Joe Biden: Putin a vrut de la început să dezbine NATO. Alianța nu a fost niciodată mai unită decât este acum

Data actualizării: Data publicării:
colaj cu Joe Biden in stanga și Vladimir Putin in dreapta
Joe Biden și Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat, joi, că președintele rus Vladimir Putin a vrut să dezbine NATO „încă de la început” deoarece prefera să confrunte 30 de țări separate decât unite. Liderul Statelor Unite a subliniat că Alianța Nord-Atlantică nu a fost niciodată mai unită decât este acum.

„M-am întâlnit cu Vladimir Putin în noiembrie și decembrie și am avut o conferință în Elveția la acea vreme și a fost la fel de clar pentru mine precum a fost pentru voi că intențiile lui erau foarte diferite de unele benigne.

Unul dintre lucrurile pe care a încercat să le facă, obiectivul lui predominant, și am vorbit despre asta de peste un an și jumătate, este să demonstreze că democrațiile nu pot funcționa în secolul 21, pentru că lucrurile se mișcă atât de rapid, necesită un consens și este prea dificil să obții un consens iar autocrațiile vor domina.

Chiar am pierdut mai multe state democratice, sunt mai puține acum decât erau acum 10 ani.

De la bun început, obiectivul meu, și am avut un partener grozav în asta, a fost să construim unitate totală și completă printre marile democrații din lume. Nu glumesc.

Lucrul pe care Putin a vrut să-l facă de la început, o spun de când eram vicepreședinte al SUA, este să dezbine NATO. Ar prefera să confrunte 30 de state independente, decât 30 de țări unite. Nu e o glumă. Sunt foarte serios”, a spus Joe Biden, la sosirea la Consiliul European.

Anterior, la conferința de presă de după întâlnirea cu aliații SUA din NATO și G7, președintele american a spus că „NATO nu a fost niciodată mai unită decât este astăzi”.

„Putin se baza ca NATO să fie împărțit. Din conversațiile mele cu el, era clar că nu credea că ar putea (Alianța) să susțină această coeziune.

Putin primește exact opusul a ceea ce credea el că va primi când a intrat în Ucraina”, a mai spus Biden.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri