Exclusiv 10 ani de agresiune rusă. Ambasadorul Ucrainei: Durata războiului depinde de sprijinul pe care îl primim

Data actualizării: Data publicării:
Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Ihor Prokopchuk, stă în fața ambasadei Ucrainei la București pe 10 octombrie 2022.
Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei la București. Foto: George Călin/Inquam Photos

10 ani de agresiune rusă. Cu asta se confrundă Ucraina de când Federația Rusă a decis să ocupe treptat porțiuni din teritoriul statului suveran. Pașii făcuți de ruși erau evidenți, a durat mai mult până când lumea liberă a acceptat că asistă la un atac bine coordonat. Din momentul în care s-au luat măsuri, Rusia suportă consecințe serioase, dar încă nu vrea să oprească războiul. Ihor Prokopchuk este trimisul Kievului la București și a vorbit, pentru Pașaport diplomatic, despre complicată situație din Europa.

Cristina Cileacu: Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei la București, bine ați revenit la Pașaport diplomatic.

Ihor Prokopchuk: Bună ziua, Cristina și bună ziua tuturor telespectatorilor acestui program. Sunt foarte bucuros să revin.

Metodele rusești de atac

Cristina Cileacu: Dle ambasador, suntem la zece ani de când Rusia a anexat ilegal Peninsula Crimeea și, de asemenea, intrăm în anul numărul trei de la lansarea invaziei la scară largă asupra țării dvs.

Ihor Prokopchuk: Într-adevăr, anul acesta se împlinesc zece ani de când Rusia a invadat pentru prima dată teritoriul ucrainean și a fost Republica Autonomă Crimeea. Aș reaminti spectatorilor că, pe 26 februarie 2014, trupele ruse au confiscat clădirile administrative ale Republicii Autonome Crimeea, au blocat instalațiile militare ucrainene și s-au aliniat pe străzile din peninsulă. Toate aceste trupe erau fără însemne, ceea ce a dat motive autorităților ruse să nege că aparțin Federației Ruse. Și a fost un exemplu foarte clar al modului în care rușii folosesc înșelăciunea atunci când își desfășoară operațiunile militare. În acel moment, nu numai Ucraina, ci cred că mulți dintre partenerii noștri nu au putut înțelege cu adevărat amploarea ambițiilor teritoriale și ambițiile Rusiei de extindere teritorială. Din nou, va trebui să reamintesc spectatorilor că, imediat după ce rușii au invadat Crimeea, nu a fost clar dacă vor să încerce anexarea, ceea ce au făcut în martie 2014. Și a fost primul caz din istoria Europei de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, când, un stat a încercat anexarea ilegală a teritoriului unui stat vecin. A arătat foarte bine cât de departe, regimul rus, era gata să meargă în privința încălcării flagrante a normelor dreptului internațional, luând cu forța teritoriul unui alt stat. Și, de fapt, rușii nu s-au oprit acolo, pentru că a fost imediat în martie, când au fost făcute multe apeluri către autoritățile ruse pentru a le descuraja de la intervenția ulterioară în afacerile ucrainene și, de asemenea, de la extinderea acestei intervenții în estul Ucrainei. Și acest lucru nu i-a oprit. Și bineînțeles, după cum știm foarte bine, după opt ani de ostilități în estul țării, multe eforturi de a impune voința rusă Ucrainei, poporului ucrainean, prin diferite mijloace politice, diplomatice, economice, militare, și când au eșuat, au început invazia la scară largă. Deci, practic, aș spune că acești zece ani au fost un fel de proces. Au reprezentat un proces de înțelegere mai bună a ceea ce sunt ambițiile expansionismului teritorial și cum sunt văzute de autoritățile ruse.

Lumea, coalizată în jurul Ucrainei

Cristina Cileacu: Zece ani de agresiune împotriva Ucrainei din partea Federației Ruse. Și totuși, sunt țări care susțin în acest efort, rușii. Ce mesaj are Ucraina către aceste țări?

Ihor Prokopchuk: Ce avem în acest moment este o majoritate covârșitoare a țărilor din întreaga lume care, foarte clar, văd esența acestui război și nevoia să acționeze împreună, cu scopul de a restabili respectarea dreptului internațional. Și bazez această declarație pe rezultatele votului în Adunarea Generală a Națiunilor Unite, cu privire la rezoluția principiilor Cartei Națiunilor Unite, care stau la baza păcii cuprinzătoare, juste și durabile în Ucraina. Deci majoritatea covârșitoare a țărilor din întreaga lume și au fost 141 de țări care au votat în sprijinul acestei rezoluții, văd că principiile convenite consacrate în Carta ONU funcționează în interesul tuturor țărilor din întreaga lume. Acesta este un mesaj foarte important.

Prieteniile din interes, utile Rusiei

Cristina Cileacu: Sunt aceste țări care susțin Rusia în sarcina sa de a distruge Ucraina. Sunt țări care fac mulți bani folosind acest război în propriul lor beneficiu și nu sunt suficient de interesate de Carta ONU și de alte reguli, care sunt internaționale și pe care, restul dintre noi, le respectăm.

Ihor Prokopchuk: Nu sunt la fel de pe față favorabile agresiunii continue, folosesc pretinsa poziție neutră. Și, aceasta este o situație în care este important nu numai să exprimăm solidaritatea politică și să adoptăm rezoluțiile politice, ci și să întreprindem măsuri specifice, de importanță practică, care ar submina canalele de susținere a statului agresor. Și, tocmai acesta este domeniul în care vedem că trebuie făcut mai mult în ceea ce privește consolidarea regimului de sancțiuni, care a fost introdus asupra Federației Ruse, dar și, în ceea ce privește, instrumentele care ajută Rusia să eludeze sancțiunile. Acesta este domeniul care este examinat foarte, foarte îndeaproape, știm că, de la începutul invaziei la scară largă, rușii au încercat să se adapteze regimului de sancțiuni. Și, au găsit, unele canale, teritorii și state prin care au putut evita sancțiunile. Deci, acesta ar fi modul de a trimite un mesaj foarte clar tuturor, că nu doar să proclamăm aderarea și angajamentul nostru față de dreptul internațional, ci și că suntem dispuși să acționăm în termeni practici, pentru apărarea internațională.

Cum supraviețuiește Ucraina

Cristina Cileacu: Ucraina stă împotriva unui agresor foarte puternic, iar ajutorul care vine din lumea liberă este în scădere. Cum faceți față acestui lucru?

Ihor Prokopchuk: Astăzi, așa cum vedem lucrurile, ceea ce avem este, de la începutul invaziei ruse la scară largă, o solidaritate foarte puternică, demonstrată de țările democratice, în sprijinul Ucrainei, care s-a tradus și în asistența militară, economică, financiară și umanitară specifică și la scară largă. Pe măsură ce războiul continuă, nevoile ucrainene rămân ridicate. Și salutăm foarte mult decizia recentă care a fost luată de Consiliul European cu privire la înființarea mecanismului pentru Ucraina cu suma de 50 de miliarde de euro, care va fi plătită pentru Ucraina. Asta oferă previzibilitate în privința sprijinului țării noastre.

Cristina Cileacu: Dar acești bani nu vor fi folosiți ca un sprijin militar, este important să menționăm.

Ihor Prokopchuk: Aceștia nu vor fi folosiți ca sprijin militar, dar vor fi un aport semnificativ pentru menținerea stabilității economice și financiare în țară și, de asemenea, pentru a ajuta guvernul Ucrainei să-și îndeplinească unele dintre responsabilitățile sale sociale sectoriale. Și, în fața provocărilor pe care Ucraina continuă să le confrunte în legătură cu agresiunea rusă în curs, acest tip de sprijin are extrem de mare importanță.

Cristina Cileacu: Absolut.

Ihor Prokopchuk: Acesta este un semn foarte, foarte bun al solidarității continue și al sprijinului practic. Avem, de asemenea, angajamente, de la alți parteneri, de la alți donatori, în legătură cu sprijinul Ucrainei și ne așteptăm, de asemenea, că sprijinul SUA să se finalizeze. Cred că în timp ce sunt diferite alte provocări care apar în lume și care pot, de asemenea, să atragă atenția actorilor internaționali, a guvernelor, este important, din nou, să fim pe deplin concentrați asupra provocărilor agresiunii ruse împotriva Ucrainei și, în continuare, să fim pe deplin angajați în sprijinirea Ucrainei. După cum spuneam, mizele sunt mult mai mari decât Ucraina. Și este în concordanță cu partenerii, cu coaliția partenerilor ucraineni, că putem învinge un agresor formidabil, ca Federația Rusă.

Un scenariu negru pentru democrație

Cristina Cileacu: Cred că acest mesaj de unitate și sprijin pentru Ucraina este înțeles de lumea liberă, de toate democrațiile care doresc să rămână democrații. Dar, din nou, există un scenariu sumbru care vine din SUA, posibilitatea de a avea o schimbare în administrația americană, cu idei noi. S-ar putea întâmpla acest lucru, nu ştim. Dar este unul dintre scenarii. Este această posibilitate, luată în considerare și în Ucraina?

Ihor Prokopchuk: Permite-mi să spun asta, și din nou, aș spune ceea ce am spus anterior în acest interviu, că, pentru Ucraina, invazia Rusiei este o amenințare existențială. Ucraina și ucrainenii vor lupta. Și cu siguranță Ucraina își dezvoltă propriile capacități pentru a contracara agresiunea rusă și, de asemenea, pentru a putea câștiga acest război. Facem acest lucru, așa că ne bazăm pe propriile capacități și resurse, precum și pe sprijinul semnificativ din partea partenerilor noștri. Desigur, luăm în considerare și diferite scenarii care se pot dezvolta. Dar permite-mi să spun că, deocamdată, Statele Unite au fost un susținător ferm al Ucrainei. Ne-am bucurat de sprijin bipartizan, în Congresul SUA și acest sprijin rămâne în Congresul SUA, atât din partea partidului Republican, cât și a celui Democrat. Credem că ce fac Ucraina și ucrainenii, ei apără libertatea, ei apără democrația, și acestea sunt valorile care au fost puternic promovate de Statele Unite și care sunt apropiate americanilor. Aşadar, aşteptările noastre sunt ca procesul electoral în Statele Unite să meargă cum trebuie, dar Statele Unite vor continua să rămână alături de Ucraina şi să sprijine ţara în lupta pentru libertate şi democraţie.

Schimbări la vârful armatei ucrainene

Cristina Cileacu: Președintele dvs, Volodimir Zelensky, a operat unele schimbări la nivelul vârfului armatei. Cum sunt primite aceste schimbări la nivelul armatei și, în al doilea rând, la nivelul populației?

Ihor Prokopchuk: Schimbările recente care au fost efectuate de președinte au fost executate ca parte a prerogativelor sale prezidențiale de comandant suprem. Comandanții care au fost numiți în diferite funcții sunt bine cunoscuți în forțele armate, în societatea ucraineană, pentru că au deținut funcții de comandă din chiar primele zile ale marelui război. Prin urmare, sunt binecunoscuți.

Cristina Cileacu: Președintele și populația cred că, odată cu noui oamenii responsabili de armată vor avea șanse mai mari să câștige acest război împotriva Federației Ruse?

Ihor Prokopchuk: Aș repeta că aceștia nu sunt, așa cum s-ar putea crede, oameni noi. Aceștia sunt oameni care au luptat și au deținut funcții de comandă în forțele armate încă din primele zile ale marelui război. Vorbind despre generalul Sîrski, care a fost numit șef al forțelor armate, el a fost responsabil de o serie de operații militare de mare succes, atât în jurul Kievului, cât și în apropiere de Harkov. Deci, el este foarte cunoscut, la fel ca toți generalii care au fost numiți în diferite funcții. Cred că păstrează un grad foarte ridicat de încredere la nivelul comandanților, a gândirii lor, a gândirii militare și în planificare. Și, cu siguranță așteptările noastre sunt că orice schimbări ar fi făcute, ele ne vor duce mai aproape de învingerea inamicului.

Experiența ucraineană cu dezinformarea

Cristina Cileacu: Pe lângă adevăratul război pe care Ucraina îl duce cu Federația Rusă, există și războiul informațional pe care țara dvs. trebuie să-l câștige. Și propaganda rusă este neobosită, inclusiv în Ucraina, în special în prima linie, în zonele aflate sub ocupație rusă. Vedeți vreo soluție pentru ca acest război să fie câștigat?

Ihor Prokopchuk: Federația Rusă investește resurse consistente în instrumentele sale de propagandă. Și practic aceste instrumente de propagandă au acționat în primul rând, față de publicul intern din Rusia și s-au bazat pe măsurile recente, mai represive, care sunt luate în interiorul Rusiei, de asemenea, oferă un indiciu că propaganda nu este în întregime eficientă. Și o altă audiență este, desigur, publicul străin față de care această propagandă este direcționată. Ucraina și-a dezvoltat propria experiență în combaterea propagandei ruse și în viziunea noastră este necesar să se blocheze canalele prin care este difuzată această propagandă. Printre măsurile pe care le-am luat a fost oprirea difuzării canalelor de propagandă rusești. De asemenea, să oprim activitățile rețelelor de socializare rusești, care sunt folosite nu numai pentru diseminarea propagandei, ci și pentru a submina securitatea. Și acestea sunt lecțiile pe care noi suntem dispuși să le împărtășim cu partenerii noștri, deoarece vedem că propaganda rusă reprezintă amenințări semnificative în întreaga lume, având ca scop să semene nemulțumiri, să semene diviziuni, să radicalizeze societățile și să exploateze diferențele în societăți, în beneficiul susținerii narațiunilor propagandistice ruse.

Ucraina, hotărâtă să câștige războiul

Cristina Cileacu: Și credeți că acest război va dura cât timp?

Ihor Prokopchuk: Nu aș intra în preziceri despre cât va dura războiul. Dar permite-mi să spun că durata războiului, a ostilităţilor, depinde de nivelul sprijinului pe care îl primim de la partenerii noştri. Și, așa cum a fost subliniat în repetate rânduri de președintele Zelenski, de oficialii guvernamentali ucraineni, am intrat în stadiul acestui război în care Ucraina trebuie să aibă un avantaj tehnologic față de inamic. Nu vom avea mai multă forță de luptă decât Rusia. Nu vom avea mai multe arme decât au rușii. Dar ce trebuie să avem este o tehnologie mai bună, tehnologie mai eficientă care va oferi Ucrainei un avantaj în acest război. Când am primit astfel de tehnologii, în ultimele luni, forțele armate ucrainene au arătat că le pot folosi foarte eficient și că pot prevala pe câmpul de luptă. De asta avem nevoie. Și acest lucru va avea un efect semnificativ asupra cursului și duratei războiului. Mai multe arme către Ucraina, echipamente mai sofisticate și tehnologice. Livrarea mai rapidă va avea un impact foarte puternic în privința reducerii duratei războiului și, de asemenea, diminuarea greutăților pe care ucrainenii trebuie să le suporte.

Cristina Cileacu: Domnule ambasador, vă mulțumesc pentru acest interviu.
Ihor Prokopchuk: Vă mulțumesc foarte mult pentru interviu. Și, permite-mi să exprim o apreciere puternică pentru sprijinul pe care Ucraina l-a primit și îl primește din partea României ca stat și, de asemenea, din partea poporului român în această luptă. Acest sprijin este foarte apreciat și va fi păstrat cu drag și amintit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri