Video Rezultatele oficiale ale alegerilor din Turcia: Erdogan va fi președinte pentru încă 5 ani

Data actualizării: Data publicării:
erdogan
Recep Erdogan le-a vorbit susținătorilor săi în Istanbul, anunțând victoria sa la alegerile prezidențiale din Turcia. Foto: Profimedia Images

ACTUALIZARE 23:15 Recep Tayyip Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale și a fost reales ca lider al Turciei, potrivit șefului Înaltului Consiliu Electoral, citat de BBC.

Președintele instituției, Ahmet Yener, a anunțat oficial rezultatele alegerilor, spunând că Erdogan este noul președinte, cu 52,14% dintre voturi. 

„Chiar dacă nu toate rezultatele au fost înregistrate în sistem până acum, rezultatele nu se vor schimba”, a spus acesta. 

Cu 99,43% dintre urnele de vot deschise, rivalul lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, a primit 47,86% dintre voturi.

ACTUALIZARE 20:30 Înaltul Consiliu Electoral al Turciei arată că Erdogan conduce în cursa pentru funcția de președinte cu 53,4% dintre voturi, iar 75,4% dintre urnele de vot au fost numărate, potrivit rezultatelor preliminare oficiale.

Agenția de presă a statului, Anadolu, arată că după 98,64% dintre voturi numărate, Erdogan are 52,09% iar Kiliçdaroğlu 47,91%. 

„Am încheiat a doua rundă a alegerilor prezidențiale cu favoarea națiunii noastre”, a spus Erdogan. 

„Vom conduce țara în următorii cinci ani”, a declarat el în fața susținătorilor, aflat deasupra unui autobuz în districtul său de acasă din Istanbul. „Cu voia Domnului, vom merita încrederea voastră”. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 19:57 După 97,73% dintre voturi numărate, potrivit agenției de presă a statului Anadolu, Erdogan are 52,15%, în timp ce Kilicdaroglu a adunat 47,85%. Potrivit ultimului anunț al șefului Înaltului Consiliu Electoral, președintele în funcție conduce oficial cursa cu 54,5%, cu 54,6% dintre urne numărate. De asemenea, după ce arăta că Kilicdaroglu era în frunte, agenția de presă a opoziției, Anka, arată că Erdogan are un avans ușor față de contracandidat, potrivit Al Jazeera.

ACTUALIZARE 19:41 După 96,6% dintre voturi numărate, Erdogan are 52,24%, în timp ce Kilicdaroglu a adunat 47,76%.

ACTUALIZARE 19:20 După 92,96% dintre voturi numărate, Erdogan are 52,5%, în timp ce Kilicdaroglu a adunat 47,5%.

ACTUALIZARE 19:10 După 87,55% dintre voturi numărate, Erdogan are 52,93%, în timp ce Kilicdaroglu a adunat 47,28%.

ACTUALIZARE 18:52 După 79,09% dintre voturi numărate, Erdogan are 53,7%, în timp ce Kilicdaroglu a adunat 46,3%.

ACTUALIZARE 18:46 După 75,62% dintre voturi numărate, Erdogan are 54,03%, în timp ce Kilicdaroglu a adunat 45,97%.

ACTUALIZARE 18:33 După 61,38% dintre voturi numărate, Erdogan are 55,26% dintre voturi, în timp ce Kilicdaroglu a adunat 44,74%, potrivit agenției Anadolu.

Primele rezultate parțiale ale alegerile prezidențiale din Turcia îl dau pe Recep Erdogan învingător, cu 57,09%. Kemal Kilicdaroglu, candidatul opoziției, are 42,91%. Votul s-a încheiat la ora 17:00.

Turcii au votat duminică într-o confruntare pentru funcția de președinte după care Recep Tayyip Erdogan ar putea să-și extindă guvernarea într-un al treilea deceniu și să persiste cu calea tot mai autoritară a Turciei, politica externă care folosește forța și guvernanță economică neortodoxă.

Erdogan, în vârstă de 69 de ani, a sfidat sondajele de opinie și a câștigat cu aproape 5 puncte procentuale în fața rivalului Kemal Kilicdaroglu, în primul tur de scrutin care a avut loc pe 14 mai. Însă el a obținut mai puțin de 50% din voturile necesare pentru a evita un al doilea tur, într-o cursă cu consecințe profunde pentru turci și geopolitica globală. La 14 mai, prezenţa generală la vot a fost de 87,04%, cu un nivel de 88,9% în Turcia şi 49,4% în străinătate.

Secțiile de votare au fost mai puțin active în multe locuri decât în urmă cu două săptămâni, potrivit Reuters.

Prezența la vot neașteptat de puternică în contextul unei crize a costului de trai și o victorie la alegerile parlamentare pentru coaliția condusă de conservatorii cu rădăcini islamiste ai AK, naționaliștii MH și alții, l-au menținut pe veteran pe linia de plutire, acesta spunând votul pentru el este și pentru stabilitate.

Erdogan a votat în Istanbul la prânz, pe partea asiatică a orașului, aproape de casă. 

Kilicdaroglu, în vârstă de 74 de ani, a votat în Ankara. El este candidatul unei alianțe de opoziție formată din 6 partide și conduce Partidul Republican al Poporului (CHP), creat de fondatorul Turciei Mustafa Kemal Ataturk. Tabăra sa a încercat recapete ritmul după ce a rămas în urma lui Erdogan în primul tur. 

În conformitate cu regulile electorale, ştirile, previziunile şi comentariile despre vot sunt interzise până la ora locală 18.00, iar presa are libertatea de a relata despre rezultatele alegerilor doar de la ora 21.00. 

Cu toate acestea, Înaltul Consiliu Electoral poate permite presei să relateze rezultatele mai devreme şi, de obicei, o face. Rezultatele de duminică seară vor apărea probabil mai devreme decât cele din 14 mai, având în vedere simplitatea relativă a buletinului de vot.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri