Cel mai mare cartel de droguri din Columbia se răzbună pe populație după ce liderul său, „Otoniel”, a fost extrădat în SUA

Data publicării:
Dairo Antonio Usuga
Cel mai căutat traficant de droguri din Columbia, Dairo Antonio Usuga, zis "Otoniel", a fost extrădat în 2022 în Statele Unite. FOTO: Profimedia Images

Membri ai cartelului de droguri condus de „Otoniel”, cel mai important traficant din Columbia, au lansat o operaţiune care urmăreşte asasinarea de poliţişti şi militari, dar şi intimidarea populaţiei din nordul ţării, potrivit autorităților columbiene. Este o răzbunare pentru extrădarea lui „Otoniel” în SUA.

Membri ai cartelului Clanul Golfului au pus deja în aplicare planul de represalii, chiar dacă nu există victime până în prezent, a spus ministrul Apărării, Diego Molano, potrivit Agerpres.

„Otoniel” a pledat nevinovat joi în faţa tribunalului federal din Brooklyn, în SUA, la acuzaţiile de trafic internaţional de cocaină, după extrădarea sa în SUA.

Dairo Antonio Usuga David, alias „Otoniel”, în vârstă de 50 de ani, a fost inculpat pentru conducerea unei grupări criminale între iunie 2003 şi octombrie 2021 şi pentru asociere internaţională cu infractori în vederea fabricării şi distribuirii de cocaină cu intenţia de a o exporta ilegal în SUA, a spus procurorul federal din Brooklyn, Breon Peace.

Dacă va fi declarat vinovat, „Otoniel” riscă închisoarea pe viaţă.

În regiunile din nord-vestul Columbiei unde acest cartel este influent, oamenii traficantului au impus o „grevă armată” până marţea viitoare, conform unei informări publicate pe reţelele de socializare.

În regiunea Bajo Cauca, şase municipalităţi sunt în stare de alertă din cauza „prezenţei evidente” a unor membri ai cartelului şi a unor eventuale „atentate” împotriva forţelor de ordine, potrivit lui Luis Fernando Suarez, secretar al guvernului în acest departament din Columbia.

Potrivit acestuia, mai multe magazine sau servicii de transport public au fost afectate de acest ordin de grevă dat de cartel.

În Cordoba, cel puţin 63 de şcoli şi-au închis porţile din cauza acestui apel la „grevă armată” şi la intimidările care o însoţesc, a spus la rândul său Hernan Martinez, preşedintele asociaţiei locale a profesorilor.

Membri ai cartelului s-au apropiat de unităţi şcolare şi au tras în aer, a adăugat el.

La Sucre, au fost incendiate vehicule, printre care două autobuze şi un camion, a afirmat la rândul său guvernatorul statului, Hector Olimpo Espinosa.

Autorităţile columbiene estimează la circa 4.000 numărul membrilor Clanului Golfului.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri