Armata chineză dă de înțeles că se pregătește de invadarea Taiwanului. Chinezii spun că au exersat „debarcări amfibii”

Data actualizării: Data publicării:
navă de război în ocean
Foto: Profimedia Images

Un număr record de vase de război al marinei chineze au fost văzute în zona apelor din jurul Taiwanului pe parcursul unei perioade de 24 de ore, a anunțat ministerul apărării de la Taipei, conform CNN. Analiștii spun că este cel mai nou semn al efortului de intimidare al comuniștilor chinezi împotriva guvernului democratic de la Taipei.

Activitatea armatei chineze din zona Taiwanului a durat 24 de ore, sâmbătă, și a venit în urma unor exerciții făcute la începutul săptămânii trecute – atunci, zeci de avioane chineze au traversat linia mediană a Strâmtorii Taiwan și au pătruns în zone cheie ale zonei de identificare aeriană taiwaneză.

Pe parcursul a 72 de ore la mijlocul săptămânii trecute, 73 de avioane ale Chinei au trecut linia mediană, un punct informal de demarcație pe care guvernul de la Beijing nu îl recunoaște, dar pe care l-a respectat, în mare, până recent.

În aceeași perioadă, a fost raportată prezența a 16 avioane chinezești de război în jurul Taiwanului, de vineri până sâmbătă. E vorba de cel mai mare număr de dispozitive ale Chinei de până acum, conform ministerului apărării de la Taipei.

„Este un efort militar tot mai intens”, spune Carl Schuster, analist din Hawaii, fost director de operațiuni la centrul de informații al Comandamentului din Pacific al armatei americane.

Citiți și: Xi Jinping spune armatei chineze că „trebuie să îndrăznească să lupte”

Aceste operațiuni militare indică faptul că eforturile Chinei sunt pe două direcții – găsirea unor posibile rute de atac și realizarea de „antrenamente și repetiții pentru momentul în care ar urma să aibă loc un astfel de atac”, a a mai spus Schuster.

Într-un final, aceste intrări dese în spațiul taiwanez ar putea să devină punctul de plecare pentru o posibilă invazie a Taiwanului de către forțele Chinei.

Presa de stat chineză a scris, de asemenea, că exercițiile armatei chineze „au inclus și antrenament pentru debarcări amfibii”, o nouă sugestie că guvernul chinez se pregătește de o invazie.

Presa de stat a atașat, de asemenea, unuia dintre articole, o fotografie cu un vas de asalt amfibiu, despre care a spus că a fost făcută „în timpul unui antrenament de luptă realizat recent”.

Schuster spune că se așteaptă ca armata chineză să continue să-și accentueze presiunea pe Taiwan.

„Vom vedea și mai multe activități și exerciții de acest tip, iar cele de la anul vor fi și mai complexe și mai mari în ce privește numărul de unități implicate și activitatea lor”,a spus el.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri