Primul caz de coronavirus în România | Raed Arafat a dat detalii despre starea lui de sănătate: Nu prezintă simptome

Data actualizării: Data publicării:
Microscopic view of Coronavirus, a pathogen that attacks the respiratory tract. Analysis and test, experimentation. Sars
Foto: GettyImages

România are începând de miercuri seară un caz de coronavirus confirmat. Victor Costache, ministrul Sănătății, și secretarul de stat Raed Arafat, directorul Departamentului pentru Situații de Urgență, au anunțat că în casa acestei persoane mai sunt 7 persoane - niciun copil, dar persoane în vârstă - toate fiind testate și cu rezultat negativ. 

Citește și Noi informații despre primul caz de coronavirus din România. Cum s-a infectat tânărul și ce se întâmplă cu el

Actualizare 9.10. Pacientul care a fost confirmat cu coronavirus lucra la barul cetăţeanului italian, cei doi întâlnindu-se din prima seară când cetăţeanul străin a venit în localitate, adică în urmă cu o săptămână.

Actualizare 8.10. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru a vorbit la Digi24 despre procedurile sanitare impuse de cazul confirmat de coronavirus în România.

Potrivit lui Tătaru, ancheta epidemiologică se extinde la a se căuta contacţii direcţi ai celui confirmat şi contacţii contacţilor.

Evaluarea se face serologic prin testare şi prin comorbidităţi existente la contacţi.

„Se respectă aceleaşi proceduri cu specificaţia că familia celui depistat nu va fi carantinată în instituţie, ci va avea carantina la domiciliu. Se modifică izolarea la domiciliu în carantină la domicliu, având în vedere că aceste persoane sunt deja izolate la domicliu. Vor fi supravegheate de poliţia locală şi organele MAI, se va transforma acea gospodărie în zona de deservire pentru personalul din comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă”, a explicat Nelu Tătaru.

Actualizare 7.30. Pacientul a ajuns la Institutul Matei Balș. 

Au fost aduse încă nouă probe, altele decâte cele şapte care deja au ieşit negativ, a declarat la Digi24 secretarul de stat în MS Nelu Tătaru.

Citiţi şi:

Primul pacient confirmat cu coronavirus, adus la "Matei Balş". Camere cu duşuri chimice, pregătite pentru primii bolnavi

Ce se întâmplă cu salariații obligați să stea în carantină. Precizările CNAS

Actualizare 0:53. Ambulanța special pregătită pentru transportul tânărului la Institutul „Matei Balș” a ajuns la locuința în care a fost izolat în ultimele două zile. El urmează să ajungă în câteva ore în capitală, unde va fi internat și va primi tratament.

ambulanta-coronavirus-gorj
Foto: Digi24

Primul caz de coronavirus confirmat este la un bărbat în vârstă de 25 de ani, potrivit informațiilor Digi24.ro.

Actualizare 23:35. Declarațiile de la MAI:

Victor Costache: Suntem din păcate în situația să vă anunțăm că, în urma testării persoanelor din Gorj care au intrat în legătură cu cetățeanul italian, avem primul caz infectat cu COVID-19 de pe teritoriul României. Imediat ce va ajunge la București va intra în schema de tratament și sperăm să avem rezultate bune.

Pacientul este în stare bună, nu manifestă simptome și nu trebuie să ne alarmăm. Mai avem în lucru 33 de teste și vă vom comunica rezultatele imediat ce va fi posibil. A fost la vânătoare cu italianul, a avut contact direct.

Raed Arafat: Pacientul este într-o stare bună, nu prezintă febră, tuse, nu prezintă simptome. Pentru că este pozitiv, el va fi transferat la spital și internat. Un echipaj de la ISU Dolj, cu autospecială cu izoleta pregătită, sunt deja plecați de la Craiova pentru preluarea persoanei de la domiciliu și transportul ei până la „Matei Balș”. 

În casa respectivă mai sunt 7 persoane, toate au fost testate negativ. Având în vedere că persoana testată pozitiv și este un contact direct, toate cele 7 persoane vor rămâne la domiciliu, sub pază, li se vor asigura toate nevoile, dar nu vor putea pleca de acasă.

După 14 zile vor fi testați. Dacă apar simptome, atunci se testează și dacă este pozitivă va fi testată la spital.

Transportul se va face în condiții de siguranță, dar nu este un transport de urgență. Ne interesează să se facă corect și în siguranță, pentru că bolnavul este în stare bună. Se respectă o procedura corectă. La sosire va fi predat pacientul iar mașina va fi dezinfectată și se va întoarce la Dolj.

Familia persoanei infectate cu coronavirus, în carantină și cu pază la domiciliu

Raed Arafat: Familia este carantinată complet și păzită pentru protecție. Vor intra în contact doar cu persoane foarte bine protejate. Ei rămân acasă, e mai confortabil decât într-un centru de carantină. Nu sunt copii acolo, dar sunt persoane în vârstă. S-a instituit pază ca să se evite intrarea vecinilor curioși în contact cu persoane potențial infectate.

Victor Costache: Se face o anchetă epidemiologică amănunțită pentru a vedea cu cine a mai intrat în contact persoana care a fost diagnosticată cu coronavirus. Persoana a intrat în contact direct cu italianul în vârstă de 71 de ani. Mai sunt 33 de testări în lucru, persoane din apropierea cazului, iar mâine se vor afla rezultatele. Ca parte pozitivă, avem identificat pacientul zero, pacientul italian și de 2-3 zile testăm toți contacții lui și de abia am identificat unul pozitiv. De asemenea, alt aspect pozitiv e că e într-un mediul rural, deci nu e dintr-o zonă urbană foarte populată.

Raed Arafat: Persoana diagnosticată miercuri seară a fost de două zile în izolare la domiciliu. S-a micșorat probabilitatea să transmită mai mult. Din familie mai sunt câteva persoane care nu au fost depistate pozitiv cu coronavirus.

Marcel Vela: Facem un apel la calm și la urmarea recomandărilor Ministerului Sănătății și Departamentului pentru Situații de Urgență. Acesta a fost un mod pentru a vă prezenta că știm cum să ne pregătim. Fac un apel la calm, la înțelepciune și cu siguranță românii, noi ca și natiune vom trece peste această provocare.

Victor Costache și Raed Arafat nu au dorit să facă public vârsta pacientului.


Horațiu Moldovan și Nelu Tătaru, secretari de stat în Ministerul Sănătății, au confirmat informația: „Este vorba de pacientul de la Gorj. Mai există o probă în lucru. Vă ținem la curent. Persoana care este în Gorj este în carantină. Urmează să decidem internarea ei.”

Este vorba despre una dintre persoanele din Gorj care a intrat în contact cu italianul în vârstă de 71 de ani, în perioada de cinci zile în care s-a aflat la noi în țară. Această persoană se afla deja în carantină și nu prezenta simptome, fiind depistată în urma unui test.

Există suspiciuni că ar mai putea fi un al doilea caz de coronavirus în România, relatează Carla Tănasie, jurnalist Digi24. Testele nu sunt însă finalizate în acest caz, fiind izolată și această persoană. În acest caz, rezultatul va fi publicat joi.

Dacă se confirmă și a doua infectare, atunci cele două persoane vor fi transferate la Institutul Matei Balș din București.

Totodată, la „Matei Balș” sunt 33 de probe de la Gorj pentru care se așteaptă rezultatul.

De altfel, autoritățile italiene au anunțat miercuri seară că bărbatul de 71 de ani ar fi contaminat trei persoane după ce a ajuns în țara sa. Este vorba despre un angajat și de un client al restaurantului pe care îl deține italianul în vârstă de 71 de ani. Ar putea fi vorba și despre italianul în vârstă de 51 de ani, care a fost și el în România la o partidă de vânătoare.

Recomandări pentru prevenirea infecției cu coronavirus

Traseul italianului de 71 de ani, bolnav de coronavirus, în România

Autoritățile române au stabilit traseul italianului bolnav de coronavirus în România. Bărbatul infectat cu coronavirus a intrat în contact cu zeci de oameni din momentul în care a ajuns în Oltenia.

Acestora li se adaugă pasagerii care care au mers cu el în avion atât pe drumul dinspre Italia spre Craiova, cât şi invers. Numai în aeronavă, 44 de pasageri și angajaţi ai companiei aeriene au stat în imediata lui apropiere.

Italianul a stat în România câteva zile şi s-a plimbat prin mai multe localităţi din Oltenia. Din datele obţinute de autorităţi, traseul bărbatului arată astfel:

- 18 februarie: ora 23,45, bărbatul de 71 de ani, împreună cu fiul său de 10 ani, ajung pe Aeroportul Internaţional Craiova cu o cursă de Bologna
- de la aeroport, italianul merge la o firmă de închirieri auto din Craiova unde închiriază o maşină cu care pleacă spre comuna Bâlteni, din judeţul Gorj
- 19 februarie, puţin după miezul nopţii, italianul şi fiul său ajung în satul Peşteana, la socrii
- 19 februarie, italianul îşi lasă copilul la bunici, în Peşteana, iar el pleacă spre Târgu Jiu. Aici locuieşte într-un apartament pe care îl deţine
- 20 februarie, bărbatul merge la Primăria Drăguţeşti din Gorj pentru a-şi plăti taxele şi impozitele locale
- 20-21 februarie, bărbatul are mai multe întâlniri de afaceri, în special în Târgu Jiu
- 22 februarie, italianul se întoarce la socrii săi, în Peşteana, îşi ia copilul şi pleacă spre Craiova. Aici, predă angajaţilor firmei de închirieri auto maşina şi merge la Aeroportul Internaţional. În jurul orei 14 pleacă spre Bologna într-un avion plin de oameni. În Italia medicii îl consideră suspect de coronavirus.
-25 februarie, medicii din Italia confirmă că bărbatul este infectat cu cronavirus. Autorităţile din România intră în alertă. Toate persoanele care au intrat în contact cu bărbatul sunt căutate pentru a fi testate de medici.

Redactor: G.C.

Editor : George Costita

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri