STB, „tramvaie de pe vremea bunicii, troleibuze la fel”, dar vatmani și șoferi în costume de un milion de euro

Data publicării:
tramvai vechi stb

De anul viitor, bucureştenii ar putea circula cu mijloacele de transport în comun la standarde europene. Nu, nu se schimbă deocamdată întreaga flotă de autobuze, troleibuze sau tramvaie. În schimb, şoferii şi vatmanii ar putea fi obligaţi să poarte uniforme. Atât angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti, cât şi călătorii, cred însă că cele 4,6 milioane de lei fără TVA (peste un milion de euro) alocate proiectului ar fi trebuit cheltuite altfel.

tramvai vechi stb

Șofer: Piese, piese pentru maşini, nu uniforme, dar e problema lor...

Petre este şofer de autobuz de 25 de ani şi povesteşte că de multe ori a fost nevoit să cumpere din banii lui piese, pentru a repara maşina. Dacă îl întrebi de uniforme, crede că altele ar trebui să fie priorităţile societăţii de transport.

Petre Stanciu, şofer: Dacă asigură maşini cu aer condiționat... ar merge, nu zic nu, de ce nu, ca să fim şi noi europeni, dar ca să stai vara la 40 de grade în costum cu cravată şi să nu ai aer condiționat e jale. Nu sunt prioritare costumele. Dar ce ar trebui să fie ? Piesele pentru maşini, că sunt căzute vai de steaua lor. Am ajuns să cumpărăm becuri, câte şi mai câte. Nimeni nu ştie că noi băgăm cam în jur de 2 milioane și eu și schimbul meu... în consumabile. Pleci cu ea, și în două stații se defectează. Dai lumea jos, mai ales în cartierul ăsta, te şi înjură...

Sindicaliştii spun şi ei că siguranţa călătorilor ar trebui să fie pe primul plan.

Mihai Trancă, sindicalist STB SA: Deci nu pot să port o uniformă nouă neavând pe ce să mă așez. Scaunele pică, roțile se dezumflă, fel de fel de probleme tehnice cu care ne confruntăm. Deci prioritatea ar fi ca noi sa scoatem în traseu vehicule care să ofere siguranță în transportul pentru călători.

Călator: Cred că ar trebui investit mai intâi în maşini. Şoferul pur şi simplu conduce, poate să fie şi în tricou. Important e să fie profesionsit, să fie atent la drum şi să îşi ducă călătorii în siguranţă.

Călător: Cred că nu-i rău să fii civilizat. Eu ştiu?, poate schimbă şi tramvaiele.

În Capitală, urmează să intre în curând în circulaţie primele din cele 400 de autobuze Euro 6, iar municipalitatea promite şi alte schimbări.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: Nu poţi să îl urci pe bucureştean într-un autobuz foarte vechi, într-un tramvai care este de pe timpul bunicii şi în troleibuze de asemenea. Cele 400 de autobuze încep să vină de luna aceasta.

Despre uniforme, reprezentanţii Societatăţii de Transport Bucureşti SA spun că procedura este în derulare şi că nu pot da detalii. Potrivit însă unor surse din interior, cel mai probabil, îi vom vedea pe vatmani şi pe şoferi în noile uniforme chiar de la începutul anului viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri