„Apartenenţa noastră la NATO ne-ar supune şantajului lui Erdogan”. Protestatari anti-NATO și pro-kurzi au ieșit în stradă în Stockholm

Data publicării:
protestatri cu steaguri ale PKK in suedia
Protestatarii spun că aderarea la NATO ar face Suedia „dependentă de șantajul lui Erdogan”. Foto: Profimedia Images

Sute de persoane fluturând bannere anti-NATO şi drapele ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), au defilat, duminică, la Stockholm, denunţând noua legislaţie anti-teroristă suedeză adoptată, în opinia lor, sub presiunea Turciei pentru ca aceasta să accepte aderarea la NATO a țării.

„Îi atacă pe kurzii din Suedia”, a afirmat Tomas Petterson, purtătorul de cuvânt al coaliției care a organizat demonstraţia. Scopul noii legislaţii este de a face în aşa fel încât preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, „să permită Suediei aderarea la NATO”, a adăugat el.

„Apartenenţa noastră la NATO ne-ar supune şantajului lui Erdogan”, a declarat la rândul său, pentru AFP, fostul deputat suedez Amineh Kakabaveh în cursul manifestaţiei.

Turcia blochează de peste un an intrarea Suediei în Alianţa Nord-Atlantică, reproşându-i „indulgenţa” faţă de militanţii kurzi.

Noua lege care a intrat în vigoare în Suedia pe 1 iunie introduce urmărirea penală pentru „participare la o organizaţie teroristă”, întărind legislaţia ţării în acest domeniu, una dintre condiţiile puse de Turcia pentru a ridica vetoul la intrarea în NATO, o alianţă al cărui membru este din 1952.

Manifestaţia din centrul Stockholmului, intitulată „Nu NATO, fără legi Erdogan în Suedia!”, a fost organizată de „Alianţa împotriva NATO” care include în special comitetul Rojava, un grup de sprijin pentru grupurile armate kurde din Siria.

Reales pe 28 mai la conducerea Turciei, Erdogan reclamă extrădarea de către Suedia a câtorva zeci de activişti kurzi.

Guvernul turc şi-a exprimat la începutul acestei săptămâni iritarea faţă de organizarea acestei manifestaţii de către mişcări apropiate PKK. Poliţia suedeză a confirmat, însă, vineri, că o autorizează, în respectul libertăţii de exprimare.

Chiar dacă PKK este clasificat drept „organizație terorist” în Suedia, ca şi în restul UE, simpatizanţii săi nu sunt, în general, deranjaţi în cursul mitingurilor.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri