„Aeroportul din iad”. Mii de oameni încearcă cu disperare să fugă dintre dezastre, din Sudan: „Nu aș dori așa viață nici animalelor”

Data actualizării: Data publicării:
harta a sudanului si sudanului de sud cu un steag roșu
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Aeroportul Paloich, în trecut folosit de muncitori sud-sudanezi din domeniul extracției de petrol, a devenit o uriașă tabără de refugiați, de unde mii de oameni încearcă să scape cu viață de conflictul sângeros din Sudanul vecin, scrie BBC.

Zona nu dispune de toalete, apă curentă sau bucătării – mulțimi de oameni stau, pur și simplu, în jurul sacilor lor de dormit, sprijiniți pe bagaje sau dorm sub corturi improvizate în timp ce așteaptă să se îmbarce într-un avion cu care să scape din această zonă lovită de multiple crize.

Refugiații au ajuns aici, la distanță de patru ore de granița cu Sudanul, într-o încercare de găsi o cale de ieșire. Mulți își pierd, însă, speranța, în condițiile în care sunt puține zboruri și puține informații cu privire la cine va putea să plece.

Printre refugiați se numără și oameni din Eritreea, rupți pentru a doua oară de casa lor, după ce au fugit, inițial, în Sudan, pentru a scăpa de situația grea din propria țară. Acum, ei sunt blocați în mijlocul necunoscutului.

Criză și dezastru de ambele părți ale graniței

Conform ONU, erau peste 136.000 de refugiați eritreeni și de potențial azilanți în Sudan înainte de declanșarea războiului civil din această țară. Majoritatea nu vor să-și dea numele jurnaliștilor de frica represaliilor din partea guvernului de la Asmara.

Eritreea este statul cu una dintre cele mai aprige sisteme dictatoriale din lume, controlând aproape fiecare aspect al vieților cetățenilor săi. Mulți dintre fugari vor să evite înregimentarea obligatorie.

Felul în care stăm aici, nu aș dori această viață nici animalelor, cu atât mai puțin unor oameni. Poate că eu pot să îndur – să dorm afară, să mănânc o dată pe zi – dar aici sunt oameni cu copii mulți, poate chiar patru sau cinci”, spune un refugiat din Eritreea de la aeroportul Paloich, Tesfit Girmay, conform BBC.

Girmay a fugit din Eritreea din cauza dezastrului economic cu care se confruntă țara. A plecat în Sudan în speranța că va găsi de lucru și că va putea călători în altă țară. În Sudan, însă, eritreeni se simt încolțiți.

Și cetățenii altor țări africane au fugit din Sudan ca urmare a războiului civil, însă aceștia au fost repatriați de guvernele lor. Eritreenii sunt, însă, îngroziți de posibilitatea de a reveni acasă.

Ministrul de externe din Sudanul de Sud spune că a contactat toate ambasadele străine, inclusiv pe cea a Eritreei, pentru a se asigura că cetățenii lor sun repatriați. El a recunoscut, totuși, că situația cu Eritreea este complicată de faptul că oamenii nu vor să se întoarcă în țară și nici să discute cu personalul diplomatic de acolo.

Dictatorul din Eritreea, Isaias Afwerki a declarat la televiziunea de stat că țara sa „va primi pe oricine încearcă să scape de conflictul” care afectează țara vecină.

Eritreea are granițele deschise, și va primi fără spectacol civilii sudanezi și eritreeni care sunt afectați de actualul conflict și va împărți cu ei orice are”, a spus Afwerki, în ciuda faptului că cetățenii Eritreei încearcă să scape cu disperare din propria țară.

Sudanul de Sud, copleșit de refugiați

Sudanul de Sud este copleșit de valul de refugiați de 60.000 de oameni care au trecut granița în doar o lună. Inclusiv unii sudanezi de sud încearcă fără succes să ajungă în alte părți ale țării.

Ieri seară ne-au dat un bilet. Aștepți la poartă, le arăți biletul și după, fie te duc la avion, fie nu te duc. Depinde de ce noroc ai”, spune o sud-sudaneză care așteaptă la Paloich de două săptămâni, împreună cu cei cinci copii.

Guvernul sud-sudanez operează zboruri în avioane de marfă de la Paloich și a transportat până acum peste 7.000 de oameni. Totuși, este vorba doar de un număr mic din totalul celor care pătrund în țară.

La rândul său, țara suferă de pe urma lipsei de drumuri adecvate, zboruri interne puține și violențe care încă au loc după războiul civil dintre 2013 și 2018.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri