Live Text Rușii atacă puternic „cu cei mai buni soldați Wagner” orașul Soledar

Data actualizării: Data publicării:
Russia Ukraine Military Operation Shelling
„Cele mai bune rezerve ale trupelor Wagner" atacă puternic orașul ucrainean Soledar, potrivit ministerului apărării de la Kiev. Foto: Profimedia Images
Din articol
A murit Pavel Kamnev, creatorul rachetelor rusești Kalibr, folosite de Marina Rusiei în atacurile asupra Ucrainei Doi britanici, dați dispăruți în drum spre Soledar Miniştrii de Externe din China şi Rusia condamnă politica SUA Putin propune Dumei de Stat retragerea Rusiei din GRECO, Grupul Statelor Împotriva Corupţiei Marea Britanie ar putea trimite tancuri Challenger II Ucrainei Forțele ruse s-au adunat pentru a auzi discursul de anul nou al lui Putin, cu câteva momente înainte de atacul cu rachete de la Makiivka Bilanțul atacului rusesc cu rachete din regiunea Harkov Kremlinul respinge afirmațiile Kievului că Rusia ar exercita presiuni pentru un posibil acord de pace în Europa Papa Francisc: Războiul din Ucraina este o „crimă împotriva lui Dumnezeu și a umanității” Cel puțin un mort și mai mulți răniți după un atac cu rachete rusești asupra unei piețe estul Ucrainei Ministerul britanic al Apărării: Moscova folosește cu foarte mare precauție avioanele sale de generația a cincea Su-57 Separatiştii proruşi revendică controlul unei așezări de lângă Bahmut ISW: Rusia intenționează să înceapă producția internă de drone iraniene Ucraina își consolidează forțele în regiunea Donbas Zelenski: Forţele ucrainene rămân pe poziţii în două oraşe-cheie din estul Ucrainei Consilier al lui Zelenski: Eliberarea Crimeei e o chestiune de timp Rusia interzice ca „materiale extremiste” hărțile care nu arată ca parte a sa teritoriile pe care le-a furat de la alte țări  Rusia și Belarus vor organiza exerciții comune ale forțelor aeriene  

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că la Bahmut şi Soledar se duc lupte grele în continuare, însă ruşii au înregistrat acolo pierderi semnificative. "Acesta este unul dintre cele mai sângeroase locuri din prima linie", a spus el. Rusia și Belarus vor organiza exerciții comune ale forțelor aeriene în Belarus între 16 ianuarie și 1 februarie, a anunțat Ministerul Apărării din Belarus. 

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI 

A murit Pavel Kamnev, creatorul rachetelor rusești Kalibr, folosite de Marina Rusiei în atacurile asupra Ucrainei

ACTUALIZARE 22:18 Inventatorul temutelor rachete rusești Kalibr, Pavel Kamnev, a murit luni, 9 ianuarie, la vârsta de 86 de ani, relatează Interfax.

„La 9 ianuarie 2023, la vârsta de 86 de ani, a murit directorul științific al concernului Almaz-Antey, Erou al Muncii al Federației Ruse, Pavel Ivanovici Kamnev”, se arată într-un comunicat de presă publicat luni de compania de stat rusă.

Pavel Kamnev a contribuit la crearea și dezvoltarea a zeci de rachete și este creditat inclusiv cu proiectarea rachetelor Kalibr folosite de Marina Rusiei în atacurile sale asupra Ucrainei.
„A luat parte activ la dezvoltarea multor sisteme de rachete, a desfășurat managementul științific și tehnic al celei mai importante lucrări, cea privind crearea și modernizarea a zeci de arme de rachete de diferite clase pentru Forțele Terestre, Marina, Forțele Aeriene, pentru sistemele antirachetă și de apărare aeriană ale țării, precum și exportul de arme”, mai afirmă comunicatul de presă.

ACTUALIZARE 20:10 Rușii au început un asalt puternic asupra orașului Soledar, potrivit adjunctului ministrului apărării, Hanna Maliar, citată de Nexta.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Inamicul a angajat un număr mare de grupuri de asalt din cele mai bune rezerve Wagner”, a scris aceasta pe Telegram.

Potrivit oficialului din minister, „luptele feroce continuă chiar acum”.

Doi britanici, dați dispăruți în drum spre Soledar

Doi cetățeni britanici au fost dați dispăruți în regiunea Donețk din estul Ucrainei, potrivit poliției ucrainene.

Bărbații în vârstă de 28, respectiv 48 de ani, făceau muncă voluntară, au spus polițiștii, și au fost ultima dată văzuți vineri în drum spre orașul Soledar – localitate în care lupte intense au fost purtate în ultimele zile.

Nu a mai existat niciun contact cu ei de atunci.

Potrivit BBC, un purtător de cuvânt al ministerului de externe a spus că „sprijină familiile celor doi bărbați britanici care au dispărut în Ucraina”.

Poliția din Bahmut a spus că a primit sâmbătă la ora 17:15 o înștiințare de persoane dispărute și a apelat la orice informație care ar putea ajuta la localizarea celor doi. Bărbații au fost în Kramatorsk, unde au existat rapoarte privind atacuri în ultimele zile.

Miniştrii de Externe din China şi Rusia condamnă politica SUA

ACTUALIZARE 17.30 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avut luni prima discuţie telefonică cu noul său omolog chinez Qin Gang, care a preluat pe 31 decembrie conducerea diplomaţiei de la Beijing, a anunţat MAE rus, informează Agerpres.

"Ministrul rus l-a felicitat pe colegul său chinez pentru recenta numire şi i-a urat succes în noul său post", menţionează Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Lavrov şi Qin, fost ambasador al Chinei în SUA, au condamnat politica Washingtonului şi a aliaţilor acestuia de impunere a "hegemoniei" în lume şi de provocare a "confruntării" cu Rusia şi China.

Ei au denunţat, de asemenea, ingerinţa în afacerile interne ale acestor două ţări şi încercările Occidentului de a îngrădi dezvoltarea lor prin sancţiuni şi alte "metode ilegitime".

Putin propune Dumei de Stat retragerea Rusiei din GRECO, Grupul Statelor Împotriva Corupţiei

ACTUALIZARE 16.50 Vladimir Putin a prezentat luni Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, un proiect de lege privind ieşirea ţării din Convenţia penală privind corupţia a Consiliului Europei şi retragerea din Grupul Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO), transmite EFE.

Respectivul document, care vizează ieşirea Rusiei din convenţia semnată în ianuarie 1999, a fost inclus între proiectele camerei inferioare a legislativului rus.

În anexele proiectului de lege, Putin şi-a argumentat propunerea invocând decizia Comitetului de Miniştri ai Consiliului Europei (CoE) de a retrage Rusiei calitatea de membru al GRECO, care monitorizează îndeplinirea acordului. 

Marea Britanie ar putea trimite tancuri Challenger II Ucrainei

ACTUALIZARE 16.14 Regatul Unit ia în considerare, în premieră, livrarea de tancuri britanice Ucrainei, potrivit surselor Sky News. Ar fi vorba de circa 10 astfel de echipamente de luptă grele, destule câte să echipeze o companie de tancuri.

„De câteva săptămâni” au loc discuții despre furnizarea unui număr de tancuri Challenger II ale armatei britanice, potrivit unei surse occidentale care cunoaște discuțiile pe această temă.

O asemenea decizie ar marca o amplificare semnificativă a sprijinului occidental pentru Ucraina și ar putea determina alte țări NATO, în special Germania, să facă același lucru. „Îi va încuraja și pe alții să trimită tancuri”, a spus și o sursă ucraineană pentru televiziunea britanică.

Guvernul lui Rishi Sunak nu a luat încă decizia finală, dar dacă aceasta va fi aprobată, Marea Britanie va deveni prima țară care răspunde la solicitările liderilor ucraineni de a fi dotați cu puternice tancuri occidentale, mai transmite Sky News.

Germania nu are în prezent niciun plan de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, a declarat luni un purtător de cuvânt al guvernului. Pe de altă parte, ministrul german al economiei a spus că Berlinul nu poate exclude livrarea tancurilor Leopard. Săptămâna trecută, Germania a anunțat că va trimite vehicule de luptă Marder Kievului.

Volodimir Zelenski a mulțumit zilele trecute Franței pentru vehiculele AMX-10 RC, spunând că alți aliați ar trebui să ia acest lucru ca pe un semnal și că „nu există niciun motiv rațional pentru care Ucraina nu a fost încă dotată cu tancuri occidentale".

Forțele ruse s-au adunat pentru a auzi discursul de anul nou al lui Putin, cu câteva momente înainte de atacul cu rachete de la Makiivka

ACTUALIZARE 15.40 O persoană care a fost rănită în timpul atacului ucrainean de la Makiivka a susținut că trupele ruse s-au adunat pentru a auzi discursul de anul nou al lui Vladimir Putin înainte de căderea rachetelor, potrivit site-ului independent de știri Meduza. Potrivit organizației de știri ruse, imaginile care care circulă pe canalele rusești și ucrainene Telegram au arătat un bărbat, care a susținut că a fost mobilizat din Samara, vorbind despre evenimentele care au condus la lovitura cu rachete ce a ucis câteva sute de militarii ruși în ziua de Anul Nou.

În clip, soldat (care părea rănit) a declarat că noii recruți au fost aduși la Makiivka la sfârșitul lunii decembrie și adăpostiți într-o clădire a școlii profesionale.El a continuat să susțină că, în ajunul anului nou, trupele ruse au fost trimise în sala de adunare a clădirii pentru a urmări discursul de anul nou al liderului de la Kremlin.

„Le-am cerut să nu facă acest lucru. Ne-au spus să urmăm ordinele”, a declarat soldatul. Sky News nu a reușit să verifice raportul.

Bilanțul atacului rusesc cu rachete din regiunea Harkov

ACTUALIZARE 14.15 Numărul morților după atacul cu rachete rusești de luni dimineață asupra unei piețe din satul Shevchenkove din estul Ucrainei a crescut la cel puțin doi, potrivit oficialilor ucraineni citați de The Guardian.

Kremlinul respinge afirmațiile Kievului că Rusia ar exercita presiuni pentru un posibil acord de pace în Europa

ACTUALIZARE 14.08 Kremlinul a respins luni o afirmaţie a Kievului potrivit căruia un înalt responsabil rus a avansat ideea unui potenţial acord de pace asupra Ucrainei cu responsabili europeni, relatează Reuters.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, a afirmat joia trecută, într-o declaraţie făcută televiziunilor publice din ţara sa, că Dmitri Kozak, şef adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse, a avut întâlniri cu oficiali europeni în încercarea de a forţa Kievul să semneze ceea ce el a caracterizat drept un acord de pace nefavorabil Ucrainei.

Întrebat despre această afirmaţie a lui Danilov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, s-a limitat să răspundă, spunând că este un alt fake”, notează Agerpres.

Dmitri Peskov
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Foto: Profimedia Images

Danilov declarase că Federaţia Rusă încearcă să impună divizarea Ucrainei conform scenariului „coreean” al unei reglementări paşnice. 

„Ni se propune practic varianta coreeană, o aşa-numită "paralelă 38". Ruşii vor inventa orice. Ştiu sigur că una dintre opţiunile pe care ni le vor oferi este un fel de paralelă 38”, a afirmat responsabilul ucrainean, citat de Kanal 24. Ucraina nu va fi de acord cu un asemenea scenariu, a mai spus acesta.

Peninsula Coreea a fost divizată de-a lungul celei de-a 38-a paralele între Nord şi Sud, după Războiul din Coreea (1950-1953), căruia i s-a pus capăt printr-un acord de încetare a focului, dar care formal nu s-a încheiat.

În acelaşi timp, Peskov a declarat că noile livrări de blindate de infanterie şi alte arme către Kiev, anunţate săptămâna trecută de mai multe ţări occidentale, nu vor face decât să 'prelungească suferinţele' ucrainenilor şi 'nu vor schimba' echilibrul de forţe, potrivit AFP.

Europa, NATO şi SUA au injectat deja zeci de miliarde de dolari în Ucraina şi în livrările de arme, a spus Dmitri Peskov în cursul conferinţei de presă cotidiene de presă. În esenţă, aceste livrări nu pot şi nu vor schimba nimic. Aceste livrări nu pot decât să prelungească suferinţele poporului ucrainean, a adăugat el.

Ucraina, care a repurtat mai multe succese pe câmpul de luptă de când forţele ruse au invadat ţara în februarie trecut, a cerut aliaţilor săi occidentali să-i trimită arme mai grele şi sisteme de apărare antiaeriană, în timp ce încearcă să încline în favoarea sa balanţa conflictului care durează de peste 10 luni.

Papa Francisc: Războiul din Ucraina este o „crimă împotriva lui Dumnezeu și a umanității”

ACTUALIZARE 13.50 Papa Francisc a afirmat că războaiele precum cel din Ucraina, unde zonele civile sunt supuse unor distrugeri nediscriminatorii, reprezintă „o crimă împotriva lui Dumnezeu și a umanității”, transmite Reuters.

Suveranul Pontif a făcut aceste afirmații în cadrul discursului său anual adresat diplomaților acreditați la Vatican, care a ajuns să fie cunoscut informal drept discursul său despre „starea lumii”.

Papa Francisc a vorbit despre „războiul din Ucraina, cu morți și distrugeri, cu atacuri asupra infrastructurilor civile care provoacă pierderi de vieți nu numai din cauza focurilor de armă și acte de violență, ci și din cauza foametei și a frigului”.

Cel puțin un mort și mai mulți răniți după un atac cu rachete rusești asupra unei piețe estul Ucrainei

ACTUALIZARE 12.43 O femeie în vârstă de 60 de ani a murit după un atac în regiunea Harkov, potrivit guvernatorului Oleh Syniehubov, citat de Kyiv Independent. În atacul de luni dimineață asupra unei piețe locale din satul Șevcenkove au fost răniți și șapte oameni, printre care și un copil de 13 ani.

Rușii au bombardat piața din satul Shevchenkove cu sisteme de apărare antiaeriană S-300, a transmis Anton Gerashchenko, consilier al ministrului de interne al Ucrainei, notează The Guardian.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministerul britanic al Apărării: Moscova folosește cu foarte mare precauție avioanele sale de generația a cincea Su-57

ACTUALIZARE 12.15 Ministerul britanic al Apărării a transmis în evaluarea de luni a frontului din Ucraina că începând cel târziu din iunie 2022, Forțele Aerospațiale Ruse au folosit aproape sigur Su-57 FELON pentru a efectua misiuni împotriva Ucrainei.  

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

FELON este cel mai avansat avion de luptă supersonic de generația a cincea al Rusiei, care utilizează tehnologii stealth și avionică foarte avansată. Aceste misiuni au fost probabil limitate la zboruri deasupra teritoriului rusesc, lansând rachete aer-sol sau aer-aer cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei, notează britanicii.

Imagini recente din satelit arată cinci FELON parcate la baza aeriană Akhtubinsk, care găzduiește Centrul de testare a zborurilor 929. Întrucât este singura bază FELON cunoscută, probabil că aceste aeronave au fost cele implicate în operațiunile împotriva Ucrainei, mai afirmă Londra.

Ministerul britanic al Apărării mai spune că foarte probabil, Rusia are ca prioritate evitarea de daune contra reputației sale, preîntâmpinarea unei reduceri a perspectivelor de export și nu dorește o compromitere a tehnologiei secrete care ar rezulta din orice pierdere de FELON în Ucraina. 

Această abordare este simptomatică pentru atitudinea constantă a Rusiei de aversiune la risc în ceea ce privește angajarea forței sale aeriene în război, constată evaluarea britanicilor.

Separatiştii proruşi revendică controlul unei așezări de lângă Bahmut

ACTUALIZARE 11.30 Separatiştii proruşi din regiunea Doneţk (estul Ucrainei), au afirmat luni că au preluat controlul asupra unui sat din apropierea oraşului Bahmut, epicentrul actual al luptelor pe care forţele Moscovei încearcă să-l cucerească de mai multe luni, relatează AFP.

Aşezarea Bahmutske (Bahmutskoe), în regiunea Doneţk, a fost eliberată de către forţele armate ruse, au indicat separatiştii din această regiune anexată de Moscovă la sfârşitul lunii septembrie. AFP nu a fost în măsură să verifice aceste afirmaţii din surse independente.

Satul Bahmutske este situat la nord-est de Bahmut, oraşul cunoscut cândva pentru podgoriile şi minele sale de sare, cu aproximativ 70.000 de locuitori înainte de începerea ofensivei ruse în februarie trecut, este în prezent cel mai fierbinte loc de pe linia frontului, notează Agerpres.

Forţele ruse, conduse în special de mercenari ai grupului Wagner, încearcă de mai multe luni să preia controlul asupra Bahmut, dar se confruntă cu o rezistenţă acerbă din partea ucrainenilor. Cele două tabere sunt angajate într-un duel feroce de artilerie care a transformat în ruine o parte a oraşului.

Bahmutske este situat chiar lângă oraşul Soledar, de asemenea scena unor confruntări violente. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmase într-un mesaj transmis duminică seara că zona situată între cele două oraşe este „unul dintre locurile cele mai sângeroase de pe front”.

Rusia a revendicat în septembrie anexarea regiunii Doneţk (est), împreună cu alte trei regiuni ucrainene (Lugansk, în est, Herson şi Zaporojie, în sud) în urma unor aşa-zise referendumuri care nu au fost recunoscute de Kiev şi de comunitatea internaţională, aminteşte AFP. 

ISW: Rusia intenționează să înceapă producția internă de drone iraniene

ACTUALIZARE 11.21 În evaluarea de duminică noapte spre luni dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) a transmis că Secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksiy Danilov, a declarat că Rusia intenționează să înceapă producția internă de drone iraniene. 

ISW precizează că forțele rusești au continuat contraatacurile pentru a recâștiga pozițiile pierdute de-a lungul liniei Svatove-Kremina. Șeful regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, a afirmat că forțele rusești au transferat mai multe batalioane din zona Bahmut în zona Kremina.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe din estul Ucrainei, Serhii Cherevaty, a spus că forțele rusești nu controlează Soledar, iar alte surse oficiale ucrainene au raportat că forțele ucrainene au capturat poziții rusești în apropiere de Bahmut, mai spune ISW.

Totodată, experții militari din SUA evidențiază faptul că bloggerii militari ruși de război s-au contrazis cu privire la potențialul încercuirii rusești a Bahmutului. Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul orașului Bakhmut și de-a lungul periferiei vestice a orașului Donețk, notează ISW.

Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, a susținut că 300 de membri ceceni ai OMON Akhmat-1 s-au deplasat în Ucraina, se mai arată în evaluarea experților SUA.

De asemenea, ISW spune și că oficialii ucraineni au raportat că forțele rusești au folosit muniții incendiare pentru a lovi infrastructura civilă din orașul Herson în noaptea de 7 spre 8 ianuarie. 

Forțele ruse continuă să intensifice măsurile de filtrare pentru a identifica partizanii din teritoriile ocupate. Autoritățile ruse de ocupație au afirmat că partizani ucraineni probabil au comis sabotaj prin minarea unei conducte de gaz în regiunea Lugansk. Autoritățile de ocupație au intensificat eforturile de emitere de pașapoarte rusești în teritoriile ocupate, mai spune ISW.

Ucraina își consolidează forțele în regiunea Donbas

ACTUALIZARE 11.03 Ucraina își consolidează forțele în regiunea Donbas și respinge atacurile constante asupra Bahmut și a altor orașe din această regiune din partea grupului de mercenari ruși Wagner, au spus luni autoritățile ucrainene, scrie The Guardian.

Au fost trimise întăriri în Soledar, un orășel din apropiere de Bahmut, unde situația este deosebit de dificilă, potrivit acestora. „Inamicul a făcut din nou o încercare disperată de a lua cu asalt orașul Soledar din diferite direcții și a aruncat în luptă cele mai profesioniste unități ale wagnerilor", a afirmat armata ucraineană.

Zelenski: Forţele ucrainene rămân pe poziţii în două oraşe-cheie din estul Ucrainei

ACTUALIZARE 09.30 Forţele ucrainene resping atacurile constante asupra oraşului Bahmut din Donbas (estul Ucrainei) şi îşi menţin poziţiile în apropiere de oraşul Soledar, din aceeaşi regiune, în 'condiţii foarte dificile', a declarat duminică seara preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de DPA, potrivit Agerpres.

'Bahmut rezistă în pofida a orice. Şi chiar dacă cea mai mare parte a oraşului a fost distrusă de loviturile ruseşti, soldaţii noştri resping încercările constante ale ruşilor de a avansa', a declarat Zelenski în discursul său video nocturn.

'Soledar rezistă, chiar dacă distrugerile sunt aici şi mai mari, iar situaţia este foarte dificilă', a afirmat el.

În discursul său, Zelenski a indicat că generalul Oleksandr Sîrski - comandantul Grupului de Forţe Est - a efectuat în ultimele ore o vizită în cele mai dificile zone din prima linie a frontului, direcţiile Bahmut şi Soledar, unde a organizat paşii necesari pentru întărirea apărării ucrainene, în special, transferul de unităţi suplimentare şi intensificarea focului asupra ocupanţilor, transmite agenţia de presă Ukrinform.

Cu ocazia deplasării la Bahmut şi Soledar, generalul Sîrski a decorat o serie de militari pentru curaj şi rezistenţă.

Forţele ruse încearcă de mai multe luni să ocupe Bahmut, dar fără succes. Pentru a-şi justifica eşecurile, fondatorul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că minele din jurul Bahmut şi Soledar ar dispune de 'structuri defensive unice şi istorice' sub forma 'unei reţele de oraşe subterane', transmite în pagina sa electronică postul de televiziune ucrainean Kanal 24.

Experţi de la Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) consideră eronate aceste afirmaţii, destinate - în opinia lor - să justifice ritmul lent al înaintării mercenarilor Wagner în direcţia Bahmut, precum şi de a sublinia importanţa stabilirii controlului rusesc asupra acestui teritoriu.

Agenţiile de presă ucrainene au transmis duminică, citând surse militare, că în zona Bahmut (regiunea Doneţk) are loc o rotaţie a trupelor de ocupaţie, unităţile Wagner fiind înlocuite prin formaţiuni ale armatei ruse regulate. În acelaşi timp, mercenarii lui Prigojin sunt relocaţi în zona oraşului Soledar (tot regiunea Doneţk) pentru reaprovizionare şi completare.

Referitor la luptele implicând mercenarii Wagner în zona respectivă, presa internaţională a scris că Prigojin ar avea propriile interese în minele de sare şi de calcar, potrivit Kanal 24.

Consilier al lui Zelenski: Eliberarea Crimeei e o chestiune de timp

ACTUALIZARE 8.50 Mihailo Podoliak, consilier al lui Volodimir Zelenski, susține că eliberarea Crimeei este o chestiune de timp, scrie BBC.

„Dacă vom elibera regiunile Lugansk, Donețk sau Zaporojie, atunci Crimeea va intra sub controlul total al focului Ucrainei. Nu prea înțeleg ce vor face rușii acolo. Ei vor înțelege că trebuie să fugă.

Rusia este deja pregătită să fugă. Doar că nu au ieșit încă din starea de intoxicație alcoolică totală. Atunci vor ieși, se vor uita în jur și vor înțelege: ori fugi, ori mori.

Copiii noștri, care stau astăzi în adăposturi antiaeriene, nu trebuie să plătească un alt preț peste 3-5 ani, pentru ca apoi să moară pentru dreptul statului de a exista”, a mai spus Podoliak.

Rusia interzice ca „materiale extremiste” hărțile care nu arată ca parte a sa teritoriile pe care le-a furat de la alte țări 

ACTUALIZARE 8.40 Guvernul rus și-a anunțat sprijinul pentru o nouă lege care va clasifica toate hărțile care „pun la îndoială integritatea teritorială a țării” drept „materiale extremiste” a confirmat, duminică, agenția de stat Tass, citată de Reuters.

Este vorba de un amendament la legea „anti-extremism” din Rusia, în fapt una dintre multele astfel de legi menite să mențină supremația dictaturii lui Putin. Amendamentul prevede că „documente și imagini cartografice sau de alt fel care pun la îndoială integritatea teritorială” a Rusiei vor fi clasificate ca materiale extremiste.

Această lege extrem de ambiguă, care se poate aplica organizațiilor religioase, jurnaliștilor și materialelor lor, dar și companiilor, a permis Kremlinului să oprime mai ușor orice fel de opoziție la regimul lui Putin. 

ACTUALIZARE 8.15 Volodimir Zelenski spune că nicio încercare a ruşilor de a manipula diplomaţia şi politica nu va mai funcţiona.

"Astăzi, a avut loc prima eliberare din acest an a războinicilor noştri din captivitatea rusă. 50 de ucraineni s-au întors acasă. Armata noastră luptă neîncetat pentru a elibera ucrainenii. Toţi cei care prind inamicul pe pământul nostru dau o șansă la libertate unor ucraineni. De asemenea, aş dori să remarc succesul forţelor noastre aeriene. De la începutul acestei zile, trei elicoptere şi, de asemenea, drone au fost doborâte. Bravo, băieţi! Vă mulţumim pentru demilitarizarea constantă a statului agresor", a afirmat Zelenski.

Situaţia din prima linie nu s-a schimbat semnificativ în prima săptămână a anului, a adăugat el. "Luptele grele continuă în regiunile Luhansk şi Doneţk - fiecare punct fierbinte din aceste zone este bine cunoscut. Bahmut rezistă. Şi deşi cea mai mare parte a oraşului este distrusă de atacurile ruseşti, războinicii noştri resping încercările constante de ofensivă rusă acolo. Soledar rezistă. Deşi acolo sunt şi mai multe distrugeri şi este extrem de greu... În apropierea acestor două oraşe nu este nicio bucată de pământ unde ocupantul nu şi-ar fi dat viaţa pentru ideile nebune ale stăpânilor regimului rus. Acesta este unul dintre cele mai sângeroase locuri din prima linie.

Ar trebui să înţelegem că toate poziţiile noastre, toate acţiunile noastre în apărare sunt interconectate, iar rezistenţa şi eficacitatea acţiunilor de pe front în general depind de rezistenţa şi eficacitatea acţiunilor din fiecare punct al frontului. Le mulţumesc tuturor apărătorilor noştri care acţionează în acest fel, care ştiu că rezistenţa lor personală, forţa şi eficienţa lor personală dau rezistenţă, putere şi eficacitate întregului stat. Apărăm întreg statul, oriunde au loc luptele pentru el", a mai spus Zelenski.

"Lumea a văzut din nou în aceste zile că Rusia minte chiar şi când atrage atenţia asupra situaţiei de pe front cu propriile declaraţii. Bombardarea Hersonului de către ruşi cu muniţie incendiară imediat după Crăciun. Atacuri la Kramatorsk şi în alte oraşe din Donbas - exact asupra obiectivelor civile şi exact când Moscova a raportat despre presupusa ‘tăcere’ a armatei sale. Mai multe ameninţări ale oficialilor ruşi la adresa Europei şi a lumii... Toate acestea în timp ce Moscova vorbea despre presupusul ‘armistiu’. Nicio încercare a Rusiei de a manipula diplomaţia şi politica nu va mai funcţiona. Doar întărirea Ucrainei, doar succesele Ucrainei, doar restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, doar revenirea tuturor oamenilor noştri din captivitatea rusă sunt garanţiile păcii. O aducem maai aproape cu fiecare zi ce trece", a mai afirmat Zelenski.

Rusia și Belarus vor organiza exerciții comune ale forțelor aeriene  

ACTUALIZARE 8.00 Rusia și Belarus vor organiza exerciții comune ale forțelor aeriene în Belarus între 16 ianuarie și 1 februarie, a anunțat duminică Ministerul Apărării din Belarus. 

O echipă a diviziei aeriene ruse a sosit duminică în Belarus, a declarat ministerul. 

"În exercițiul tactic, vor fi implicate toate aerodromurile și terenurile de antrenament ale Forțelor Aeriene și Forțelor de Apărare Aeriană ale Forțelor Armate ale Belarusului", potrivit sursei citate. 

 

 

Editor : G.M. | M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri