Video Blindatele ruse părăsite, adunate cu tractoarele de fermieri. Militarii ucraineni le repară și apoi le refolosesc: „Va fi ca nou”

Data publicării:
doua tractoare trag un tab rusesc
Transportoarele blindate părăsite de ruși sunt recuperate de fermieri, apoi sunt reparate și refolosite de militarii ucraineni Foto: captură video YouTube Arte.tv Documentary

Fermierii ucraineni au ajuns vedete în războiul declanşat de Vladimir Putin. Nu puţine au fost momentele în care sătenii şi-au folosit tractoarele ca să plece pur și simplu cu blindatele rușilor. Aceste trofee de luptă au ajuns apoi să fie folosite de soldaţii ucraineni. Iată un astfel de episod, prezentat într-un documentar al canalului de televiziune Arte.

Reporter: Aceasta este realitatea de pe front: sătenii din regiunea Kievului au acum blindate ruseşti. Două tractoare trag vehiculul greu, un nou trofeu al forţelor ucrainene. Blindatul urmează ascultător tractoarele. La volanul acestora sunt fermieri simpli. Au găsit blindatul în pădure, la marginea satului, de unde până acum câteva zile inamicul trăgea asupra civililor. După ofensiva armatei ucrainene, soldaţii ruşi au fugit.

„L-am luat din balastieră, unde mai sunt două astfel de vehicule. Îl ducem pe acesta acasă şi apoi le luăm şi pe celelalte”, spune unul dintre săteni.

„Unuia dintre ele i-au căzut şenilele, dar ştim să le punem la loc. Şi mai e unul ars în totalitate”, spune un militar.

Reporter: Pare că în acest vehicul au fost oameni până cu puţin timp în urmă. Locurile sunt calde şi în interior sunt resturi de provizii. Aici avem vită cu fasole, legume, pate şi chiftele. Au plecat atât de repede, că au lăsat aproape totul în urmă. Aici avem inclusiv o căciulă rusească.  În timp ce soldaţii ucrainenii admiră trofeele, comandantul lor inspectează blindatul.

- Două radiatoare au fost lovite de gloanţe, arată militarul.

- Poate fi reparat?

- Va dura o zi-două, după care va fi ca nou.

Reporter: Este un transportor blindat BTR-82. Puteţi vedea tunul automat de 30 mm şi mitraliera cu o mulţime de gloanţe. Ruşii folosesc aceste blindate din 2013, iar armata ucraineană le-a mai înfruntat în timpul conflictului din Donbas. Altele au fost observate la Bucha, în suburbiile Kievului, complet arse. Acum vedem aceleaşi vehicule în regiunea de nord a Kievului. Pentru a le deosebi de cele ucrainene, trebuie să fiţi atenţi la acest cerc alb. Asta însemnă că blindatul face parte din grupul de luptă care a venit din Belarus. Şi, mai presus de orice, "vorbeşte" ruseşte fără niciun accent:

„Le-a fost teamă, le-a fost teamă, se îndreaptă către tine. Au fost înconjuraţi aici...”

„Recepţionezi?”

Aceste discuţii între soldaţii ruşi reprezintă dovada că ucrainenii şi-au lovit inamicii. Soldaţii ruşi au fugit pe jos, lăsând blindatul nou cu rezervoarele goale.

„A circulat 200 de kilometri, e în stare bună de funcţionare”, spune comandantul ucrainean care îl examinează.

Soldaţii ruşi nu au primit niciun fel de sprijin, tancurile lor au fost distruse la marginea localităţii.

În aceste imagini surprinse din aer, petele negre de pe drum reprezintă tot ce a mai rămas din blindate şi din ofensiva rusă. Potrivit armatei ucrainene, echipajul transportorului blindat rătăceşte pe drumuri, dar până la urmă, cineva îi va observa pe militari.

„Conform informațiilor noastre, ei ar rătăci prin pădurile din Belarus sau în cele din Cernihov”, spune un comandant ucrainean.

„Îi veţi găsi?”

„Daaaa. Va fi amuzant...”

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri