Activiștii acuză că Rusia și China abuzează de Interpol pentru a-și aresta disidenții. Juergen Stock: Poate că AI va ajuta în viitor

Data actualizării: Data publicării:
șeful Interpol răspunde la întrebări
Juergen Stock (foto) a spus că Rusia abuzează de reguli cel mai mult. Sursa foto: Profimedia Images

Seful Interpol, Juergen Stock, le răspunde activiștilor pentru drepturile omului care acuză că rușii și chinezii își arestează disidenții din afara granițelor prin sistemul de „notificare roșie”, spunând că agenția a parcurs un drum lung în prevenirea abuzului prin acest sistem, în care o țară le cere altora să aresteze un suspect. Acesta susține că nu se poate face mult mai mult deocamdată pentru a-l îmbunătăți, dar că poate AI va ajuta în viitor, transmite Reuters.

Grupuri de drepturi ale omului, experți juridici și alții spun de mult timp că țări precum Rusia și China abuzează de sistemul de notificare roșie, folosindu-l pentru a-și aresta disidenții din străinătate.

Interpol, organismul global de coordonare a poliției cu 195 de state membre, a sporit controalele pentru a preveni notificările roșii abuzive, iar acum analizează toate cererile de notificare roșie înainte de a le emite, în condițiile în care sunt emise peste 10.000 pe an.

„Dacă aș primi sfaturi bune, de exemplu, de la ONG-uri (cu privire la) ce altceva pot face, aș pune în aplicare asta”, a declarat pentru Reuters secretarul general al Interpol, Juergen Stock, într-un interviu la Adunarea Generală anuale a organizației sale, care are loc în Viena anul acesta.

Juergen Stock mai are un an de mandat, după nouă ani în funcție

„Avem un mic procent, poate 2%, 3% de sesizări complicate. Majoritatea covârșitoare se referă la ucigași, violatori, traficanți de droguri și alții”, a spus el.

„Am făcut o greșeală sau alta, poate, în care a trebuit să corectăm o decizie? Da. Nu spun că sistemul este perfect, dar spun că este foarte robust”, a mai precizat Stock. 

Stock a evitat să numească și să arate cu degetul țări individuale, dar a spus că Rusia încalcă regulile cel mai mult. Grupurile pentru drepturile omului au acuzat de mult timp Moscova că a depus de departe cel mai mare număr de cereri abuzive.

Rușii susțin însă că urmează un proces legal corespunzător și dau ca exemplu mai mulți disidenți cunoscuți, cum ar fi liderul opoziției întemnițat Alexei Navalny, drept criminali.

„Desigur, vedem că tensiunile geopolitice cresc. Desigur că știm că nu există o definiție internațională a terorismului. Aceasta nu va dispărea", a spus Stock, adăugând că Interpol a crescut numărul de limbi în care poate monitoriza „situația globală”.

„Poate că AI (inteligența artificială) va ajuta în viitor. Acum lucrăm și la implementarea soluțiilor AI care ne ajută în acea monitorizare. Deci procesul continuă, dar pietrele de temelie sunt stabilite”, a spus el.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri