Gabriela Firea: Am primit peste 15.000 de mesaje. Aproximativ 90% îmi solicită să renunțăm la vinieta Oxigen

Data publicării:
gabriela-firea-viniete-pmb
Foto: Facebook/PMB

Gabriela Firea, primarul Capitalei, a declarat, vineri, într-o filmare postată pe contul de Facebook, că a primit până acum peste 15.000 de mesaje pe canalul de socializare, iar aproximativ 90% din cei care i-au scris îi solicită să renunțe la vinieta Oxigen.

„Am primit peste 15.000 de mesaje din care peste 90% sunt mesaje care îmi solicită să renunțăm la vinieta Oxigen. De asemenea, pe mailul oxigen@pmb.ro am primit până acum 944 de e-mailuri dintre care 700 sunt împotrivă și 300 pentru”, a spus Firea, citată de Mediafax.

Ea a mai declarat că „referendumul pe Facebook” privind vinieta Oxigen va continua, iar luni vor fi anunțate rezultatele.

„Continuăm să primim atât mesaje pe Facebook, și pe mail, le centralizăm, iar luni vom organiza o conferință de presă în care vom prezenta toate aceste mesaje și vă voi anunța și ce decizie am luat. De asemenea, voi anunța cum se va aplica concret decizia pe care o voi lua: dacă se renunță la taxă, cum se va implementa, dacă nu, și acum, sincer, nu vreau să anticipez, dar având în vedere mesajele..., ce se va întâmpla”, a mai declarat primarul.

Aceasta a mai spus că Oxigen este un proiect mai amplu ce va continua. „În ceea ce privește concret vinieta Oxigen, în urma mesajelor dumneavoastră, decizia o anunț luni”, a completat aceasta.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a lansat, joi, un referendum pe Facebook prin care bucureștenii sunt întrebați dacă sunt sau nu de acord cu taxa Oxigen.

Întrebarea la care locuitorii Capitalei sunt îndemnați să răspundă este: „Sunteți de acord cu interzicerea circulației mașinilor care poluează în centrul orașului și cu introducerea vinietei Oxigen pentru restul Bucureștiului?”.

Răspunsurile sunt așteptate pe pagina de socializare sau pe e-mail până luni, 24 februarie.

„Vă întreb direct, dragi bucureşteni. Sunteţi de acord cu acest proiect? Oxigen pentru Bucureşti? Sunteţi de acord să fie interzise în centru maşinile care poluează non-euro, euro 1 şi euro 2, iar euro 3 să plătească vinieta, iar în restul oraşului să plătească vinieta şi cele care poluează foarte intens? Sau nu sunteţi de acord. Ar fi păcat să pierdem acest moment şi să nu aflu direct opinia dumneavoastră”, a scris Gabriela Firea.

Care sunt măsurile vinietei Oxigen

Mașinile cu normă de poluare sub Euro 3 nu mai au voie să intre în centrul Capitalei, de la 1 martie, iar pentru restul oraşului se va plăti o vinietă de 15 lei pe zi sau 1.900 de lei pe an.

Cei care au o maşină cu norma de poluare Euro 3 pot intra în Centrul Capitalei, în zona delimitată de primărie, înconjurată de artere precum Ştefan cel Mare, Şoseaua Cotroceni, Calea 13 Septembrie sau Mihai Eminescu, zonă numită ZACA.

Bucureștenii care nu vor să plătească vineta pe zi pot opta pentru abonament.

De exemplu, cei care au o maşină non euro plătesc 300 de lei pe lună sau 1.900 de lei pe an, iar pentru cei care deţin un autoturism Euro 3, taxa este de 100 de lei pentru 30 de zile şi de 700 de lei pentru tot anul.

Bucureștenii care au maşină Euro 4 pot să mai circule liniştit încă un an, dar de la 1 ianuarie 2021 și ei vor plăi taxa Oxigen.

Cel mai rău este pentru cei care au o maşină Non-euro, Euro 1 sau Euro 2, pentru că din 2022 nu vor mai avea acces deloc în Bucureşti.

În București s-au instalat deja camerele de supraveghere care îi vor depista în trafic pe șoferii cu mașini care poluează excesiv.

Camerele vor scana numerele de înmatriculare, iar cei care nu respectă legea vor plăti amenzi de până la 2.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri