Calendarul secret al lui Prigojin. Șeful Wagner se întâlnea cu mulți dintre apropiații lui Putin

Data publicării:
evgheni prigojin prim plan
Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin. Foto: Profimedia

O analiză a calendarului secret al lui Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, atată că de-a lungul anilor s-a întâlnit cu mai mulți generali ruși și apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin, relatează Business Insider.

Un general rus cu legături strânse cu Wagner - Serghei Surovikin, comandantul adjunct al forțelor ruse care luptă în Ucraina - a dispărut deja din public și mai multe surse spun că ar fi fost arestat.

Dar nu este singurul. Dacă Putin vrea să facă curățenie după revolta eșuată a Wagner, are mult de lucru.

La începutul acestui an, Insider (împreună cu Die Welt, Dossier Center și Politico) a obținut mai multe fișiere interne ale Wagner de la un grup de hackeri autointitulați Bogatîri, sau „cavaleri”. Unul dintre dosare este calendarul personal al lui Prigojin, în care sunt trecute 17.824 de întâlniri pe o perioadă de aproape 10 ani. Fișierul original are o extensie .dba, un format asociat dispozitivelor Palm care nu se mai folosește ani de zile în Occident. Dossier Center a ajutat la conversia fișierului într-o variantă care poate fi citită.

Calendarul are lacune în perioadele celor mai cunoscute operațiuni ale grupului Wagner, inclusiv anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014 și alegerile din SUA din 2020, dar oferă o imagine de aproape a vieții de zi cu zi a lui Prigojin, notând totul, de la întâlnirile cu medicul său personal până la orele programate pentru administrarea suplimentelor alimentare.

Este, de asemenea, o cronică a puterii de la Kremlin, care dezvăluie cât de profund se integrase Prigojin în cercul lui Putin, lucrând ca membru de facto al cabinetului ani de zile, în timp ce trupele sale au devenit un instrument indispensabil al încercărilor Kremlinului de a extinde influența Rusiei în Africa și în Orientul Mijlociu.

Relația lui Prigojin cu Putin a început în Sankt Petersburg, unde Putin mergea la New Island, unul dintre primele restaurante ale lui Prigojin. Dar, deși cei doi au fost fotografiați împreună de mai multe ori, calendarul nu face lumină în ceea ce privește accesul direct al lui Prigojin la președintele rus. Numele lui Putin apare în calendarul lui Prigojin doar de două ori și nicio intrare nu înregistrează o întâlnire apropiată. Prima intrare este un eveniment din septembrie 2015, de la baza militară Donguz din Rusia, la care a participat și ministrul Apărării Serghei Șoigu, rivalul pe care Prigojin a încercat să-l dea jos prin revolta eșuată de luna trecută. A doua este o conferință de presă susținută de Putin la Gostinî Dvor, un vast centru comercial din Moscova, în iunie 2018.

Dar calendarul arată că Prigojin avea acces la cercul interior al lui Putin.

Există 75 de note pentru Ruslan Tsalikov, care a ocupat funcția de ministru adjunct al apărării din 2012.

Anton Vaino, șeful de cabinet al biroului executiv al lui Putin din 2016, a avut 73 de întâlniri programate cu Prigojin.

Alte 36 de note au inscripția „НГША”, care înseamnă „șeful statului major”. Acesta este aproape sigur generalul Valeri Gherasimov, devenit între timp al doilea mare dușman al lui Prigojin.

33 de note denotă întâlniri sau discuții telefonice cu Aleksei Diumin, un fost bodyguard al lui Putin, care este acum guvernator al regiunii Tula.

Diumin se numără printre aliații apropiați ai lui Putin în privința cărora există suspiciunim după rebeliunea eșuată a lui Prigojin. În timp ce Prigojin era în marș către Moscova, în mass-media ruse au existat speculații că Diumin ar putea să-l înlocuiască pe Șoigu în funcția de ministru al apărării și că ar fi contribuit la negocierea acordului în baza căruia care Prigojin a depus armele și a plecat în Belarus.

Studiind fișierele de la hackeri, CNN a dezvăluit că Serghei Surovikin, generalul rus aflat acum în arest la domiciliu pentru legăturile sale cu Wagner, era în secret un membru al grupului. I s-a atribuit un număr de identificare VIP Wagner - M-3744 - și un alias, Matveev Kimovici. Dar în calendarul său, Prigojin îl numește tot Surovikin. Numele său apare de 11 ori pentru discuții telefonice și întâlniri.

Alte 14 note sunt pentru Dmitri Medvedev, care a ocupat funcția de președinte al Rusiei între 2008 și 2012, deși unele dintre aceste intrări se referă la întâlniri cu asistenții săi.

Absența întâlnirilor unu-la-unu între Prigojin și Putin ar putea fi explicată printr-un număr mic de note care includ cuvântul „președinte”. Una dintre acestea este o petrecere de Anul Nou. Alte două au nume de țări – Germania și Coreea – împreună cu cuvântul „președinte”. Numele țărilor ar putea fi coduri pentru anumite locații, deoarece Prigojin și agenții săi se-străduiau să-și acopere urmele.

De obicei, angajații Wagner se identifică și semnează documente folosind numere de identificare din trei sau patru cifre, iar majoritatea întâlnirilor lui Prigojin cu angajații Wagner sunt prezentate în acest fel.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...