Basm transformat în coșmar imobiliar. Bizara stațiune din Turcia sortită falimentului

Data actualizării: Data publicării:
castele turcia

În Turcia, alegerile locale din 31 martie ar putea însemna un mare pas înapoi pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan. Asta după 16 ani de succes electoral pentru partidul său, AKP, succes bazat pe o dezvoltare economică susţinută. Însă Turcia este acum, oficial, în recesiune. Preşedintele Erdogan sperase să transforme în voturi proiecte de prestigiu ca noul megaaeroport al Istanbulului sau noua moschee gigantică a oraşului. Însă planul lui nu pare să funcţioneze. Avântul s-a risipit, mai ales în industria construcţiilor, unde mulţi şi-au pierdut deja locurile de muncă. Dificultăţile prin care trece Turcia se oglindesc şi în sectorul imobiliar. Şi unul dintre cele mai bizare exemple ale problemelor actuale ale ţării este proiectul staţiunii Burj al Babas, la doar două ore depărtare de Istanbul. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta la ora 17:30.

Cine n-ar vrea să aibă un castel ?

Şi aici sunt multe dintre care să alegi. În total, mai mult de 700. E un loc ce pare desprins din basme.

Dar basmul s-a transformat în coşmar pentru dezvoltatorul Mezher Yerdelen, deoarece nimeni nu vrea să locuiască aici. Lui i-a venit ideea construirii acestor vile în stil "castel", la 200 de kilometri est de metropola turcă Istanbul.

investitor turc imobiliare
Basmul construirii unor vile gen castele s-a transformat în coşmar pentru dezvoltatorul Mezher Yerdelen

„Ne aflăm în foişorul pe care îl are fiecare vilă. De aici, proprietarii se pot bucura de frumuseţea naturii. Au, de asemenea, o perspectivă frumoasă asupra proprietăţii şi a celorlalte vile. Ne gândim că le-ar putea cumpăra prietenii noştri arabi, deoarece am văzut cât au fost de dornici să investească bani în ţara noastră în ultimii ani”, spune omul de afaceri.

Dar visurile lui Yerdelen nu s-au adeverit, pentru că arabii s-au ţinut deoparte. În acest proiect s-au investit 200 de milioane de dolari, înainte ca dezvoltatorul să-şi declare falimentul, anul trecut.

Citiți și:  Orașul-fantomă cu peste 700 de castele de lux, de 200 de milioane de euro. Cum a ajuns în paragină

vile turcia
Proiect imbobiliar eșuat. Dezvoltatorul care a vrut să construiască stațiunea Burj al Babas a dat faliment

E doar unul dintre multele proiecte imobiliare care au eşuat în Turcia. Dar Yerdelen nu se dă bătut. El contează pe ajutor „de sus”: „Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ne-a asigurat că, după alegerile locale din 31 martie, sau până la anul, cel mai târziu, economia se va redresa şi sectorul imobiliar, în special, va cunoaşte un mare avânt. Şi noi îl credem”, spune Mezher Yerdelen, contractor.

Adevărul despre piața imobiliară a Turciei

Însă alţii se îndoiesc că piaţa locuinţelor în Turcia îşi va reveni. Dimpotrivă: expansiunea în construcţii - care fusese alimentată de dobânzi scăzute şi de credite ieftine - a luat sfârşit.

Experţii spun că dezvoltatorii au pierdut orice simţ al proporţiilor şi au construit mult mai multe locuinţe decât era necesar. Acum, într-o perioadă în care inflaţia e mare şi lira turcească e slabă, industria suferă.

burj al babas
Turcia s-ar putea afunda într-o criză de proporții. Sectorul imobiliar, primul semnal de alarmă

Seyfettin Gürsel, economist, Universitatea Bahçeşehir din Istanbul: „În comparaţie cu anul trecut, vânzările de case noi au scăzut drastic. Numărul de ipoteci a scăzut cu aproape 80 la sută. Asta a dus la concedieri masive în industria construcţiilor, unde unul din şase muncitori şi-a pierdut slujba. Cum în acest sector sunt angajaţi cam două milioane de oameni, vă puteţi închipui gravitatea situaţiei”.

Proiectul locativ Burj al Babas trebuia şi el să genereze multe locuri de muncă.

Alternativă pentru Burj al Babas

Însă în oraşul învecinat, Mudurnu, oamenii au privit aproape de la început cu scepticism proiectul „cu castele”. Oraşul e cunoscut pentru casele sale tradiţionale din lemn - nu pentru castele din beton.

Istoricul local Mehmet Cantürk locuieşte într-o casă de lemn veche de 200 de ani, pe care a renovat-o cu dragoste. El este mândru de tradiţiile artizanale din Mudurnu.

casa lemn turcia
Casă din lemn veche de 200 de ani, în Turcia

Mehmet Cantürk: „În casa asta, nici măcar cuiele nu provin dintr-o fabrică! Ci au fost făcute de un fierar, cu ciocanul, pe nicovală!”

Drept care, pe Cantürk îl supără faptul că un proiect imobiliar gen Disneyland, pentru străini, a fost construit la doar câţiva kilometri depărtare. Locuitorii din Mudurnu îl văd ca pe o ameninţare la adresa tradiţiilor şi valorilor lor seculare.

Mehmet Cantürk: „Aici încă există un simţ al comunităţii. Ne ajutăm şi ne sprijinim unii pe alţii. Cum putem trece tradiţiile şi valorile noastre următoarei generaţii când mii de oameni - a căror singură legătură cu acest loc e o investiţie imobiliară - se stabilesc aici?"

imobiliare turcia
„Castelele” din Burj al Babas, un proiect imobiliar ce pare sortit eșecului, sunt vândute cu 350.000 de euro bucata

Cu toate acestea, e posibil ca nimeni să nu se mute aici vreodată. Burj al Babas pare destinat să devină un oraş-fantomă. Ca să evite acest lucru, Mezher Yerdelen vinde aceste castele cu doar 350.000 de euro bucata. El încă speră să atragă cumpărători care vor să se simtă castelani.

Emisiunea „Focus Europa”, o coproducție Digi24-Deutsche Welle, se difuzează la Digi24 vinerea, la ora 23:00, și în reluare sâmbăta, la 17:30.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri