Blinken spune că Wagner profită de instabilitatea din Niger după puci. Prigojin a transmis juntei să-i „dea un telefon”

Data publicării:
Antony Blinken
Șeful diplomației americane, Antony Blinken. Foto: Profimedia Images

Gruparea de mercenari ruși Wagner „profită” de pe urma instabilității provocate de lovitura de stat din Niger, spune secretarul american de stat, Antony Blinken, relatează BBC.

Blinken a spus că nu crede că Rusia sau gruparea Wagner sunt în spatele loviturii de stat din Niger, dar că SUA sunt îngrijorate că mercenarii „se manifestă în regiunea Sahel”, din Africa, care traversează Nigerul și mai multe alte state africane. Sahelul reprezintă linia de „graniță” care separă Sahara de regiunea de savană din sud.

„Cred că ce s-a întâmplat în Niger și ce continuă să se întâmple nu a fost instigat de Rusia sau de Wagner, dar că au încercat să obțină un avantaj de pe urma acestor evenimente”, a spus Blinken.

„În fiecare loc în care a mers Wagner, a apărut, apoi, moartea, distrugerile și exploatarea”, a adăugat șeful diplomației americane.

El a mai spus că ce se întâmplă în Niger e ceva „ce s-a mai întâmplat și în alte țări, unde Wagner a dus doar lucruri rele”.

Nigerul, condus de o juntă militară de două săptămâni

Nigerul e condus de mai multe zile de o juntă militară, după ce forțele armate ale țării au dat o lovitură de stat împotriva guvernului civil condus de președintele Mohamed Bazoum.

Au existat informații neverificate conform cărora lovitura de stat a fost instigată cu ajutorul unor elemente pro-ruse din Niger, mai ales în contextul în care protestele pro-lovitură de stat au avut un caracter vădit pro-rus.

Gruparea Wagner ar avea mii de luptători în mai multe țări africane, inclusiv în Republica Centrafricană și în Mali, acolo unde are importante interese de afaceri și unde promovează interesele economice rusești.

Rusia încearcă de ani de zile să construiască un imperiu neo-colonial în Africa, profitând de nepopularitatea din regiune a țărilor occidentale care au avut imperii coloniale pe continent.

Luptătorii Wagner au fost acuzați de comiterea de abuzuri în mai multe țări africane, dar în ciuda acestui fapt, au existat mai multe speculații că armata din Niger a cerut Wagner să o ajute în cazul vreunei intervenții militare.

Organizația ECOWAS, a statelor vest-africane, a transmis un ultimatum juntei să restaureze guvernul civil al țării, în caz contrar urmând să lanseze o intervenție militară. Data limită a fost ignorată, însă, iar ECOWAS a urmează să aibă o întâlnire, joi, pentru a decide care sunt pașii viitori.

Președintele Bazoum, aflat în captivitate, în prezent, a vorbit de îngijrorările sale cu privire la influența Wagner din Africa.

Prigojin le-a transmis puciștilor să-i „dea un telefon”

„Cu o invitație deschisă din partea complotiștilor loviturii de stat și aliaților lor regionali, întreaga regiune Sahel ar putea să cadă pradă influenței rusești, cu ajutorul grupării Wagner, al cărui terorism brutal s-a văzut deschis în Ucraina”, a scris el într-un editorial publicat WaPo.

Este neclar dacă luptătorii Wagner se află în Niger, însă un canal de Telegram afiliat grupării a transmis, luni, că 1.500 de mercenari au fost trimiși, recent, în Africa, fără să specifice în ce țară au ajuns.

Evgheni Prigojin a îndemnat junta din Niger să-i „dea un telefon”, într-un mesaj audio publicat pe Telegram, marți. 

„Noi suntem mereu de partea binelui, de partea dreptății, de partea celui care luptă pentru suveranitatea lor și pentru drepturile popoarelor lor”, a spus sângerosul lider mercenar, cunoscut pentru numeroase crime odioase în zone de război.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri