Au ajuns mercenarii Wagner în Belarus? Imagini din satelit surprind activitate la o bază militară din apropierea Minskului (BBC)

Data publicării:
unitat militara belarus pozata din satelit
Unitatea militară este situată la circa 100 de kilometri de Minsk. Imaginea din satelit este surprinsă înainte de apariția noilor structuri. Sursă foto: Google Maps

Imagini de înaltă rezoluție din satelit obținute de BBC dezvăluie sute de structuri asemănătoare unor corturi apărute în ultimele două săptămâni pe locul unei presupuse tabere Wagner din estul Belarusului.

Imaginea din satelit pare să arate activitate la o bază militară dezafectată din apropierea orașului Asipovici, situat la aproximativ 100 de kilometri sud-est de capitala Minsk. Zona a fost menționată în presa rusă ca fiind un loc care ar putea găzdui mercenari Wagner, scrie BBC.

BBC Verify a identificat peste 300 de structuri asemănătoare unor corturi ridicate în ultimele două săptămâni.

O imagine din satelit din 15 iunie arată o zonă în care se văd doar câteva barăci în mijlocul pădurii, în vreme ce o altă imagine obținută două săptămâni mai târziu exact în același loc dezvăluie lucrările ample care s-au desfășurat în bază și sute de noi structuri, asemănătoare unor corturi militare, apărute între timp.

BBC precizează că nu poate confirma că aceste noi structuri sunt destinate să adăpostească mercenari Wagner, dar amintește că liderul bielorus Alexandr Lukașenko a fost de acord să găzduiască trupele lui Prigojin, care și el se află tot în Belarus.

Prezența lor ar însemna că Ucraina trebuie să se preocupe acum de întărirea frontierei sale nordice, în timp ce țările vecine din NATO - Polonia, Letonia și Lituania - sunt îngrijorate de viitoarele activități subversive pe care Wagner le-ar putea întreprinde din Belarus.

Totuși, deocamdată nimeni, probabil nici măcar Kremlinul, nu știe câți luptători Wagner vor merge în Belarus, câți se vor alătura armatei ruse pentru a lupta mai departe în Ucraina și câți își vor agăța bocancii în cui și se vor întoarce acasă, mai scrie BBC.

Verificarea grupurilor de chat de pe rețeaua Telegram a dezvăluit puține indicii, deși un blogger care se identifică ca fiind un luptător Wagner din Belarus spune că grupul „continuă să lucreze”.

Citește și: FSB a primit ordinul să-l asasineze pe Prigojin, spune șeful spionajului militar ucrainean

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri