Antony Blinken s-a întâlnit cu Mahmoud Abbas în Cisiordania

Data actualizării: Data publicării:
anthony blinken și mahmoud abbas dau mâna
Blinken (st) susține că o încetare a focului ar permite doar regruparea Hamas. Sursa foto: Profimedia Images

Antony Blinken și Mahmoud Abbas s-au întâlnit în orașul Ramallah din Cisiordania, capitala palestiniană de facto. Oficialul american este la a doua sa vizită în regiune după atacul Hamas asupra Israelului, din 7 octombrie, transmite Reuters.

În timp ce Israelul continua o campanie de atacuri aeriene despre care oficialii din domeniul sănătății din Gaza spun că au ucis aproape 9.500 de palestinieni, Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a respins sâmbătă apelurile la încetarea focului din partea oficialilor arabi, după ce a făcut apel, fără succes, la Israel pentru pauze, cu o zi mai devreme.

Pe lângă faptul că încearcă să se asigure că războiul nu se extinde în regiune, Blinken încearcă să demareze discuțiile despre cum ar putea fi guvernată Gaza după distrugerea completă a Hamas, despre care Israelul spune că este singurul scop al său.

Blinken a sugerat că o „autoritate palestiniană eficientă și revitalizată” ar avea cel mai mult sens pentru a conduce în cele din urmă Fâșia Gaza, dar a admis că alte țări și agenții internaționale vor juca probabil un rol în securitate și de guvernare între timp.

anthony și mahmoud în cisiordania
sursa foto: Profimedia Images

Autoritatea Palestiniană condusă de Abbas, care exercită autonomie limitată în Cisiordania ocupată de Israel, și-a văzut popularitatea micșorându-se pe fondul acuzațiilor de greșeală, incompetență și acorduri de cooperare în materie de securitate foarte proaste cu Israelul. Nu este clar cine îi va succeda lui Abbas, îmbătrânit și bolnav, în vârstă de 87 de ani, un oponent ferm al Hamas.

Miniștrii de externe ai Egiptului și Iordaniei au declarat sâmbătă, după întâlnirea cu Blinken, că este prematur să discute despre viitorul Gaza, în timp ce au cerut o încetare imediată a focului pentru a aborda criza umanitară a celor 2,3 milioane de locuitori ai Fâșiei.

Blinken a susținut că o încetare a focului ar permite doar regruparea Hamas, dar încearcă să convingă Israelul să accepte pauze specifice locației, care să permită distribuirea ajutorului atât de necesar în Gaza.

A fost a doua întâlnire a lui Blinken cu Abbas de la începutul conflictului, dar prima care a avut loc în Cisiordania. Vizita nu a fost anunțată oficial din motive de securitate.

Violența în Cisiordania ocupată de Israel, care a ajuns deja la un nivel maxim în acest an, a crescut și mai mult de la începutul războiului, cu peste 170 de atacuri asupra palestinienilor ale coloniștilor evrei, înregistrate de Națiunile Unite.

„Aceasta a fost o problemă serioasă care s-a agravat doar de la conflict”, a declarat Blinken reporterilor sâmbătă la Amman, adăugând că le-a spus oficialilor israelieni cu o zi înainte că autorii unor astfel de violențe trebuie să fie trași la răspundere.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri