Exclusiv „Explozie” de droguri sintetice în România. Procuror general: E o provocare sancționarea acestui tip de stupefiante

Ioana Ciurlea Data publicării:
procuror general
Procurorul general Alex Florenţa. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

România e inundată de droguri ieftine la care copiii au acces ușor și riscă să se transforme în țară de import masiv pentru droguri extrem de periculoase. Procurorul general al României se declară îngrijorat de fenomen și spune că portul Constanța are o mare vulnerabilitate, pentru că nu se fac suficiente controale. Într-un interviu exclusiv pentru Digi24, Alex Florența spune că procurorii nu reușesc să oprească traficul de droguri pentru că sunt prea puțini, iar legile prea blânde.

Alex Florența, procurorul general al României: Este o problemă gravă, fără doar și poate, un fenomen care a cunoscut o creștere exponențială nu doar în România, ci în toată Europa de Vest. Cifrele sunt îngrijorătoare, anul trecut la nivelul portului Anvers au fost confiscate 140 de tone de cocaină, iar estimările autorităților judiciare din Belgia sunt că aceste confiscări reprezintă doar 9% din totalul cantităților care intră prin acest port pe piața europeană. La asta adăugăm portul Rotterdam, portul Hamburg și avem o imagine generală asupra cantităților - sute de tone intră anual pe piața de consum din Europa. Se adaugă drogurile mai ușoare, cum e canabisul, unde vedem o evoluție a fenomenului semnificativă inclusiv în România - nu mai suntem țară de import din alte părți, ci țară producătoare prin culturi proprii. Apoi drogurile sintetice care inundă piața de consum din Europa și evident că România resimte acest fenomen cu o amplitudine sporită în ultimii ani.

Portul Constanța, ținta marilor traficanți

Ioana Ciurlea, jurnalist Digi24: Există riscul ca România să devină o țară de import pentru droguri?

Alex Florența, procurorul general al României: Fără îndoială acest risc există. Portul Constanța va putea fi la un moment dat targhetat inclusiv de rețelele mari de trafic de droguri.

Ioana Ciurlea, jurnalist Digi24: Este vulnerabil Portul Constanța?

Alex Florența, procurorul general al României: Nu există port în Europa care să aibă capacitatea să scaneze și să verifice fiecare container în parte, lucru care face ca, evident, în afară de anumite elemente de risc care când sunt constatate duc la o verificare mai amănunțită a unui container, în general mare parte a acestor containere să iasă de sub radar. Cred că trebuie în primul rând dezvoltat mult mai bine sistemul de scanere, e o problemă pe care România a avut-o o lungă perioadă, avem nevoie, ca țară, să ratificăm convenția de monitorizarea a containerelor și trebuie o prezență mult mai bună a polițiștilor în Portul Constanța, prin acest birou de combatere a crimei organizate, care să fie dotat și tehnic și ca resursă umană, pentru a putea acoperi mai bine fenomenul.

Ioana Ciurlea, jurnalist Digi24: Acum nu sunt suficienți polițiști acolo?

Alex Florența, procurorul general al României: Nu doar acolo, schemele sunt subdimensionate atât la nivelul parchetului, cât și al organelor de poliție.

Procurorul General, îngrijorat de droguri

Ioana Ciurlea, jurnalist Digi24: Cum e pentru dvs. ca procuror să știți că trece un transport de droguri periculoase și fix în momentul acela un scanner nu funcționează? Cum ați văzut situația respectivă?

Alex Florența, procurorul general al României: Cu un mare semn de întrebare și cu îngrijorare. De altfel, în toate situațiile în care investigăm traficul de droguri, niciodată nu excludem varianta să existe un palier de sprijin și le investigăm de fiecare dată.

Ioana Ciurlea, jurnalist Digi24: Și aici există o concluzie?

Alex Florența, procurorul general al României: Concluzia de la momentul respectiv a fost o defecțiune tehnică. Există o disjungere din dosar și sunt făcute investigații pentru a vedea dacă în spatele acestei defecțiuni e și un factor uman.

Ioana Ciurlea, jurnalist Digi24: La nivelul societății există senzația că traficul mare nu e luat în seamă de procurori și mai degrabă se concentrează pe ce înseamnă livrare la nivel de stradă.

Alex Florența, procurorul general al României: Specificul traficului de droguri în România este traficul stradal, în care dealerii își dezvoltă un cerc relațional prin care vând drogurile, pe care le achiziționează din vestul Europei, în diferite cantități, dar nu la nivelul tonelor.

„Explozie” de droguri sintetice în România

Ioana Ciurlea, jurnalist Digi24: Apar pe piață tot felul de substanțe noi, sintetice și tocmai aceste sunt foarte accesibile copiilor.

Alex Florența, procurorul general al României: Este un fenomen care cunoaște o explozie. Sunt droguri care vin din zona Asia. Fiind sintetice, în spatele fiecărui drog există o formulă chimică. Toate statele europene au încercat să le incrimineze prin modalitate similară traficului de droguri, adică incriminezi și sancționezi formula chimică, care stă la baza drogului, dar incriminezi o listă de substanțe și apare altă. E o provocare să găsești formula legislativă care să permită sancționarea acestui tip de droguri.

Ioana Ciurlea, jurnalist Digi24: Unui părinte ce i-ați spune când se întreabă cum își poate feri copilul de acestă problemă?

Alex Florența, procurorul general al României: Cred că este principala provocare a societății moderne. Trebuie să înțelegem că un astfel de fenomen nu va putea fi niciodată controlat doar prin metode penale. Componenta educației este esențială și trebuie începută din primii ani de școală. Îngrijorările sunt legate de dificultățile pe care le au organele penale de a combate eficient acest fenomen, din cauza resurselor umane destul de reduse. Vă dau câteva cifre pentru a fi mai bine înțeles - în 2023 au fost de soluționat 26.000 de dosare de trafic de droguri, dintre care 15.000, înregistrate doar anul trecut.

200 de procurori la 26.000 de anchete

Ioana Ciurlea, jurnalist Digi24: Și procurori care să le rezolve câți sunt?

Alex Florența, procurorul general al României: La nivelul DIICOT nu cred că sunt mai mult de 200 de procurori care să se ocupe de acest fenomen. Există uneori aspecte legislative care nu te ajută. Vorbim de modul de sancționare a acestor fapte. La momentul la care a intrat în vigoare noul cod penal s-au redus mult aceste limite, mai ales la traficul internațional de droguri, ceea ce a permis pronunțarea unor pedepse cu suspendare, deci acestă funcție de descurajare în comiterea infracțiunilor a fost mult diminuantă. Traficul de droguri urmărește niște reguli ale economiei de piață, cererea care întâlnește oferta. Acum oferta este uriașă! La nivelul cantităților, calității drogurilor și la nivelul prețurilor foarte mici.

Avertisment. Droguri multe la prețuri mici

Ioana Ciurlea, jurnalist Digi24: Este și motivul pentru care sunt foarte accesibile?

Alex Florența, procurorul general al României: Cu siguranță. Aflux uriaș de droguri de consum, cu preț tot mai scăzut, care întâlnește o ofertă din ce în ce mai crescută, pe fondul unei populații cu resurse financiare tot mai mari, care permit accesul la droguri care până acum 4, 5 ani erau aproape inaccesibile.

Ioana Ciurlea, jurnalist Digi24: Nu avem în România pentru dependenții de droguri niciun centru de stat.

Alex Florența, procurorul general al României: Este o problemă uriașă, pentru că unul dintre argumentele pentru care consumul de droguri trebuie să rămână incriminat, ca infracțiune distinctă, îl reprezintă tocmai posibilitatea de a introduce consumatorul în programe de recuperare. Lumea trebuie să înțeleagă că a rămâne incriminat consumul nu înseamnă că acei consumatori sunt pedepsiți cu închisoare. E vorba de măsuri cu caracter penal care poate fi luate și care să ajute la reintegrarea corectă a consumatorului în societate. Fără astfel de măsuri consumul nu se va reduce niciodată.

Ioana Ciurlea, jurnalist Digi24: Cam 70% din populație nu are încredere în justiție. Cum e pentru dvs. cifra asta?

Alex Florența, procurorul general al României: Îngrijorătoare! Unul dintre obiectivele mandatului meu este creșterea încrederii opiniei publice în justiție. Întregul sistem de justiție a trecut în ultimii 10 ani prin suișuri și coborâșuri, care s-au datorat nu neapărat sistemului judiciar - fără a minimaliza anumite deficiențe interne - ci în primul rând diferitelor schimbări legislative care au afectat activitate procurorilor.

Editor : Loredana Bancăș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri