Live Text Cel mai mare atac cu drone asupra Kievului din ultimele luni. Ucrainenii anunță noi avansuri în direcția Robotîne

Data actualizării: Data publicării:
ezgif.com-video-to-gif (3)

33 de drone kamikaze au atacat Kievul azi-noapte, cel mai puternic atac de acest fel din primăvară și până acum. 26 dintre drone au fost doborâte de apărarea antiaeriană a capitalei ucrainene. Între timp, Ministerul rus al Apărării a anunțat că apărarea antiaeriană a distrus 8 drone lansate de Ucraina deasupra Mării Negre, în apropiere de Peninsula Crimeea. Contraofensiva armatei Kievului continuă în sud-estul țării contra forțelor ruse, iar, sâmbătă, un general al serviciilor ucrainene de informaţii militare a afirmat că Rusia a desfăşurat peste 420.000 de soldaţi în zonele ocupate din estul şi sudul Ucrainei.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Gen. Milley vede un interval între 30 şi 45 de zile până ce vremea rea să complice contraofensiva Ucrainei

ACTUALIZARE 20:31 Forțele ucrainene mai au, probabil, între 30 şi 45 de zile la dispoziţie înainte ca vremea să le complice operaţiunile de luptă pentru contraofensivă, anticipează şeful Statului Major Interarme al SUA, generalul Mark Milley.

Aceasta este „încă o perioadă rezonabilă de timp”, a declarat Milley, pentru BBC, într-un interviu publicat duminică, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

Armata ucraineană a înregistrat progrese constante şi a menţinut o forţă de luptă considerabilă, a spus el. Dar bătălia nu s-a încheiat încă, a adăugat Milley.

Acesta a continuat spunând că, în aproximativ o lună, vremea rece se va instala.

„Vor veni ploile, va deveni foarte noroios. Va fi foarte dificil de manevrat la acel moment, iar apoi se va ajunge în plină iarnă”, a spus Milley.

În momentul de faţă este prea devreme pentru a spune dacă contraofensiva Ucrainei a eşuat sau nu, a spus el.

Kievul şi-a început contraofensiva în urmă cu trei luni, operaţiune despre care mulţi observatori spun că a fost lentă. În ultimele zile, Kievul a raportat câştiguri militare.

Trupele ucrainene au avansat încă 1,5 kmp în jurul satului Robotîne, susţine Kievul

ACTUALIZARE 17:37 Trupele ucrainene au reuşit să avanseze încă circa 1,5 kilometri pătraţi în apropierea aşezării eliberate Robotine din regiunea Zaporojie, a anunţat purtătorul de cuvânt al grupului operativ strategic Tavria, responsabil de zona de sud-est a frontului, al Forţelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Ştupun.

„Continuăm să facem mici progrese în zona Robotine. Aproximativ încă 1,5 kilometri pătraţi din teritoriul nostru ucrainean au fost eliberaţi”, a declarat el duminică în cadrul unei emisiuni de ştiri naţionale, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că pe frontul din Zaporojie se dau lupte grele.

„Ruşii se agaţă de fiecare metru din pământul nostru. Cu toate acestea, forţele de apărare ucrainene încearcă să îngreuneze cât mai mult posibil logistica armatei ruse, iar în anumite zone acest lucru dă roade”, a subliniat el.

Comandantul grupului operativ Tavria, Oleksandr Tarnavski, a anunţat duminică la rândul său că forţele de apărare ucrainene au avansat mai mult de un kilometru şi că numărul pierderilor de personal în rândurile ruşilor a crescut la 226 în ultimele 24 de ore.

„Unităţile de artilerie ale armatei noastre au efectuat 1.391 de misiuni de foc pe parcursul zilei. În ultimele 24 de ore, pierderile inamicului s-au ridicat la 226 (72 de morţi, 149 de răniţi, 5 prizonieri)”, a scris acesta într-un mesaj pe Telegram.

El a mai spus că forţele ucrainene au reuşit să distrugă 27 de unităţi de echipament militar rusesc, inclusiv trei tancuri, două vehicule blindate de luptă, trei sisteme de artilerie şi mortiere, două sisteme de lansatoare multiple de rachete, nouă drone, cinci unităţi de echipament auto şi trei unităţi de echipament special, precum şi şase depozite de muniţii.

Contraofensiva Ucrainei va continua și în timpul sezonului rece. Budanov: „Este mai dificil să lupţi”

ACTUALIZARE 13:18 Contraofensiva Ucrainei împotriva forţelor ruseşti va continua și după debutul vremii reci şi umede de la sfârşitul acestui an, chiar dacă va deveni mai greu de luptat, a declarat sâmbătă şeful serviciului militar de informaţii (GUR) de la Kiev, Kirilo Budanov, relatează Reuters.

tanc noroi ucraina
Un tanc ucrainean în noroi (estul Ucrainei). Foto: Profimedia Images

Ucraina a lansat în această vară o contraofensivă mult aşteptată, care a recucerit mai multe sate din sud şi est în decurs de trei luni, dar a fost complicată de câmpurile minate vaste şi de forţele ruseşti puternic consolidate în spatele liniilor de apărare.

„Acţiunile de luptă vor continua într-un fel sau altul. În frig, umezeală şi noroi, este mai dificil să lupţi. Luptele vor continua. Contraofensiva va continua”, a declarat Budanov.

Citește continuarea AICI.

România protestează față de încălcarea spațiului său aerian. MAE l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei ruse

ACTUALIZARE 09:29 Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat, sâmbătă, pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Federației Ruse la București. Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a transmis protestul părții române față de violarea spațiului aerian al României ca urmare a identificării, în apropierea frontierei cu Ucraina, a unor fragmente de dronă similare cu cele folosite de forțele ruse în cadrul agresiunii împotriva Ucrainei.

„Din dispoziția ministrului afacerilor externe, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federației Ruse la București a fost convocat de urgență sâmbătă, 9 septembrie, la Ministerul Afacerilor Externe, la nivel de secretar de stat.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a transmis protestul părții române față de violarea spațiului aerian al României ca urmare a identificării pe teritoriul țării noastre, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor fragmente de dronă, similare cu cele utilizate de forțele ruse în cadrul agresiunii împotriva Ucrainei.

Citește continuarea AICI.

33 de drone kamikaze, lansate asupra Kievului. 26 dintre ele au fost doborâte

Mai multe drone ruseşti au atacat Kievul duminică în zori, potrivit autorităţilor ucrainene care nu au raportat victime la început, scrie AFP, preluată de Agerpres.

33 de drone kamikaze au atacat Kievul azi-noapte. A fost cel mai puternic atac de acest fel din primăvară și până acum. 26 dintre drone au fost doborâte de apărarea antiaeriană a capitalei ucrainene. Autoritățile nu au spus ce s-a întâmplat cu restul. Fragmente din aceste arme au căzut în mai multe cartiere din Kiev și au provocat pagube. Jurnaliștii de la Reuters au filmat o dronă doborâtă care a explodat foarte aproape de sol, între blocuri. Sirenele de atac au sunat aproape două ore. Un singur om a fost rănit.

O corespondentă a agenţiei France Presse a auzit peste zece explozii în cursul nopţii.

Potrivit şeful administraţiei civile şi militare locale, Serhii Popko, resturi de la dronele doborâte de apărarea aeriană ucraineană au căzut în districtele Sviatoşinskii, Podilskii şi Şevcenkivskii.

Autorităţile ucrainene nu au precizat imediat dacă toate dronele au fost doborâte sau dacă unele au lovit direct oraşul.

Resturi au căzut peste o clădire rezidenţială din cartierul Şevcenkivskii, din centrul Kievului, fără a provoca victime, dar au declanşat un incendiu care a fost stins de proprietarii clădirii, a declarat Popko pe Telegram.

În districtul Sviatoşinskii, situat în vestul capitalei, resturi au provocat un incendiu în parcul Sovkii, una dintre cele mai cunoscute grădini publice ale oraşului, a declarat primarul Kievului, Vitali Kliciko, pe Telegram.

În districtul Podilskii din centrul Kievului, resturi au căzut pe un spaţiu deschis şi medicii sosiţi la faţa locului acordă îngrijiri unei persoane care a suferit un atac de "stres acut", potrivit edilului.

Tot potrivit primarului, mai multe resturi în flăcări au căzut pe un drum din districtul central Solomianskii.

Rusia a doborât opt drone lansate de Ucraina deasupra Crimeei, anunţă Ministerul rus al Apărării

Sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei au distrus opt drone lansate de Ucraina deasupra Mării Negre, în apropiere de Peninsula Crimeea, în primele ore ale zilei de duminică, a anunţat Ministerul rus al Apărări, citat de Reuters.

Ministerul, într-o declaraţie pe aplicaţia de mesagerie Telegram, nu a precizat imediat dacă au existat pagube sau răniţi, transmite News.ro.

Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei cu privire la atacurile raportate.

Rusia a desfăşurat 420.000 de soldaţi în zonele ocupate (spionajul ucrainean)

Rusia a desfăşurat peste 420.000 de soldaţi în zonele ocupate din estul şi sudul Ucrainei, a afirmat sâmbătă un general al serviciilor ucrainene de informaţii militare, notează AFP, preluată de Agerpres.

"Federaţia Rusă a concentrat peste 420.000 de soldaţi în teritoriile noastre ocupate temporar, printre care Crimeea", a declarat într-o conferinţă Vadim Skibiţki, şef adjunct al serviciilor de informaţii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.

Această cifră "nu include Garda naţională rusă şi alte structuri speciale însărcinate de menţinerea puterii de ocupaţie pe teritoriile noastre", a adăugat Skibiţki.

În ultima lună, Rusia a folosit Peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, pentru a "ataca infrastructura portuară" din sudul Ucrainei, a afirmat el.

"Drone desfăşurate în Crimeea sunt folosite împotriva porturilor noastre Ismail şi Reni" prin care cerealele ucrainene au fost transportate prin Marea Neagră până la ieşirea Moscovei dintr-un acord internaţional în iulie, a detaliat responsabilul.

Viceministrul apărării, Ganna Maliar, a declarat, la rândul său, că ruşii aspirau să recucerească zonele din regiunea Harkov (nord-est) eliberate în urmă cu un an de armata ucraineană.

"Vor să-şi ia revanşa", a spus ea. "Sarcina lor în est este, de asemenea, să ne deconcentrăm forţele, astfel încât să nu le putem centraliza în zona Bahmut, unde avansăm cu succes", a subliniat Maliar.

Armata rusă continuă să aibă un avantaj faţă de ucraineană la capitolul armament, pe fondul lentei contraofensive ucrainene, în desfăşurare din iunie, a recunoscut ea.

"Trebuie să recunoaştem că inamicul este puternic, că are mai mulţi oameni şi mai multe arme", a spus Maliar.

Numai săptămâna trecută, armata rusă a tras "aproape 400.000 de obuze" asupra poziţiilor ucrainene de pe frontul de est, în timp ce "noi putem folosi de opt ori mai puţină" muniţie, a adăugat ea.

Cine va moșteni imperiul lui Prigojin. Lupta din umbră purtată pe trei continente pentru bogățiile șefului Wagner

Vizita delegației ruse în trei țări africane de săptămâna trecută a oferit indicii importante despre bătălia din umbră care se poartă acum pe trei continente pentru imperiul paramilitar și propagandistic clădit de Evgheni Prigojin, care a servit armatei ruse și ambițiilor diplomatice ale Kremlinului, scrie The New York Times. Cea mai mare miză: operațiunile foarte profitabile ale șefului Wagner de pe continentul african.

Din interviurile realizate cu oficiali de la Washington, din Europa, Africa și Rusia, precum și cu patru ruși care au lucrat pentru Prigojin, descriu un război murdar pentru activele șefului Wagner purtat între mai mulți jucători importanți din structura de conducere a Rusiei, printre care se numără și două servicii de informații.

Lupta este complicată, spun sursele, de loialitatea față de Prigojin pe care o arată mulți dintre cei care fac parte din armata sa privată, care ar prefera ca puterea să fie transferată către fiul lui Prigojin pentru a evita să ajungă sub controlul direct al Ministerului rus al Apărării.

Citește continuarea AICI.

ANALIZĂ: „90% dintre noi vom muri”. Totul sau nimic: Soarta războiului din Ucraina se joacă acum lângă un sat cu câteva sute de locuitori

Contraofensiva ucraineană a intrat în a treia lună și pare a fi ajuns în punctul ei culminant, de „totul sau nimic”. Ucrainenii au aruncat deja în luptă trupele din rezerva de elită care, în condiții ideale, ar fi trebuit angajate după ce apărarea rușilor ar fi fost străpunsă. Momentan, a fost făcută doar o breșă punctuală în celebra linie Surovikin, iar trupele ucrainene încearcă să manevreze acum într-o zonă extrem de „înghesuită” și dificilă, situată între satele Robotîne (parte integrală a „primei linii” - deja străpunse - a apărării ruse) și Verbove (situat la confluența dintre „prima” și „a doua linie” defensivă” - vezi hărțile de mai jos). La fel, rușii și-au aruncat și ei în luptă propria rezervă de elită formată din unitățile de parașutiști și infanterie marină. Practic, putem spune că în acest perimetru de câțiva kilometri pătrați se joacă soarta întregii contraofensive și - în mare măsură - soarta războiului din Ucraina.

După trei luni de contraofensivă, cel mai important avans ucrainean - de 18 kilometri - a fost făcut în zona frontului de la Zaporojie, spre direcția Melitopol. Aici, ei au străpuns zilele trecute prima linie de apărare din jurul satului Robotîne - o așezare care avea în jur de 500 de locuitori înaintea războiului.

18 kilometri străbătuți în 3 luni. Experții serviciilor secrete occidentale sunt pesimiști: slabe șanse ca obiectivul principal - Melitopol, al doilea oraș ca mărime din regiune, după Zaporojie - să mai fie atins. Conform experților militari, Meltiopol e un punct strategic vital pentru ruși, în așa-numitul „pod terestru” dintre Crimeea și Donbas. Dacă Melitopolul cade, va cădea întregul dispozitiv de apărare al rușilor din zonă.

Citește continuarea AICI.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri