„Este oribil”. Scandalul pisoarelor din Paris

Data publicării:
URI1
Captură video

Mai multe pisoare amplasate pe străzile din Paris, ecologice însă complet expuse, au stârnit un val de indignare din partea locuitorilor, informează Reuters, citată de Agerpres.

URI1
Captură video


Unul dintre aceste „urinoirs" de culoare roşu-aprins instalate pe Île Saint-Louis, nu departe de catedrala Notre Dame, cu vedere la ambarcaţiunile turistice care trec pe Sena, a provocat în mod special indignare. Localnicii au sesizat primăria solicitând îndepărtarea acestuia şi intenţionează să întocmească o petiţie în acest sens.

„Nu este necesar să amplasezi ceva atât de indecent şi de urât într-o zonă cu o mare însemnătate istorică", a declarat proprietara unui magazin de artă veneţiană. „Este în apropierea celei mai frumoase clădiri de pe insulă, Hotel de Lauzun, unde a locuit Baudelaire", a povestit Paola Pellizzari, în vârstă de 68 de ani, cu referire la poetul francez din secolul al XIX-lea. Ea s-a declarat îngrijorată şi pentru că pisoarul, inslalat la circa 20 de metri de o şcoală primară, „incită la exhibiţionism".

Creatorul „Uritrottoir" - o combinaţie între cuvintele franceze care semnifică urinal şi trotuar - a declarat că a pus la dispoziţie o „soluţie ecologică pentru urinarea în spaţiul public".

Dispozitivul este de fapt o cutie, deschisă în partea din faţă, decorată cu un ghiveci în partea superioară şi care conţine paie ce transformă urina în compost utilizat în parcuri şi grădini.

Însă, localnicii din Île Saint-Louis susţin că recipientul, care nu este dotat cu niciun fel de gard, ar afecta aspectul cartierului ultra-şic.

„Este oribil", a declarat proprietarul unei galerii de artă situate în apropiere, care nu a dorit să-şi divulge numele. „Ni s-a spus că trebuie să acceptăm asta, însă este complet inacceptabil. Distruge moştenirea insulei. Oamenii nu se pot comporta decent?", a adăugat bărbatul de 50 de ani.

Primarul arondismentului 4, Ariel Weil, a subliniat însă necesitatea acestor dispozitive. Autorităţile din Paris au amplasat patru astfel de toalete în zone în care urinarea în spaţiul public a reprezentat o problemă, a cincea urmând să fie instalată în curând. „Dacă nu facem nimic, bărbaţii vor continua să urineze pe străzi", a spus el. „Dacă deranjează lumea, vom găsi un alt loc", a adăugat edilul.

Unii locuitori au considerat chiar că aceste toalete publice au caracter discriminator. „Au fost instalate pe baza unei presupuneri sexiste: bărbaţii nu se pot controla (din punct de vedere al vezicii urinare) şi ca urmare întreaga societate trebuie să se adapteze", a declarat Gwendoline Coipeault, reprezentanta grupului feminist Femmes Solidaires. „Spaţiul public trebuie transformat pentru a provoca un disconfort cât mai mic. Este absurd, nimeni nu trebuie să urineze pe străzi", a adăugat ea.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri