Biden pune presiune pe Republicani să sprijine finanțarea pentru Ucraina: M-am săturat până peste cap de jocuri pe marginea prăpastiei

Data publicării:
Joe Biden on government shutdown - Washington
Președintele american Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Președintele american Joe Biden i-a îndemnat duminică pe republicanii din Congres să susțină un proiect de lege pentru a oferi mai mult ajutor Ucrainei, declarându-se „sătul până peste cap” de răfuiala politică care aproape a dus la închiderea guvernului, transmite Reuters

„Sincer să fiu, m-am săturat până peste cap de jocuri pe marginea prăpastiei, la fel și poporul american”, a spus Biden într-o intervenție televizată. 

Biden a vorbit după ce Congresul a adoptat sâmbătă un proiect de lege provizoriu care a prelungit finanțarea guvernului pentru mai mult de o lună și a evitat o închidere care i-ar fi lăsat fără salariu pe majoritatea celor peste 4 milioane de angajați ai guvernului federal și ar fi blocat un număr mare de servicii. 

Proiectul de lege, care a fost adoptat cu un sprijin larg din partea democraților și a republicanilor, l-a determinat pe republicanul extremist Matt Gaetz să promită că îl va demite pe președintele republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy.

Proiectul de lege, care produce efecte până pe 17 noiembrie, nu a inclus ajutor pentru Kiev. Statele Unite sunt un susținător major al Ucrainei după ce Rusia a invadat țara anul trecut, iar Biden a încercat să mobilizeze lumea, precum și țara sa, pentru a menține acest sprijin. 

Biden a declarat că republicanii s-au angajat să ofere acel ajutor printr-un vot separat. 

„Nu putem permite sub nicio formă ca sprijinul Americii pentru Ucraina să fie întrerupt. Mă aștept pe deplin ca președintele (Camerei Reprezentanților) să își mențină angajamentul de a asigura adoptarea și sprijinul necesar pentru a ajuta Ucraina în timp ce statul se apără împotriva agresiunii și brutalității”, a declarat el în fața reporterilor de la Casa Albă. 

Întrebat dacă poate avea încredere în McCarthy că va respecta înțelegerile, Biden a spus: „Tocmai am făcut o înțelegere privind Ucraina, așa că vom afla”. 

Un oficial de la Casa Albă a declarat că Biden se referea la promisiunile republicanilor de a adopta un proiect de lege separat pe această temă. 

Biden l-a asigurat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite la Washington luna trecută, că sprijinul puternic al SUA pentru lupta de respingere a invadatorilor ruși va fi menținută, în ciuda opoziției din partea unor congresmeni republicani. 

Biden i-a îndemnat pe republicani să avanseze rapid pentru a evita o nouă criză în noiembrie. 

„Disputa trebuie să ia sfârșit. Și nu ar trebui să existe o altă ... criză”, a spus el. „Îi îndemn cu tărie pe prietenii mei republicani din Congres să nu aștepte. Nu pierdeți timpul, așa cum ați făcut toată vara. Adoptați un acord bugetar pe durata unui an. Onorați înțelegerea pe care am făcut-o acum câteva luni”. 

Biden a refuzat să se pronunțe dacă democrații ar trebui să îl susțină pe McCarthy în cazul în care acesta ar avea nevoie de voturile lor pentru a-și păstra postul de președinte al Camerei. Șeful statului a spus că va lăsa liderii democrați din Congres să decidă acest lucru.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri