După protestele transpotatorilor polonezi și cei din Slovacia amenință cu blocaje la granița cu Ucraina

Data publicării:
șir de camioane la granița slovacia-ucraina
Acțiunea slovacă ar închide punctul de trecere de la Vysne Nemecke/Uzhhorod. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Transportatorii slovaci amenință că vor bloca de vineri principala trecere a frontierei cu Ucraina, dacă nu se iau măsuri pentru limitarea concurenței cu transportatorii ucraineni, a declarat șeful asociației transportatorilor din Slovacia, UNAS, transmite Reuters.

Amenințarea vine după o acțiune a șoferilor de camion polonezi care au blocat mai multe puncte de trecere cu Ucraina timp de trei săptămâni pentru a cere condiții mai dure pentru colegii ucraineni. Transportatorii polonezi și slovaci se plâng că oferă prețuri mai ieftine pentru serviciile lor și, de asemenea, transportă mărfuri în interiorul Uniunii Europene, mai degrabă decât doar între UE și Ucraina.

Acțiunea slovacilor ar închide punctul de trecere de la Vysne Nemecke/Uzhhorod, singurul de la graniță deschis camioanelor grele.

Șoferii polonezi și-au început protestul pe 6 noiembrie, cerând ca Uniunea Europeană să reintroducă un sistem de permise pentru transportatorii ucraineni care intră în UE și pentru șoferii din UE care intră în Ucraina, cu scutiri pentru ajutor umanitar și provizii militare. Emiterea permiselor a fost abandonată după invadarea Ucrainei de către Rusia anul trecut.

Șeful UNAS, Stanislav Skala, a declarat că organizația sa va aștepta până joi o reacție din partea Ministerului Transporturilor înainte de a lua o decizie finală.

El a spus că va avea loc pe 4 decembrie o întâlnire a miniștrilor europeni ai transporturilor la Bruxelles, dar că nu are mari speranțe.

„Se pare că nici partea ucraineană, nici Comisia (Europeană) nu sunt dispuse să dea înapoi”, a spus el.

Ucraina spune că protestul polonez îi dăunează fragilei economiei din timp de război, împiedicând exporturile și oprind intrarea în țară a aprovizionărilor cu produse esențiale, cum ar fi gazul pentru autovehicule (GPL).

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri