A murit Bob Dole, unul din cele mai importanți politicieni ai SUA din ultima jumătate de secol

Data publicării:
bob dole tine un discurs imagine de arhiva
Bob Dole, una din cele mai cunoscute figuri ale Partidului Republican din SUA și fost candidat la alegerile prezidențiale, a murit . Foto: Profimedia

Bob Dole, una din cele mai cunoscute figuri ale Partidului Republican din SUA și fost candidat la alegerile prezidențiale, a murit duminică, la vârsta de 98 de ani, potrivit CNN.

„Senatorul Robert Joseph Dole a murit în această dimineaţă în somn. El a slujit SUA cu fidelitate timp de 79 de ani”, a anunțat familia sa într-o declarație.

Dole anunțase în februarie anul acesta că are cancer pulmonar în stadiu avansat. Președintele american Joe Biden, un democrat, l-a vizitat pe Dole la scurt timp după ce a aflat acest diagnostic.

„Senatorul Bob Dole a fost un mare om care a trăit o viaţă extraordinară în serviciul Americii şi ne va lipsi profund tuturor celor care au avut privilegiul să-l cunoască”, a spus fostul vicepreşedinte Mike Pence.

De trei ori candidat pentru învestirea oficiala în poziţia de candidat al Partidului Republican pentru Casa Albă, Bob Dole a fost învins de Ronald Reagan în 1980, iar apoi de George Bush senor în 1988, câştigând acest titlu în 1996.

Dar preşedintele în exerciţiu Bill Clinton s-a impus uşor în faţa lui, câștigând un nou mandat.

În ciuda acestui lucru și a aparteneței la partide diferite, Dole a avut o relație personală deosebit de caldă cu Clinton, care a spus la prima lor dezbatere prezidențială: „Probabil că se vede că ne plăcem reciproc”.

La câteva luni după pierderea alegerilor în fața lui Clinton, Dole a primit medalia prezidențială a libertății pentru serviciul său în al Doilea Război Mondial și în Congres de la fostul său rival - și a făcut-o cu umor.

„Eu, Robert J. Dole, jur solemn...”, a glumit el în timpul ceremoniei, prefăcându-se că depune jurământul în funcția de președinte.

„Îmi pare rău, discurs greșit. Am visat că voi fi aici săptămâna aceasta, primind ceva de la președinte, dar m-am gândit că va fi cheia ușii din față”, a continuat el.

Ulterior, Clinton și Dole au coprezidat un fond caritabil care a strâns peste 100 de milioane de dolari pentru familiile celor uciși în atacurile teroriste din 11 septembrie.

Revenit acasă cu medalii, dar grav rănit, din al Doilea Război Mondial, el a reînvăţat să meargă şi să-şi stăpânească corpul, cu excepţia braţului drept.

Dole a intrat în Congres în 1961, mai întâi ca reprezentant, apoi ca senator de Kansas, potrivit Agerpres. A fost căsătorit cu Elizabeth Dole, care a avut ea însăşi o strălucită carieră politică, ocupând funcţiile de ministru al transporturilor, ministru al muncii şi senatoare de Carolina de Nord.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri