Tăriceanu îl contrazice pe Teodorovici: Deficitul de forţă de muncă nu se rezolvă prin limitarea unui drept câştigat

Data actualizării: Data publicării:
180327_tariceanu_CENTENAR_12_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că nu este de acord cu propunerea ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, privind limitarea dreptului de a munci în ţările UE.

180327_tariceanu_CENTENAR_12_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Am să încep cu o apreciere mai degrabă în glumă. Asta este o viziune liberală, cumva, asupra funcţionării economiei şi a pieţei muncii? Nu. Nicidecum nu suntem de acord cu o astfel de propunere, pentru că dreptul de a munci în interiorul Uniunii Europene este un bun câştigat, un drept câştigat de toţi românii de care foarte mulţi au înţeles să beneficieze, iar problema deficitului de forţă de muncă în România, o problemă reală, nu se rezolvă prin limitarea unui drept câştigat prin obţinerea calităţii de membru al UE”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, referindu-se la propunerea ministrului Finanţelor.

El a precizat că România nu este singura ţară care s-a confruntat cu o penurie de forţă de muncă şi poate învăţa din exemplul altor ţări.

O astfel de măsură nu am auzit să fie luată sau să fi fost luată de o altă ţară europeană”, a mai spus Tăriceanu.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus, marţi, în cadrul unei dezbateri în Parlament, că doreşte limitarea la 5 ani a dreptului de a lucra într-o ţară membră a Uniunii Europene.

Permisul de muncă să fie acelaşi, ca şi timp, în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Că aşa, dacă ajunge în Germania şi primeşte drept de muncă, nu o să se mai întoarcă în veci în Croaţia, România, de unde a plecat. Trebuie să fie discutată o astfel de măsură. Maximum 5 ani şi la revedere, te duci în altă ţară şi îţi cauţi loc de muncă”, a explicat Teodorovici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri