Ce este „double tap”, metoda perfidă folosită de Rusia în atacurile cu rachete. Cel puțin 14 morți la Odesa, într-un astfel de atac

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0857092745
Efectele unui atac cu rachete asupra orașului Odesa, Foto: Profimedia Images

Cel puţin 14 persoane au fost ucise și alte 46 rănite vineri într-un atac rus cu rachetă la Odesa, în sudul Ucrainei, iar primii salvatori care au intervenit au fost loviţi de o a doua rachetă, un paramedic şi un lucrător numărându-se printre morţi, anunţă autorităţile ucrainene, relatează The Associated Press, preluată de news.ro.

Tactica lansării unei a doua rachete în acelaşi loc, care vizează să lovească salvatori, este cunoscută în lumea militară sub numele de „dublă atingere/lovitură dublă” („double tap”, în engleză). Acest tip de atac loveşte adesea civili.

Atacul a avut loc în timp ce ruşii votează în alegeri prezidenţiale în care Vladimir Putin urmează să obţină un nou mandat de şase ani după ce şi-a zdrobit opoziţia, iar Războiul din Ucraina a intrat în al treilea an.

Cel puţin zece case din Odesa şi echipament al serviciilor de intervenţii au fost avariate în atac, care a declanşat un incendiu, anunţă Serviciul ucrainean de urgenţă şi guvernatorul regiunii Oleg Kiper.

atac rachete Odesa
Urmările unui atac cu rachete la Odesa. Foto: Profimedia Images

Kiper a anunţat o zi de doliu la Odesa sâmbătă, a doua în mai puţin de două săptămâni.

La 2 martie, o dronă a atins un bloc înalt şi a ucis 12 oameni, inclusiv cinci copii.

Începând din vară, Rusia şi-a intensificat atacurile la Odesa, un port situat în sudul Ucrainei, cu aproximativ un milion de locuitori.

profimedia-0857093017
Pompier în Odesa. Foto: Profimedia Images

Aceste atacuri au vizat în principal infrastructura portuară, cu scopul de perturba exportul de bunuri, după ce Ucraina a restabilit navigaţia la Marea Neagră, în urma unei serii de operaţiuni militare reuşite.

Moscova a anunţat că vizează instalaţii în care sunt depozitate drone maritime ucrainene menite să atace flota rusă.

Mai multe porturi din regiunea ucraineană Odesa au jucat un rol-cheie în Acordul de la Istanbul cu privire la exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră.

Locuitorii Odesei sunt majoritari rusofoni, iar istoria oraşului este legată de unele dintre cele mai venerate nume din istoria rusă, ca împărăteasa Ecaterina a II-a, scriitorul Lev Tolstoi şi poeta Anna Ahmatova.

Catedrala ortodoxă din Odesa s-a aflat în subordinea Patriarhiei de la Moscova cel puţin până la anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, iar plajele sunt populare în rândul turiştilor ruşi.

Pe de altă parte, guvernatorul regiunii ruse Belgrorod, Viaceslav Gladkov, a anunţat că un membru al forţelor apărării teritoriale a fost ucis, iar alte două perosane au fost rănite vineri, într-un bombardament.

În noaptea de jo spre vineri, două persoane au fost ucise, iar alte trei rănite la Viniţia, în centrul Ucrainei, într-un atac rus cu dronă, potrivit guvernatorului Serghii Borzov. Forţele Aeriene ucrainene au anunţat că au doborât 27 de drone ruseşti de tip Shahed care au vizat şase regiuni - Harkov, Viniţia, Kirovograd, Mîkolaiv, Hmelniţki şi Kiev.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri