Aya, fetița născută sub ruinele cutremurului din Siria, a fost mutată într-un loc secret. Autoritățile se temeau că va fi răpită

Data publicării:
Afrin, Syria. 08th Feb, 2023. A newborn girl lies inside an incubator as part of her medical checkup at a children's hospital in the Syrian town of Afrin. Aya, the so-called 'miracle baby', was rescued from underneath a destroyed house, with her umbilical
Aya, fetița născută sub ruinele cutremurului din Siria, a fost mutată într-un loc secret. Foto: Profimedia

Fetița siriană născută sub ruinele casei familiei ei, prăbușită la cutremurul de săptămâna trecută, a fost mutată într-o „locație sigură” de autoritățile sanitare. Direcția de Sănătate din orașul Afrin a luat această măsură de precauție pentru a o proteja pe fată, a declarat o sursă pentru BBC. Autoritățile se temeau că fetița, botezată Aya, ar putea fi răpită sau ar putea fi victima unei adopții frauduloase.

Decizia a venit, de asemenea după ce luni a avut loc un incident violent la spitalul din regiunea controlată de opoziție în care se afla fetița.

Un asistent medical, însoțit de doi bărbați înarmați, l-ar fi bătut pe directorul spitalului.

Șeful Direcției de Sănătate, dr. Ahmad Hajj Hassan, a negat afirmațiile de pe rețelele sociale că ar fi fost vorba despre o tentativă de a o răpi pe Aya.

„Acuzațiile de răpire au fost o neînțelegere. Aceasta a fost o problemă internă, legată de spital, și nu a avut nicio legătură cu copilul”, a spus el pentru BBC.

O sursă din spital declarase pentru The Independent că bărbații înarmați au venit la spital după ce asistentul medical a fost concediat.

Mii de oameni s-au oferit să adopte fetița săptămâna trecută, după ce povestea ei a fost prezentată pe larg de presa locală și internațională.
Direcția de sănătate este însă hotărâtă să prioritizeze bunăstarea ei și să acționeze cu prudență în procesul de adopție, a spus Hassan.

Mai multe persoane au mers la spital pretinzând în mod fals că sunt rude ale Ayei, ceea ce i-a făcut pe oficialii spitalului să cheme polițiștii locali ca să o păzească.

Mama fetiței a intrat în travaliu la scurt timp după ce casa familiei, din orașul Jindayris, a fost distrusă de cutremurul cu magnitudinea de 7,8 care a lovit sudul Turciei pe 6 februarie.

Femeia a murit după ce a născut-o pe Aya, care era încă legată de ea cu cordonul ombilical când a fost găsită de salvatori. Tatăl Ayei, patru frați și o mătușă au murit de asemenea în urma cutremurului.

Khalil al-Suwadi, o rudă îndepărtată care se afla acolo când Aya a fost scoasă din ruine, a adus copilul la spitalul din Afrin.

Videoclipurile cu salvarea fetiței au ajuns virale pe rețelele sociale. Imaginile au arătat un bărbat sărind dintre resturile prăbușite ale unei clădiri și ținând în brațe un bebeluș acoperit de praf.

„A ajuns luni într-o stare foarte rea, avea umflături, vânătăi, îi era frig și abia respira”, a spus Hani Marouf, medicul pediatru care se îngrijește de ea.

Starea ei s-a îmbunătățit între timp.

Cutremurele de săptămâna trecută s-au soldat cu peste 40.000 de morți în Turcia și Siria.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri