Taxele sperie investitorii. Oamenii de afaceri critică taxa pentru infrastructură şi impozitul pe stâlpi

Data publicării:
taxe-2

Este concluzia la care au ajuns oamenii de afaceri după ce Executivul a anunţat că va introduce o acciză de şapte eurocenţi pe litrul de benzină şi va pune taxă pe stâlpii de electricitate.

Investitorii străini avertizează că vor fi nevoiţi să facă disponibilizări pentru a plăti noile biruri impuse de statul român de anul viitor. Taxarea suplimentară a carburanţilor şi impozitul pentru construcţiile speciale vor reduce investiţiile firmelor străine.

„O companie va trebui să găsească o modalitate de a absorbi cheltuieli care se întâmplă fie în detrimentul salariilor plătite, fie a investițiilor reduse”, spune Anca Harasim, director executiv al Camerei de Comerţ Româno-Americane.

„Nu numai că nu vor stimula o creștere economică, este probabil un recul puternic”, este de părere și Daniela Nemoianu, specialist taxe la KPMG România.

Iar avertismele nu se opresc aici. „Vor căuta țări cu un regim fiscal mai predictibil”, spune Daniela Nemoianu.

În ultimii 20 de ani, doar companiile americane au investit peste 20 de miliarde de dolari în economia locală. Adică, în fiecare an câte 1,2 miliarde de euro. Investitorii admit că nu doar companiile vor fi afectate de noile taxe. Şi traiul românilor va fi mai scump.

„Suntem îngrijorați de faptul că se va reflecta în prețurile de consum, deci populația va fi inevitabil afectată și asta într-un ritm destul de rapid”, avertizează specialistul de la KPMG.

De cealaltă parte, autorităţile mizează pe faptul că firmele vor absorbi o parte din noile taxe. Un exemplu îl reprezintă taxa pentru drum.

„Creşterea estimată de noi e la 0,3-0,4 lei, în funcție de carburant. Aceasta e o estimare pesimistă, maximă. Credem că preţul în produsul final e mult mai mic”, susține Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor.

În realitate, de la 1 ianuarie, benzina se va scumpi de trei ori. Valoarea accizelor carburanţilor va creşte cu 20 la sută, majorare care se va regăsi în preţul final. La aceasta se adaugă taxa pentru drum şi indexarea cu rata inflaţiei. Nu sunt singurele majorări pe care le vor plăti românii. Aşa numita taxă pe stâlp va duce la creşterea valorii facturilor clienţilor cu până la 2 procente, estimează autorităţile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri