Atrocitățile războiului din regiunea Tigray: Sute de fete și femei, violate și mutilate de militarii etiopeni și eritreeni

Data publicării:
45,000 Ethiopians Remain In Sudan After Fleeing Tigray Conflict
Sute de fete și femei din regiunea etiopiană Tigray au fost violate și mutilate de militarii implicați în războiul civil. Foto cu caracter ilustrativ: Byron Smith/ Getty Images

Militari etiopieni şi eritreeni au violat sute de femei şi fete în regiunea etiopiană Tigray devastată de război, obligând unele victime la sclavie sexuală şi mutilare, potrivit unui raport al Amnesty International publicat miercuri.

Raportul, bazat pe interviuri cu 63 de victime, documentează agresiunile investigate de autorităţile etiopiene, cel puţin trei soldaţi fiind condamnaţi pentru viol şi alţi 25 fiind acuzaţi de "violenţă sexuală şi viol", relatează AFP.

Unele supravieţuitoare au declarat că au fost violate în grup în timp ce erau ţinute captive timp de săptămâni, altele au fost violate în faţa membrilor familiei, iar unele spun că li s-au introdus în vagin obiecte precum cuie şi pietriş, "provocându-le răni de durată şi posibil ireversibile", potrivit Amnesty.

“Este clar că violul şi violenţa sexuală au fost folosite ca armă de război pentru a provoca daune fizice şi psihologice de durată asupra femeilor şi fetelor din Tigray. Sute dintre ele au fost supuse unor tratamente brutale menite să le degradeze şi să le dezumanizeze", a declarat secretarul general al Amnesty, Agnes Callamard.

„Gravitatea şi amploarea crimelor sexuale comise sunt deosebit de şocante, echivalând cu crime de război şi, posibil, cu crime împotriva umanităţii", a adăugat ea, conform Agerpres.

În ultimele luni, AFP a intervievat numeroase femei care au povestit că au fost violate în grup de soldaţi etiopieni şi eritreeni.

Luptele din regiunea nordică Tigray au început în noiembrie, după ce prim-ministrul Abiy Ahmed a trimis armata federală pentru a înlătura autorităţile regionale din Frontul de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF). Potrivit laureatului Premiului Nobel pentru Pace 2019, această operaţiune a fost un răspuns la atacurile asupra taberelor armatei federale ordonate de TPLF.

Odată cu intensificarea conflictului, bilanţul umanitar este dramatic: potrivit ONU, aproximativ 400.000 de persoane trăiesc în condiţii de foamete în Tigray, în timp ce ajutorul umanitar întârzie.

Citește și: Peste 100.000 de copii sunt aproape de a muri de malnutriție severă, în regiunea Tigray, sfâșiată de război civil

Potrivit Amnesty, presupuşii autori ai abuzurilor sunt militari din Eritreea vecină, care l-a susţinut pe premierul etiopian, precum şi forţe de securitate şi miliţii din regiunea etiopiană Amhara, vecină cu Tigray.

Citește și: Zeci de cadavre au fost descoperite plutind într-un râu care desparte Sudan de regiunea etiopiană Tigray, măcinată de război

Mai mult de 20 de persoane au declarat pentru Amnesty că au fost violate doar de eritreeni, în timp ce alte femei au spus că eritreeni şi etiopieni erau împreună.

''Ne-au violat şi ne-au lăsat să murim de foame. Erau atât de mulţi care ne violau unul după altul", a declarat o femeie în vârstă de 21 de ani, care spune că a fost reţinută timp de 40 de zile. "Eram în jur de 30 de femei, ne-au violat pe toate".

Potrivit raportului Amnesty, centrele de sănătate din Tigray au înregistrat 1.288 de cazuri de violenţă împotriva femeilor în perioada februarie-aprilie 2021, iar medicii consideră că multe victime nu se prezintă.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri