Sari la conținut

Victor Ponta, despre preţul combustibilului: Problema este consumul mai mare pentru că nu e infrastructură

 

Întrebat, marţi, la Tuzla, despre faptul că un litru de combustibil este mai scump în România decât în alte ţări europene, Victor Ponta a spus că „putem să avem o politică de raliere la media europeană în măsura în care avem şi o infrastructură mai bună”.

„E mai scump decât alte ţări din Uniunea Europeană, la motorină suntem pe locul 21, dacă nu mă înşel, la benzină am urcat puţin mai mult şi evident că putem să avem o politică de raliere la media europeană în măsura în care avem şi o infrastructură mai bună. Problema numărul unu la noi nu e doar preţul, problema este consumul mai mult pentru că nu ai infrastructură, deci trebuie să vedem cu ce începem. Dacă avem infrastructură mai bună atunci sigur că şi preţul pe ansamblu al transportului rutier va fi mai mic, în măsura în care avem transport aerian şi feroviar iarăşi performant care să poată să acopere aceste necesităţi”, a declarat Victor Ponta, potrivit Mediafax.

El a menţionat că dacă va fi făcută infrastructura mai repede, atunci costurile pe ansamblu vor fi ceva mai mici.

„De exemplu, faptul că vara aceasta am experimentat, a fost un experiment până la urmă, acele noi mijloace de transport feroviar către mare ne ajutăm la sfârşitul sezonului să vedem dacă au fost profitabile, dacă într-adevăr oamenii vor prefera să meargă cu trenul decât să meargă cu maşina. Să nu uitaţi că Autostrada Bucureşti - Constanţa a fost începută de Ceauşescu ca să o termin eu. Deci, dacă putem să facem infrastructură mai repede, atunci cu siguranţă costurile pe ansamblu vor fi ceva mai mici”, a menţionat el.

Întrebat despre faptul că oficiali Petrom ar fi anunţat că iau în calcul restrângerea unor investiţii în ţara noastră din cauza taxelor prea mari, premierul a răspuns: „Hai să fim serioşi. Dacă după ce faci un miliard de euro profit tot nu sunt bune taxele… Până la urmă ştiţi cum e, ei îşi promovează interesul lor. Nu aţi vrea să faceţi şi dumneavoastră un miliard de euro profit ? Cred că nu aţi pleca din România”.

Când un jurnalist a precizat că profitul a fost mai mic în acest an, Ponta a spus: “Cred că se descurcă”.