Europa, între epidemie și "infodemie". Macron se pregătește pentru ce e mai rău, Italia susține că este afectată de știrile false

Data actualizării: Data publicării:
O femeie poarta masca pentru a se proteja impotriva bolilor si a poluarii
Foto: Guliver / Getty Images

Franța trebuie să se pregătească pentru o epidemie de coronavirus, a declarat președintele Emmanuel Macron, însă Italia, cea mai afectată țară din Europa, până în acest moment,  a avertizat că știrile false au declanșat o „infodemie” - epidemia de fake news, scrie BBC.

În urma unei vizite surpriză la spitalul La Pitié-Salpêtrière din Paris,  unde a murit un pacient cu coronavirus, liderul de la Elysee a declarat că „Franța se confruntăm cu o criză, o epidemie, asta ne așteaptă. Ştim că suntem de abia la început, vom încerca împreună cu întreg personalul medical să luăm deciziile corecte". Emmanuel Macron urmează să se întâlnească cu premierul italian, Giuseppe Conte, pentru a discuta despre "criza COVID-19".

În Italia, însă, unde 528 de persoane au fost infectate cu coronavirus, dintre care 14 au murit, șeful diplomației italiene, Luigi Di Maio, a declarat că "fenomenul știrilor false a afectat puternic economia Italiei și reputația sa". 

Cazuri de infectare cu coronavirus au fost confirmate în mai multe țări europene. Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn a anunțat că „Germania se află la începutul unei epidemii de coronavirus după apariţia unor cazuri noi care nu mai pot duce la sursa originală a virusului în China”. El a cerut Ministerelor Sănătăţii din landuri precum şi spitalelor şi patronatelor să-şi revizuiască planurile privind epidemia provocată de noul coronavirus.

Și România are, începând de miercuri seară, un caz de coronavirus confirmat. Este vorba despre una dintre persoanele din Gorj care a intrat în contact cu un cetățean italian în vârstă de 71 de ani, în perioada de cinci zile în care s-a aflat la noi în țară.Președintele Klaus Iohannis a transmis joi un mesaj pe Facebook în care face, din nou, apel la calm, în legătură cu subiectul coronavirus. Președintele le transmite românilor că nu există niciun motiv real de panică și cere mass-media să trateze cu responsabilitate subiectul. 

Tot miercuri, Macedonia de Nord a confirmat primul său caz de coronavirus, fiind vorba despre o femeie care s-a întors recent din Italia, a anunţat miercuri ministrul sănătăţii Venko Filipce.

„Pacienta a fost testată pozitiv pentru coronavirus. Ea este primul pacient din Macedonia de Nord care a fost testat pozitiv pentru acest agent patogen”, a spus Venko Filipce, adăugând că femeia se află în stare stabilă.

Alte cazuri au fost anunțate și în Marea Britanie, Spania, Austria, Rusia, Belgia, Croația, Finlanda, Norvegia, Suedia, Elveția, Danemarca și Estonia, potrivit CNN. La nivel global au fost raportate peste 80.000 de cazuri de infectare cu coronavirus, în 40 de țări. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în China continentală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri