Alegeri în Spania. Drumul complicat al lui Pedro Sanchez spre victorie. Cum poate rămâne la putere după votul de duminică

Data publicării:
pedro sanchez
Liderul socialist și actualul prim-ministru Pedro Sanchez are o posibilă - deși extrem de complexă - cale spre victorie. FOTO: Profimedia Images

Votul național neconcludent de la alegerile legislative din Spania, de duminică, a dus la un parlament divizat, fără o majoritate guvernamentală clară. Partidul Popular, de centru-dreapta, a obținut cele mai multe voturi, dar nu are nici pe departe suficiente locuri pentru a forma un guvern pe cont propriu sau chiar cu partidul de extremă-dreapta Vox, potrivit politico.eu.

Duminică seara, liderul conservator Alberto Nunez Feijoo a declarat că va încerca să formeze un guvern minoritar și a cerut ca „nimeni să nu fie tentat să blocheze Spania”.

Feijoo a susținut că țara a fost întotdeauna guvernată de liderul care obține cele mai multe voturi și a insistat că viitorul guvern trebuie să fie „în conformitate cu victoria electorală”.

Dar în democrațiile parlamentare precum Spania, premierul nu este neapărat persoana care obține cele mai multe voturi în alegeri, ci mai degrabă cea care poate obține sprijinul celui mai mare număr de parlamentari - iar în acest moment Feijoo nu are sprijinul necesar pentru ca candidatura sa pentru funcția de prim-ministru să fie viabilă.

Calea spre victorie a lui Sanchez

Între timp, liderul socialist și actualul prim-ministru Pedro Sanchez are o posibilă - deși extrem de complexă - cale spre victorie.

Socialiștii lui Sanchez și partenerii săi preferați, coaliția de stânga a lui Yolanda Diaz, controlează 153 de locuri în Parlament. Deși este puțin probabil ca aliații de stânga să obțină sprijinul celor 176 de parlamentari necesari pentru ca Sanchez să fie confirmat ca prim-ministru la primul vot al noului Parlament, aceștia ar putea face o ofertă în timpul celui de-al doilea tur de scrutin, în care candidatul care va conduce noul guvern trebuie să primească mai multe voturi „pentru” decât voturi „împotrivă”.

Însă Sanchez va trebui să acționeze rapid pentru a dovedi că oferta sa de a rămâne la putere este realistă.

După o campanie epuizantă caracterizată de atacuri urâte și personale, toată lumea are nevoie de o pauză. Așa că este foarte bine că parlamentul spaniol va fi convocat din nou abia pe 17 august, când parlamentarii vor depune jurământul.

Însă, odată ce Parlamentul se va întoarce în sesiune, Sanchez va trebui să treacă un prim obstacol.

În zilele următoare începerii noii sesiuni parlamentare, Regele Felipe al VI-lea al Spaniei îi va convoca pe liderii grupurilor politice pentru consultări la Palatul Zarzuela și îi va chestiona pe cei care cred că au cel mai mare sprijin pentru a forma un guvern.

Feijoo își va susține cauza și va insista ca, în calitate de lider al partidului care a primit cele mai multe voturi, să fie desemnat candidatul pentru viitorul prim-ministru.

Deși până acum premierul Spaniei a fost întotdeauna politicianul care a obținut cele mai multe voturi în alegeri, Pablo Simon, politolog la Universitatea Carlos III din Madrid, a declarat că responsabilitatea regelui ar fi aceea de a încredința formarea unui nou guvern liderului care poate demonstra că are sprijinul necesar pentru a depăși voturile-cheie de învestitură din parlamentul spaniol.

Așadar, Sanchez va trebui să se asigure că, atunci când se va prezenta la Palatul Zarzuela, o va face cu o listă convingătoare de susținători, de preferință cu mai mulți alți lideri de partid care își vor arăta în mod deschis disponibilitatea de a-i susține candidatura.

În cazul în care Sanchez reușește și regele îl desemnează drept candidat pentru a fi următorul prim-ministru al Spaniei, președintele în exercițiu va avea la dispoziție câteva săptămâni pentru a negocia cu potențialii susținători.

În 2019, Sanchez a reușit să formeze primul guvern de coaliție de stânga din Spania prin încheierea de înțelegeri cu partidele regionale care i-au susținut candidatura în Parlament, în schimbul unor concesii sub formă de infrastructură, precum noi căi ferate sau spitale.

Însă, în aceste alegeri cu miză mare, alegătorii au optat să susțină partide mai mari, iar cele mai mici, precum mișcarea cetățenească Teruel Existe - care a fost esențială pentru victoria lui Sanchez în 2019 - și-au pierdut locurile în Parlament.

De data aceasta, Sanchez va avea nevoie ca grupurile separatiste basce și catalane, precum EH Bildu și Stânga Republicană din Catalonia, să voteze în favoarea candidaturii sale. De asemenea, el va trebui să convingă Junts - partidul fondat de fostul președinte catalan Carles Puigdemont - să nu voteze împotriva sa.

Deși guvernul de coaliție de stânga al lui Sanchez a încercat să refacă legăturile și să adopte o abordare mai blândă cu separatiștii catalani în ultimii patru ani, relațiile nu sunt deloc ideale.

Puigdemont, care a fugit din Spania imediat după referendumul pentru independența Cataloniei din 2017, rămâne în exil autoimpus în Belgia. Politicianului, care este în prezent membru al Parlamentului European, i-a fost retrasă recent imunitatea de către o instanță superioară a UE, deschizând calea pentru extrădarea sa în Spania.

Duminică, candidata Junts, Miriam Nogueras, a declarat presei că partidul său a „înțeles rezultatul” și va „profita de această oportunitate”.

Dar ea a semnalat că negocierile cu socialiștii nu vor fi ușoare și că un rezultat pozitiv nu este deloc sigur.

„Dar nu îl vom face pe Pedro Sanchez președinte în schimbul a nimic”, a declarat ea.

Ce urmează pentru Sanchez și Feijoo

Dacă lui Sanchez i se va cere să formeze un guvern, dar nu va reuși să obțină sprijinul necesar în Parlament, Spania se va confrunta probabil cu noi alegeri.

Feijoo ar putea exercita presiuni asupra regelui pentru a-i permite să încerce să formeze un guvern dacă oferta lui Sanchez eșuează, dar este puțin probabil ca sprijinul său în Parlament să se modifice dramatic în următoarele câteva luni, ceea ce înseamnă că probabil nu ar avea sprijinul necesar pentru a reuși.

În plus, dacă Sanchez pierde voturile din Parlament, Feijoo ar putea decide că este mai bine să aștepte noi alegeri în care să poată argumenta că adversarul său a irosit timpul tuturor și a lăsat Spania fără un guvern eficient pentru un sezon întreg.

Potrivit Constituției spaniole, regele este obligat să dizolve corpul legislativ la două luni după primul vot de învestitură eșuat. Având în vedere că un nou scrutin trebuie să aibă loc la 54 de zile după încheierea legislaturii, dacă Sanchez nu reușește să obțină sprijinul Parlamentului, spaniolii ar urma să meargă din nou la urne la sfârșitul acestui an sau la începutul anului 2024.

Până la confirmarea unui nou prim-ministru de către Parlament, Sanchez va rămâne șef al guvernului într-o poziție interimară cu puteri limitate: Nu pot fi adoptate legi noi decât în situații de urgență.

Aceasta înseamnă că, indiferent de ceea ce se va întâmpla, Sanchez este pe cale să rămână prim-ministru al Spaniei în viitorul apropiat - dar ceea ce urmează pentru liderul Partidului Popular, Feijoo, este mai puțin clar.

Când Feijoo a încercat să țină un discurs în fața susținătorilor duminică seara, mulțimea l-a acoperit pe politicianul conservator, strigând numele președintelui regional populist al Madridului, Isabel Diaz Ayuso.

Înainte de alegeri, Ayuso, care este extrem de populară în rândul alegătorilor Partidului Popular, a lăsat să se înțeleagă că sprijinul său pentru conducerea lui Feijoo era legat de câștigarea acestor alegeri.

În ciuda faptului că a obținut cele mai multe voturi, dacă Feijoo și-a îndeplinit misiunea poate fi acum o chestiune de opinie.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un nume uriaș al României. Lasă în urmă multă tristețe, însă numele lui Rodion Gheorghiță va dăinui...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...