Catherine Colonna, noul ministru de externe al Franței, a fost timp de 9 ani purtătoarea de cuvânt a fostului președinte Jacques Chirac

Data publicării:
catherine colonna
Noul ministru de externe al Franței, Catherine Colonna, este un diplomat experimentat Foto: Profimedia Images

O diplomată experimentată, Catherine Colonna, este noul ministru de externe al Franței, după ce președintele Emmanuel Macron a numit vineri mai mulți membri în noul guvern condus de Elisabeth Borne. Și la Apărare a fost numit un ministru nou, relatează AFP, preluată de Agerpres.

În vârstă de 66 de ani, ambasadoare a Franței la Londra din 2019, Catherine Colonna este a doua femeie care se va afla la conducerea Ministerului de Externe francez, după Michele Alliot-Marie, în 2010 (în guvernul François Fillon).

Diplomat cu experienţă, Colonna a fost de asemenea ambasadoare în Italia şi a deţinut posturi la Washington şi Bruxelles. Ea a exercitat şi funcţia de secretar de stat pentru afaceri europene timp de doi ani, începând cu 2005.

În Franţa ea este mai degrabă cunoscută ca fosta purtătoare de cuvânt a lui Jacques Chirac, o poziţie pe care a deţinut-o timp de nouă ani.

În noua configurație a guvernului de la Paris, Franța are și un ministru nou al apărării. Sebastien Lecornu, un susținător fidel al președintelui Emmanuel Macron, a fost numit în fruntea Ministerului Armatelor, înlocuind-o pe Florence Parly. Franța este națiune-cadru pentru noul Grup de luptă al NATO desfășurat în România.

În schimb, actualul ministru de finanţe, Bruno Le Maire, şi cel de interne, Gerald Darmanin, îşi vor păstra portofoliile, a precizat secretarul general al Palatului Elysee, care a prezentat, vineri, componenţa noului guvern.

În acelaşi timp, fostul ministru al industriei Agnes Pannier-Runacher va prelua un portofoliu nou creat, cel pentru „tranziţia energetică”, a anunţat Palatul Elysee.

Printre ceilalţi membri ai guvernului condus de premierul Elisabeth Borne se află şi istoricul specializat în imigrație Pap Ndiaye, care va conduce Ministerul Educaţiei Naţionale, şi o franco-libaneză, Rima Abdul Malak, la Ministerul Culturii.

Postul lăsat liber de Elisabeth Borne la Ministerul Muncii va fi ocupat de Olivier Dussopt, un fost socialist, în vârstă de 43 de ani, care va avea ca misiune implementarea creşterii vârstei de pensionare de la 62 la 65 de ani.

Guvernul Borne este format din 27 de membri, 14 bărbați și 13 femei. 14 dintre miniștri se aflau deja în guvernul Castex, iar patru miniștri își păstrează portofoliile. 

Roxana Mărăcineanu, care din 2018 s-a ocupat de domeniul sportului, nu se mai regăsește pe lista noii echipe guvernamentale de la Paris. Portofoliul Sportului și al Jocurilor Olimpice și Paralimpice (Franța va găzdui competiția olimpică din 2024 - n.r.) i-a revenit lui Amélie Oudéa-Castéra.

Demisia premierului Jean Castex a deschis calea pentru îndelung aşteptata reorganizare a guvernului de către președintele Macron, care, după realegerea sa în fruntea statului francez, a afirmat că noul executiv va trebui să fie mai „concentrat”, cu mai puţini miniştri. Macron, care a fost reales pentru un al doilea mandat în aprilie, a declarat că este în căutarea unui premier cu calificări ecologiste şi de politică socială.

Elisabeth Borne, ministru al muncii în cabinetul premierului demisionar Jean Castex, a fost nominalizată luni de președintele Emmanuel Macron să formeze viitorul guvern. Ea devine astfel prima femeie prim-ministru al Franței din ultimii 30 de ani. Cunoştinţele lui Elisabeth Borne despre lucrul cu sindicatele franceze îl va ajuta pe preşedinte să-şi promoveze reformele, între care şi cel mai contestat angajament electoral: ridicarea vârstei de pensionare.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri