Angela Merkel critică țările care au achiziționat vaccinuri din Rusia și China: UE are nevoie de mai multe competențe pe sănătate

Data publicării:
Angela Merkel, cu mască, își ține mâna în păr.
Angela Merkel, în timpul unei sesiuni a Bundestag-ului. Foto: Profimedia Images

Angela Merkel spune că ar fi de acord cu revizuirea tratatelor Uniunii Europene în scopul sporirii competențelor acesteia în ce privește domeniul sănătății. O astfel de modificare s-ar face pentru a permite blocului european să răspundă mai bine la viitoare crize și să combată mai ușor pandemiile.

„Cred că Europa are nevoie de mai multe competenţe în domeniul sănătăţii”, a declarat Merkel într-un eveniment organizat de Partidul Popular European, din care face parte formaţiunea politică a șefei guvernului de la Berlin, Uniunea Creştin-Democrată, conform Agerpres.

Ar trebui probabil modificate tratatele Uniunii Europene în acest scop, a adăugat şefa executivului german în timpul videoconferinţei, precizând că ea este favorabilă unor asemenea modificări dacă acest lucru are „un sens”. Pe de altă parte, Angela Merkel a criticat decizia anumitor guverne de a devia de la strategia UE de vaccinare.

În opinia sa, nu este deloc bine că unele ţări folosesc totuşi vaccinuri chineze sau ruse fără a aştepta aprobarea Agenţiei Europene pentru Medicamente EMA, în scopul obţinerii unui „mic avantaj pe termen scurt”.

„Nu cu aşa ceva se consolidează Europa”, a insistat Merkel.

Ungaria a acordat Sputnik V o licenţă naţională în februarie şi a utilizat-o deja. Slovacia şi Cehia au comandat de asemenea doze din acest vaccin rus şi au anunţat că nu ar dori să aştepte aprobarea EMA pentru utilizarea lor. Totuşi, Cehia doreşte totuşi să renunţe la această achiziţie ca urmare a recentei crize diplomatice cu Moscova.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri