Administrația Biden critică propria gestionare a crizei din timpul evacuării din Afganistan, într-un nou raport oficial

Data publicării:
Secretarul de stat SUA Antony Blinken participă la o audiere în Congresul american pe 23 martie 2023.
Antony Blinken, secretarul de stat SUA. Foto: Profimedia Images

Oficialii americani au fost afectaţi în timpul evacuării trupelor din Afganistan, din vara anului 2021, de lipsa de claritate în luarea deciziilor, absenţa unei gestiuni centralizate a crizei şi un mesaj public confuz, a concluzionat un raport al Departamentului de Stat.

Încheiat cu mai bine de un an în urmă, dar lansat abia vineri, înainte de week-end-ul prelungit dedicat sărbătoririi Zilei Naţionale a SUA, acest raport al Departamentului de Stat solicită reforme, inclusiv numirea unui singur funcţionar în viitoarele crize şi separarea planificării măsurilor de urgenţă de considerentele politice.

Secretarul de stat Antony Blinken a fost cel care a cerut acest audit după scenele haotice de pe Aeroportul Internaţional din Kabul în august 2021, când armata americană a organizat o operaţiune de evacuare masivă după revenirea la putere a talibanilor.

Raportul salută succesul acestui transport aerian în care au fost evacuate 125.000 de persoane, dintre care 6.000 de cetăţeni americani.

Precizează, însă, că această operaţiune a trebuit să facă faţă unor „provocări majore” legate de faptul că înalţii oficiali ai administraţiei preşedintelui Joe Biden „nu luaseră decizii clare” înainte cu privire la evacuarea afganilor aflaţi în pericol.„Modificările constante ale directivelor şi mesajul public trimis de la Washington (...) au sporit confuzia”, adaugă el.

Preşedintele Joe Biden a moştenit, însă, întârzieri în privinţa soluţionării cererilor de viză acumulate din timpul administraţiei predecesorului său, Donald Trump, care a ajuns la un acord cu talibanii privind retragerea americană, se mai arată în raport.

Serviciile americane estimau că guvernul afgan pro-occidental va păstra controlul asupra Kabulului timp de „săptămâni sau chiar luni”.

„Frica de a transmite un semnal greşit, în special unul care ar putea sugera că Statele Unite nu mai au încredere în guvernul afgan şi, prin urmare, grăbesc căderea acestuia, a împiedicat într-o oarecare măsură pregătirea şi planificarea pentru situaţia de criză”, se mai arată îm raport.

Programele de evacuare ar putea fi stabilite în mod obişnuit, ceea ce ar reduce impactul oricăror scurgeri. Au existat informaţii recente în presă despre pregătiri similiare ale SUA în cazul unei potenţiale crize în Taiwan.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri