Televiziunea rusească a relatat scurt despre rebeliunea Wagner, după care a întrerupt pentru a da un documentar despre caviar

Data actualizării: Data publicării:
doua femei trec pe langa un ecran tv in rusia
Televiziunea rusească a relatat scurt despre rebeliunea Wagner, după care a întrerupt pentru a da un documentar despre caviar. FOTO: Profimedia Images

Deși media din Rusia ignoră, în general, știrile incomode și adevărul, în timpul rebeliunii Wagner de sâmbătă, televiziunea rusă a transmis unele informații despre ce se întâmpla pe teritoriul țării, dar încercând, totuși, să minimalizeze situația reală și felul în care părea că haosul crește în Rusia lui Putin. În condițiile în care rebeliunea Wagner a părut un eveniment mult prea mare să fie ignorat, televiziunile rusești au alternat între a da câteva informații despre situație și documentare, printre care unul despre caviar, relatează The Guardian.

Rușii care s-au uitat la televizor, sâmbătă, au putut să vadă, în mod surprinzător, câteva informații despre încercarea de puci a lui Evgheni Prigojin – agențiile de presă de stat au relatat informații despre insurecția condusă de fostul „bucătar al lui Putin”, însă au încercat constant să minimalizeze gravitatea evenimentelor.

Rebeliunea mercenarilor Wagner este cea mai directă amenințare la adresa puterii dictatoriale de la Kremlin de la încercarea de lovitură de stat din 1991, din timpul URSS, când hardlinerii din PCUS au încercat să preia forțat controlul puterii de la Mihail Gorbaciov.

Televiziunea rusă evită, deobicei, ceea ce consideră că sunt știri incomode, mai ales în ce privește invazia sângeroasă din Ucraina. Celebru este și momentul din 1991, din timpul tentativei de lovitură de stat, când la televiziunea sovietică era difuzat un program de balet.

În aces caz, însă, televiziunea de stat de la Moscova a difuzat știrea legată de anunțul lui Prigojin că pornește spre Moscova, dar și acuzațiile acestuia că trupele Wagner erau blocate în spatele artileriei cu care trăgeau trupele Kremlinului.

Imediat după, însă, prezentatoarea Ekaterina Andreeva a spus că susținerile lui Prigojin sunt niște falsuri – „Primul semn este lipsa martorilor oculari”, a spus ea, denunțând și viteza cu care Prigojin a denunțat ministerul apărării rus, la doar 15 minute de la presupusa lovitură.

La știrile de la ora trei, televiziunea rusească a arătat imagini din Rostov cu soldații Wagner care patrulează pe străzi, dar a ales imaginile cele mai convenabile – în care localnici furioși se răstesc la mercenari și îi acuză de trădare.

Documentare lungi despre Berlusconi și caviar

Totuși, responsabilii de programe de la televiziunea rusească s-au gândit, după discursul lui Putin de dimineață, în care amenința și promitea pedepse dure pentru trădători (aceiași care au fost, apoi grațiați și invitați să se alăture armatei regulate), că au dat deja prea multe informații cu privire la rebeliune, așa că au trecut la un foarte lung documentar despre viața fostului premier italian, decedat recent, Silvio Berlusconi.

O altă televiziune din Rusia difuza, în același timp, un documentar despre producerea ilegală de caviar.

În mod evident, și-au dat seama că ceea ce se întâmpla în Rusia era un eveniment mult prea mare să fie ignorat total, așa că au decis să-l discrediteze pe Prigojin dar și să încerce să prevină panica printre ruși.

„Au avut un corespondent la Rostov care a recunoscut că oamenii au intrat în panică și au început să golească rafturile, dar au concluzionat că situația este «în general calmă».

În mod evident nu ignoră situația total, dar încearcă să minimalizeze ce se întâmplă”, spune Francis Scarr, reporter de la BBC care relatează despre televiziunea rusească de stat.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri