Bolsonaro va rupe tăcerea după ce a pierdut alegerile. Ministru: Nu va contesta rezultatul

Data actualizării: Data publicării:
bolsonaro
Jair Bolsonaro a pierdut alegerile de duminică și a devenit primul președinte în funcție care ratează realegerea. . Foto: Profimedia Images

Președintele de extremă dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, este așteptat să facă declarații în următoarele ore - rupând tăcerea pe care a păstrat-o de când a fost înfrânt la alegerile prezidențiale de duminică de către Lula da Silva, scrie BBC. Potrivit unui ministru din guvernul său, actualul președinte nu va contesta rezultatele alegerilor.

Tensiunea a crescut în țară după ce Bolsonaro a rupt tradiția de a recunoaște înfrângerea. Discursul lui Bolsonaro ar putea tempera protestele simpatizanţilor săi, care au blocat cu vehicule de mare tonaj autostrăzi în mai multe regiuni din Brazilia pentru a-i cere să ignore victoria fostului preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva.

Manifestanții au spus că încearcă să „paralizeze” țara pentru a atrage intervenția armatei, în speranța că aceasta e o cale de a răsturna rezultatele alegerilor de duminică.

Mai multe autostrăzi sunt blocate de protestatari, inclusiv cele pe care sunt transportate cereale spre porturi şi cele dintre cele mai mari oraşe, Rio de Janeiro şi Sao Paulo. De asemenea, a fost blocat temporar accesul spre cel mai aglomerat aeroport, Guarulhos, aflat la periferia oraşului Sao Paulo, iar zeci de zboruri au fost anulate. Guvernatorul regional, Rodrigo Garcia, a declarat însă că o autostradă a fost redeschisă marţi dimineaţă.

Jair Bolsonaro nu a oferit nicio reacție publică privind rezultatul alegerilor, pe care le-a pierdut cu 49,1% la 50,9%. Ministrul Comunicațiilor, Fabio Faria, a declarat pentru Reuters că Bolsonaro ar trebui să vorbească despre înfrângerea marți. El a precizat că președintele nu va contesta rezultatul alegerilor.

Deși Bolsonaro nu a vorbit public, aliații și asociații săi politici au început deja să stabilească contacte cu tabăra Lula pentru a discuta despre o tranziție. Unii au declarat public că guvernul Bolsonaro ar trebui să respecte rezultatul alegerilor.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri