Alertă de coronavirus pe aeroportul din Timișoara. Totul a pornit de la un telefon dat la 112 de o mamă

Data actualizării: Data publicării:
avion timisoara

O sută de pasageri care așteptau să se îmbarce spre Treviso, Italia, de pe aeroportul Timișoara au rămas duminică blocați pe pistă pentru două ore, din cauza unei alerte de coronavirus. Pentru că avionul care urma să plece la Treviso tocmai sosise de la Bergamo, autoritățile au decis să fie oprit la sol pentru o dezinfecție de urgență, dar decizia a fost luată după ce pasagerii fuseseră deja îmbarcați.

Imaginile și informațiile ne-au fost transmise de un telespectator Digi24, pasager al cursei afectate.

Ministerul Sănătății transmite, pe de altă parte, că nu are date despre operatiunea de dezinfecție a aeronavei sosite din Italia la Timișoara.

O parte dintre românii care urmau să decoleze azi de la Timișoara spre Treviso au și renunțat la călătorie și, de teama situației din Italia, au decis să rămână în România.

Ce s-a petrecut pe aeroportul din Timișoara

Alarma s-a dat duminică dimineață, în jurul orei 10:00, când o femeie a sunat la 112 să întrebe autoritățile dacă fiica ei care a vizitat provinciile din nordul Italiei este în pericol. Femeia a menționat că fiica a aterizat de puțin timp pe aeroportul internațional din Timișoara cu o cursă care venea de la Milano-Bergamo.

Imediat, autoritățile au făcut o adevărată desfășurare de forțe și s-au deplasat către aeroportul Traian Vuia din Timișoara - cei de la DSP, dar și o ambulanță. Au testat rapid toți pasagerii din acea cursă care aterizase pe aeroport, dar s-a dovedit a fi o alarmă falsă: niciunul nu avea vreun simptom. Totuși, pentru prevenție, s-a luat decizia ca trei pasageri care veneau de la Milano să fie izolați la domiciliu 14 zile. 

La ora 11:00, la o oră de la aterizarea aeronavei de la Bergamo la Timișoara, aceeași aeronavă trebuia să plece într-o cursă către Italia, spre Treviso. Aproximativ 100 de pasageri au fost urcați în acea aeronavă, iar după 30 de minute au fost debarcați, pentru ca autoritățile să facă o dezinfecție a aeronavei. 

„Practic, am fost debarcați, informația care ne-a fost dată de căpitan a fost următoarea: vom schimba avionul deoarece pentru că au venit dinspre Bergamo, două persoane au fost suspectate cu virusul, iar avionul trebuie dezinfectat”, a declarat pentru Digi24 un pasager, Iulian Garbea.

După două ore și jumătate, pasagerii au putut să plece în sfârșit către destinația lor finală, către Treviso, însă cu o altă aeronavă pusă la dispoziție de operatorul de zbor.

Cu aproape 135 de contaminări și două decese din cauza noului coronavirus, Italia este prima țară din Europa care pune orașe întregi sub carantină. S-au închis școli, spitale, tribunale, restaurante magazine. Românii din regiunile afectate sunt speriați și unii dintre ei ar vrea să revină în țară.

Românii care se întorc în țară din Veneto și Lombardia (Italia), unde s-au înregistrat cazuri de coronavirus, vor sta în carantină 14 zile, a anunțat, duminică, Ministerul Sănătății de la București.

Nu sunt informații că s-ar fi înregistrat cazuri de îmbolnăvire printre cetățenii români. Ministerul de Externe de la București a anunțat că a constituit un grup de lucru care este în legătură permanentă cu autoritățile italiene.

În România, cele mai recente date arată că la nivel național sunt sub monitorizarea Direcției de Sănătate Publică 180 de persoane care au venit sau au avut contacte cu persoane din zonele în care a fost depistat virusul corona.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri