Galerie Foto Cel puțin 110 morți în urma incendiilor devastatoare din Hawaii. Autoritățile au recunoscut că nu au fost folosite sirenele

Data publicării:
profimedia-0795982287
Imagini dezolante din Hawaii, după incendii. FOTO: Profimedia Images

Bilanţul victimelor cauzate de incendiile care au devastat aproape în întregime un oraş de pe insula Maui a ajuns la 110 morţi, au anunţat miercuri autorităţile din arhipelagul american Hawaii, recunoscând în mod public că nu au fost folosite sirenele în timpul tragediei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Incendiile au transformat paradisul din Hawaii într-un infern.. Foto: Profimedia Images
Incendiile au transformat paradisul din Hawaii într-un infern.. Foto: Profimedia Images

Incendiul care a cuprins oraşul-port Lahaina, fosta capitală a regatului Hawaii, este cel mai devastator în mai mult de un secol în Statele Unite şi nimeni nu poate anticipa încă adevărata amploare a tragediei.

De o săptămână autorităţile locale sunt criticate, în special pentru că sirenele nu au sunat pe insula Maui.

Sirenele „sunt folosite în primul rând pentru tsunami” şi locuitorii „sunt pregătiţi să se adăpostească la altitudine” atunci când sună, a explicat Herman Andaya, şeful agenţiei responsabile cu gestionarea crizelor din Hawaii (EMA), afirmând că nu regretă faptul că sirenele nu au fost activate.

În timp ce focul a cuprins Lahaina autorităţile au preferat să difuzeze alertele la televiziune, radio şi pe smartphone-uri de teamă că locuitorii s-ar putea îndrepta spre incendiu, a explicat el.

Aceste avertismente s-au dovedit adesea inutile din cauza multiplelor întreruperi de curent şi de reţea pe insulă, afectată de un vânt puternic cauzat de un uragan în mijlocul Pacificului.

Compania de utilităţi Hawaiian Electric face, de asemenea, obiectul unei plângeri pentru că nu a întrerupt alimentarea cu curent electric, ceea ce a putut creşte riscul de incendii din cauza prăbuşirii a numeroşi stâlpi electrici.

Preşedintele american Joe Biden, criticat de opoziţia republicană pentru reacţia sa faţă de incendiile devastatoare din arhipelagul Hawaii, va merge lunea viitoare, pe 21 august, în insula Maui.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri