream SRL, Eni România şi OMV Petrom Marketing. La sfârșitul anului 2011, Consiliul Concurenței a sancționat şase companii petroliere cu amendă de aproape 880 milioane lei (205 milioane euro) pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că cele şase companii au încălcat atât legea concurenţei, cât şi tratatul de funcţionare al UE prin stabilirea retragerii simultane pe piaţă a sortimentului de benzină Eco Premium.

OMV Petrom SA a fost amnedată cu 366,5 milioane lei, OMV Petrom Marketing SRL cu 137,2 milioane lei, Rompetrol Downstream SRL cu 159,5 milioane lei, Lukoil Romania SRL cu 136,8 milioane lei, Mol Romania Petroleum Products SRL cu 80,2 milioane lei și ENI Romania SRL cu 11,1 milioane lei. Amenzile au fost executate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). În cazul OMV Petrom SA amenda a fost redusă la 297,8 milioane lei iar acum statul va trebui să returneze diferență cum amenda a fost achitată integral, înainte de decizia judecătorească prin care aceasta a fost diminuată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri