Xi Jinping spune armatei chineze că „trebuie să îndrăznească să lupte”

Data publicării:
Xi Jinping
Xi Jinping a inspectat comandamentul estic al armatei chineze, la Nanjing. Foto: Profimedia Images

Dictatorul chinez, Xi Jinping, a declarat, joi, că armata chineză trebuie să îndrăznească să lupte”, o aluzie la o posibilă invazie a Taiwanului. Dictatorul de la Beijing a făcut afirmația în timpul unei inspecții la o unitate militară, conform televiziunii chineze de stat.

Prezența lui Xi în acest loc și noile sale declarații belicoase au loc într-un moment sensibil al relațiilor diplomatice chino-americane. Secretara americană a trezoreriei, Janet Yellen, se află într-o vizită oficială la Beijing, într-o încercare de a stabiliza relațiile dintre cele două țări și de a ameliora relațiile comerciale bilaterale.

În timpul inspecţiei sale la comandamentul regiunii estice al armatei chineze, cu baza la Nanjing, Xi le-a spus responsabililor cu care s-a întâlnit că ei trebuie „să îndrăznească să se lupte, să ştie bine să se lupte şi să fie hotărâţi să apere suveranitatea şi securitatea naţionale”, potrivit televiziunii de stat, CCTV.

„Este necesar să ne aprofundăm planificarea de război şi de luptă, să ne concentrăm asupra antrenamentului pentru o luptă reală şi să accelerăm ameliorarea capacităţii noastre de a învinge”, a mai declarat el.

Armata trebuie, de asemenea, „să ridice capacitatea conducătorilor comitetului de partid de a se pregăti pentru război şi a se lupta”, a mai spus dictatorul chinez.

Vechea problemă a Taiwanului rămâne cel mai dificil subiect între diplomațiile chineză și americană. Taiwanul, care se autoguvernează democratic și se numește, oficial, Republica China, este revendicat de guvernul de la Beijing. RPC s-a declarat hotărâtă să preia controlul asupra insulei, deși nu a deținut-o niciodată de la fondarea sa din 1949. Guvernul de la Beijing a sugerat, anterior, că este dispus să folosească inclusiv forța pentru anexarea insulei.

China a lansat, în cursul anului, exerciţii militare de amploare în jurul insulei după întâlniri oficiale între înalţi responsabili americani şi taiwanezi.

În aprilie, forţele chineze au efectuat manevre simulând o blocadă asupra Taiwanului tocmai după o întâlnire în SUA între preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Kevin McCarthy.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri