Câștig politic al lui Netanyahu, după tensiunile din Israel. Liderul opoziției are șanse minime să mai formeze un guvern

Data actualizării: Data publicării:
Netanyahu gesticulează de la pupitru
Prim-ministrul Israelului, Benjamin Nentanyahu

Tensiunile sociale dintre evrei și arabi în Israel au dat o lovitură puternică, joi, eforturilor principalului rival al premierului Benjamin Netanyahu, Yair Lapid, de a forma un guvern și de a îl înlocui pe actualul lider israelian, relatează Reuters.

Naftali Bennett, șeful partidului ultranaționalist Yamina, principalul actor în facerea sau desfacerea noului guvern după alegerile din 23 martie care nu au dus la un rezultat concludent în ce privește o posibilă coaliție de guvernământ, a anunțat că renunță la a mai negocia cu liderul opoziției și că va prefera să discute negocierea unui guvern multicolor de unitate națională.

Yair Lapid, care conduce partidul centrist Yesh Atid, mai are trei săptămâni să formeze o coaliție de guvernare. Dacă eșuează, cel mai probabil vor fi convocate din nou alegeri anticipate, al cincilea scrutin în ultimii doi ani.

Citiți și: Expert în relații internaționale: Un război îi întărește imaginea lui Netanyahu. Arată că doar el poate fi salvatorul Israelului

Un acord în care Lapid și Bennett să guverneze prin rotație a fost pus pe masă, însă ar avea nevoie de sprijinul parlamentarilor arabi pentru a putea obține majoritatea. Bennett a fost citat de presa israeliană spunând că actualul conflict cu minoritatea arabă va face un astfel de guvern nefezabil.

Ostilitățile armate între Israel și militanții palestinieni din Gaza au dus la violențe accentuate între comunitățile mixte din Israel. Sinagogi au fost atacate, iar lupte de stradă au început între arabi și evrei, ceea ce a dus la un avertisment al președintelui țării cu privire la un posibil război civil.

Lapid a declarat, însă, că își va continua eforturile de a forma o coaliție, însă șansele sale de reușită sunt mici în contextul politic actual al Israelului.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri