Exclusiv Boris Johnson, învins în Parlament. Cum se vede atmosfera din mijlocul protestatarilor și ce se întâmplă acum cu Brexitul?

Data actualizării: Data publicării:
People's Vote Campaign Rallies For Final Say On Brexit
Foto: Guliver/Getty Images

Parlamentul britanic a votat sâmbătă blocarea aprobării noului acord pentru Brexit, negociat de Boris Johnson cu Uniunea Europeană. Mai exact, premierul britanic va fi forțat să ceară o nouă amânare a ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar. Sfidător, șeful Guvernului de la Londra a spus că nu va cere aşa ceva şi că săptămâna viitoare va supune la vot noul acord. În fața Parlamentului, zeci de mii de britanici au cerut în stradă rămânerea în Uniunea Europeană și organizarea unui nou referendum.

 A surprins atmosfera de la Londra jurnalistul Digi24 Marius Pancu. Iată imaginile:

Ce se întâmplă acum cu Brexitul?

ACTUALIZARE. Premierul britanic, Boris Johnson, i-a dat asigurări preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, că urmează să îi fie trimisă o scrisoare chiar sâmbătă seară prin care Londra își va anunța solicitarea de a se amâna din nou Brexitul, prevăzut în mod normal pentru 31 octombrie, informează AFP care citează o sursă europeană.

„Donald Tusk va demara o serie de consultări cu liderii celor 27 cu privire la modalitatea de a reacţiona”, a adăugat sursa, potrivit Agerpres.

Camera Comunelor a decis sâmbătă să amâne votul asupra acordului privind Brexitul până când va fi adoptată legislaţia prin care se va implementa acest acord, dar premierul Boris Johnson a declarat imediat după aceea că nu va negocia nu UE nicio nouă amânare a Brexitului.

Premierul Boris Johnson este obligat însă, potrivit legilor adoptate de Parlamentul britanic, ca până cel târziu sâmbătă la ora 23:00, ora Londrei, (24:00, ora Bruxellesului, duminică 1:00, ora României) să formuleze o solicitare oficială privind amânarea retragerii Marii Britanii din UE. 


Știrea inițială:

Parlamentarii britanici l-au învins din nou pe Boris Johnson: au votat să NU aprobe noul acord pentru Brexit, până când acesta nu va fi analizat în detaliu şi nu se va adopta toată legislaţia necesară. Scorul a fost de 322 de voturi la 306.

Practic, premierul britanic va fi forţat să ceară amânarea ieşirii din Uniunea Europeană până la 31 ianuarie 2020, chiar dacă a ajuns la un acord cu blocul comunitar.

Boris Johnson nu pare impresionat: a anunțat, deja, că nu se va conforma și va încerca să obțină votul pe acord săptămâna viitoare.

„Cel mai bine pentru Marea Britanie şi întreaga Europă este ca noi să ieşim cu acest nou acord, pe 31 octombrie. Nu voi negocia o amânare cu UE şi legea nu mă obligă să fac acest lucru. Le voi spune prietenilor şi colegilor din UE exact ce le-am spus tuturor în ultimele 88 de zile de când sunt premier, orice amânare va fi rea pentru ţară, rea pentru Uniunea Europeană şi democraţie”, a declarat Boris Johnson.

Liderul opoziţiei i-a reamintit lui Boris Johnson că este obligat prin lege să ceară amânarea Brexitului.

„Premierul trebuie să respecte legea acum. Nu mai poate ameninţa cu o ieşire fără niciun acord pentru a-i şantaja pe parlamentari ca să-i susţină acordul. Este o zi istorică pentru parlament, pentru că a arătat că nu poate fi şantajat de premier care, se pare, este pregătit încă o dată să sfideze o lege aprobată de acest parlament. Îl invit să se gândească atent la remarcile pe care tocmai le-a făcut privind refuzul de a cere amânarea”, a declarat liderul laburist Jeremy Corbyn.

În fața Parlamentului, zeci de mii de britanici au cerut în stradă rămânerea în Uniunea Europeană. Ei doresc ca acordul pentru Brexit să fie supus unui nou vot popular.

„Cu toţii avem copii, cu toţii avem nepoţi şi ne dorim un viitor pentru ei, care este în Europa, împreună cu toţi prietenii şi familiile noastre, cu toţii suntem europeni”, a spus un manifestant.

Noile evoluții nu fac decât să sporească incertitudinea în ce privește viitorul. Mai mulți lideri europeni au respins categoric o nouă amânare a Brexitului.

Adoptarea legislaţiei asociate Acordului Brexit va dura cel puţin câteva luni.

Citiți și: Donald Tusk a discutat cu Boris Johnson şi aşteaptă cererea formală de amânare a Brexitului

Uniunea Europeană aşteaptă clarificări urgente din partea Marii Britanii privind derularea Brexit

Emmanuel Macron: O nouă amânare a Brexitului nu este în interesul nimănui

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri