Analiză CNN. Rusia amenință cu „represalii” la exercițiile navale SUA-Japonia. Reacția demonstrează nervozitatea Moscovei

Data actualizării: Data publicării:
Exerciții navale comune SUA-Japonia.
Exerciții navale comune SUA-Japonia. Foto: Profimedia

Rusia a avertizat Japonia cu „represalii” dacă va extinde exercițiile navale comune cu Statele Unite în apropierea granițelor sale de est. Este cea mai recentă declarație a Moscovei, deja supărată pe sprijinul acordat de Japonia Ucrainei și pe legăturile sale tot mai strânse cu țările NATO. În plus, la mijloc e o dispută de lungă durată cu privire la suveranitatea insulelor capturate de forțele sovietice la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează CNN.

Viceministrul rus de externe Igor Morgulov a spus că exercițiile navale SUA-Japonia sunt „de natură potențial ofensivă”, potrivit agenției de presă de stat rusă RIA-Novosti.

Considerăm că astfel de acțiuni ale părții japoneze sunt o amenințare la adresa securității țării noastre. Dacă astfel de practici se extind, Rusia va lua măsuri de în interesul consolidării capacităţilor sale de apărare”, a spus Morgulov.

Cu toate acestea, el nu a precizat despre ce exerciții SUA-Japonia este vorba și nici în ce ar putea consta „represaliile” Rusiei. Japonia nu a răspuns încă la declarațiile lui Morgulov și nu a comentat pentru CNN situația.

Exerciții militare de rutină

Marina americană și cea japoneză au încheiat săptămâna trecută exerciții comune în Marea Chinei de Est și Marea Filipinelor. La începutul lunii, portavionul Abraham Lincoln a avut exerciții comune similare în Marea Japoniei.

Potrivit Marinei ameriane, SUA și Japonia organizează în mod obișnuit exerciții navale comune în zona Indo-Pacifică pentru a „menține stabilitatea într-o regiune liberă și deschisă”.

Teritorii disputate

Tensiunile dintre Tokyo și Moscova au crescut, alimentate de sprijinul Japoniei pentru Ucraina după invazia declanșată de Moscova în 24 februarie și de disputa dintre Japonia și Rusia privind suveranitatea insulelor din nordul Japoniei, care au fost capturate de forțele sovietice în urma capitulării Japoniei în fața forțelor aliate, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Japonia a spus vineri patru dintre aceste insule sunt „ocupate ilegal” de Rusia. Este pentru prima dată în 20 de ani când folosește un astfel de limbaj.

În raportul său diplomatic anual lansat vineri, Ministerul Afacerilor Externe al Japoniei s-a referit la insulele pe care Rusia le numește Kurile de Sud drept „teritoriile de nord” ale Japoniei.

Potrivit raportului, Japonia consideră că insulele sunt „teritorii japoneze asupra cărora Japonia deține drepturi suverane, dar în prezent sunt ocupate ilegal de Rusia”.

Japonia oferă sprijin Ucrainei

Marți, premierul japonez Fumio Kishida a anunațat că Japonia va oferi Ucrainei alimente și medicamente, sprijin financiar suplimentar, drone de mici dimensiuni și măști de protecție. Anunțul lui Kishida a venit după ce a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a patra oară în acest an.

La începutul acestei luni, Japonia a expulzat opt diplomați și oficiali ruși din cauza războiului din Ucraina.

Analiștii citați de CNN spun că Moscova este nervoasă în acest moment și își varsă frustrările pe Japonia.

„Japonia și SUA nu au făcut nimic ieșit din comun, nimic care să determine acest nivel de răspuns”, a spus James D.J. Brown, profesor de științe politice la Universitatea Temple din Tokyo.

Drew Thompson, cercetător la Școala de Politici Publice Lee Kuan Yew de la Universitatea Națională din Singapore, împărtășește această opinie și adaugă că o cooperare militară sporită cu SUA este un lucru rezonabil pentru Tokyo.

„Japonia vede amenințările de securitate de la periferia sa și o face într-un mod previzibil și transparent, așa cum procedează o democrație”, a spus Thompson.

Cmdr. Hayley Sims, purtătorul de cuvânt al Flotei a 7-a SUA cu sediul în Japonia, a spus că exercițiile comune din Marea Japoniei de la începutul lunii aprilie sunt „operațiuni bilaterale de rutină”.

„Pregătirea noastră sporește credibilitatea descurajării convenționale, demonstrând puterea parteneriatelor noastre bilaterale”, a spus Sims.

Supărările Rusiei

Dar Rusia are un alt punct de vedere.

„Cred că arată într-adevăr gradul de nervozitate crescut al părții ruse, tendința lor de a considera acum toate acțiunile din vecinătatea lor potențial ofensatoare”, a spus Brown.

El a adăugat că intensificarea cooperării japoneze cu țări NATO, inclusiv Marea Britanie și Franța, cu care Rusia are dispute în Europa, exacerbează tensiunile din Pacific.

„Un lucru care nu le place rușilor este că Japonia în ultimii ani a consolidat cooperarea cu alte țări, în afară de Statele Unite”, a spus Brown.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri