Avionul de pasageri care s-a ciocnit cu altă aeronavă pe aeroportul din Tokyo primise permisiunea de aterizare

Data actualizării: Data publicării:
avion in flacari in tokyo
Avion de pasageri în flăcări pe aeroportul din Tokyo, după ce s-a ciocnit de altă aeronavă. FOTO: Profimedia Images

Oficialii japonezi au confirmat că avionul de pasageri care s-a ciocnit ieri cu o aeronavă a Gărzii de Coastă pe aeroportul Haneda din Tokyo avea permisiune de aterizare de la controlorii de trafic aerian. Într-o înregistrare din turnul de control de la Haneda, aparent realizată în momentele dinaintea coliziunii, disponibilă pe un site care transmite în direct semnalele de trafic aerian, se poate auzi o voce care sfătuieşte zborul JAL să "continue apropierea".

Anchetatorii japonezi au investigat miercuri coliziunea aproape catastrofală pe aeroportul Haneda din Tokyo între un avion al Pazei de Coastă şi un avion de pasageri despre care directorii companiei aeriene au declarat că a primit permisiunea de a ateriza.

Oficialii guvernamentali s-au angajat să investigheze modul în care s-a produs incidentul, într-o ţară care nu a mai înregistrat un accident grav de aviaţie comercială de zeci de ani.

Întrebaţi la un briefing, marţi seara târziu dacă zborul Japan Airlines a obţinut permisiunea de aterizare de la controlul traficului aerian, oficialii de la principalul transportator au spus: "Înţelegerea noastră este că a fost acordată".

Dar JAL şi ministerul de resort au refuzat să comenteze direct schimburile dintre controlorii de zbor şi cele două avioane, invocând ancheta în curs.

Într-o înregistrare din turnul de control de la Haneda, aparent realizată în momentele dinaintea coliziunii, disponibilă pe un site care transmite în direct semnalele de trafic aerian, se poate auzi o voce care sfătuieşte zborul JAL să "continue apropierea", scrie News.ro.

Unele zboruri interne operau miercuri dimineaţă de la Haneda, unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume, dar zeci de zboruri au fost anulate.

Compania franceză Airbus, care a fabricat avionul JAL, a declarat că va trimite o echipă de specialişti pentru a ajuta autorităţile japoneze să investigheze.

Avionul de pasageri sosise de pe aeroportul New Chitose, care deserveşte Sapporo, pe insula nordică Hokkaido. Printre cei aflaţi la bord se aflau opt copii.

Avionul Gărzii de Coastă se pregătea să zboare spre prefectura Ishikawa pentru a livra provizii după cutremurul devastator din ziua de Anul Nou care a ucis cel puţin 62 de persoane.

Premierul Fumio Kishida a lăudat membrii echipajului decedat în drumul lor spre ajutorarea victimelor cutremurului. "Aceştia au fost angajaţi care au avut un înalt simţ al misiunii şi al responsabilităţii pentru zonele afectate", a declarat el marţi.

În 1985, un avion jumbo JAL care zbura de la Tokyo la Osaka s-a prăbuşit în regiunea centrală Gunma, ucigând 520 de pasageri şi membri ai echipajului. Acel dezastru a fost unul dintre cele mai mortale accidente aviatice din lume care au implicat un singur zbor.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri