Americanii resping acuzația că au trimis balone de spionaj pe teritoriu chinez: „China încearcă să limiteze pagubele”

Data publicării:
balon de spionaj al Chinei văzut pe cerul SUA
Balonul de spionaj chinezesc a fost doborât de armata americană după ce a survolat teritoriul american de la o coastă la cealalaltă. Foto: Profimedia Images

Statele Unite au respins, luni, acuzaţiile Chinei, conform cărora au fost trimise baloane deasupra teritoriului chinez, acuzaţie ce vine în plină tensiune între cele două ţări după survolul deasupra teritoriului american al unui balon chinezesc, care a fost, în cele din urmă, doborât.

„Orice afirmaţie potrivit căreia statul american utilizează baloane spion deasupra Chinei este falsă”, a declarat Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al administrației americane.

„China este cea care dispune de un program de baloane spion de înaltă altitudine pentru colectarea de informaţii, dispozitive pe care le-a utilizat pentru a încălca suveranitatea SUA şi a altor peste 40 de ţări de pe cinci continente”, a afirmat Watson pe Twitter, conform Agerpres.

China afirmase, anterior, luni, că „baloane americane au survolat teritoriul Chinei de peste zece ori fără nicio autorizaţie, începând cu anul trecut”.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a respins aceste acuzaţii, apreciind că China „încearcă să limiteze pagubele”.

China a afirmat de mai multe ori şi în mod eronat că balonul spion trimis în SUA era un dispozitiv meteorologic şi nu a oferit nicio explicaţie credibilă pentru intruziunea sa în spaţiul nostru aerian şi în cel al altora, a declarat el.

Survolarea teritoriului american de către un balon chinezesc, considerat de guvernul SUA drept un dispozitiv „spion”, a răcit relaţiile între cele două țări, secretarul de stat Antony Blinken amânând în ultimul moment o vizită planificată în China.

De la primul incident, alte obiecte zburătoare au fost detectate deasupra Canadei şi SUA, înainte de a fi doborâte.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri