Biden și Xi au făcut primul pas în dezghețarea relațiilor. China și SUA reiau comunicarea militară după mai bine de un an

Data publicării:
Xi Jinping și Joe Biden
Joe Biden și Xi Jinping s-au întâlnit, miercuri, la Washington într-o încercare de a „dezgheța” relațiile dintre SUA și China. Foto: Profimedia Images

Guvernele Statelor Unite și Chinei s-au pus de acord să reia comunicarea militară unul cu celălalt, într-un efort al liderilor celor două țări de a ameliora tensiunile fără precedent care au caracterizat relația chino-americană în ultimii ani, relatează BBC.

„Revenim înapoi la comunicări clare, deschise și directe”, a spus președintele american după întâlnirea cu dictatorul chinez de miercuri, în California.

Contactul dintre Xi și Biden a fost primul după mai mult de un an în care cei doi lideri nu au vorbit.

Președintele Biden a spus și că a agreat cu dictatorul chinez crearea unei linii directe de comunicare.

La conferința de presă de după summit, care a avut loc la o reședință istorică din apropiere de San Francisco, Biden a spus că lipsa de comunicare „duce la accidente” și a adăugat că, de acum, fiecare dintre cei doi lideri „poate să pună mâna pe telefon și să fie auzit imediat”.

Discuții complicate despre fentanil, Taiwan, Israel și Inteligența Artificială

China a rupt comunicarea militară cu SUA anul trecut, după ce președinta de atunci a Camerei Reprezentanților a Congresului SUA a vizitat Taiwanul, teritoriu pe care China îl consideră parte a sa, deși este guvernat democratic și independent.

Biden a mai spus că deși „există o mulțime de dezacorduri”, discuțiile cu dictatorul chinez au fost „unele dintre cele mai constructive și mai productive” pe care le-a avut.

Joe Biden a fost întrebat de un reporter, la ieșire, inclusiv dacă încă este de părere că Xi Jinping este dictator.

„Este dictator în sensul în care este un tip care conduce o țară pe baza unui sistem de guvernământ total diferit de cel pe care îl avem noi”, a spus Biden. Când președintele american a făcut o declarație similară în iunie, oficialii chinezi au reacționat cu furie și au descris afirmația despre dictatorul chinez drept „extrem de absurdă și iresponsabilă”.

Pe lângă reluarea comunicării militare, China și SUA au anunțat și noi acorduri în diferite alte domenii care au suscitat tensiuni în ultima vreme.

Printre acestea se numără și luarea de acțiuni pentru a opri intrarea fentanilului în SUA. Companiile chinezești de manufactură sunt o sursă nu doar pentru producerea acestui drog sintetic, dar și pentru materiile prime folosite la producerea lui. „Acționăm semnificativ pentru a reduce fluxul de compuși chimici necesari pentru fabricarea drogurilor din China în emisfera vestică”, a spus Biden.

Pe baza acestui acord, China va trage la răspundere companiile care produc aceste elemente chimice folosite la fabricarea fentanilului.

Cei doi lideri au discutat și despre conflictul dintre Israel și Hamas în Gaza. Un oficial american a declarat că Biden a cerut Chinei să-și folosească influența cu Iranul pentru a îndemna dictatura religioasă de la Teheran să nu acționeze provocator.

Biden și Xi au discutat, de asemenea, despre AI și despre Taiwan. Despre problema Taiwanului, Xi Jinping a spus că este „cea mai mare și mai periculoasă problemă care afectează relațiile chino-americane”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri